Alaturi de ei vei lua parte la experimente inedite, conferinte captivante si concursuri cu premii atragatoare. Programul pentru fiecare oras poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Calatoria in lumea stiintei incepe devreme, la ora 17.00, in toate orasele mentionate. Drone, roboti, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitatie, metale lichide, observatii astronomice sau prin microscop, calatorii virtuale prin Sistemul Solar si alte experimente inedite ii asteapta pe vizitatori.
In unele locatii exista o zona destinata celor mici, plina de jocuri care sa le stimuleze creativitatea si gandirea critica, dar si sa-i binedispuna. Pentru cei mai mari, am pregatit dezbateril si conferinte pe temele cele mai de interes la ora actuala in cercetare. Pentru a nu rata sansa de a sta fata in fata cu cei mai renumiti cercetatori romani si a lua parte la activitatile pregatite de acestia se recomanda rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp.
Organizatorii editiei din 2014 ii provoaca totodata pe curajosi sa isi testeze inovatia si creativitatea in universul stiintific, prin participarea la cele doua concursuri organizate inainte de eveniment:
• Concursul de videoclipuri " Vreau sa fiu cercetator", dedicat pasionatilor de stiinta indiferent de varsta. inscrierile se pot face pana miercuri, 17 septembrie 2014, prin incarcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezinta in maxim 2 minute conceptia personala cu privire la activitatea de cercetare. Mai multe detalii aici.
• Competitia de desene " Cercetatorii si laboratoarele lor" la care se poate inscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum si orice persoana pasionata de stiinta care insa nu desfasoara activitate de cercetare, pana pe 19 septembrie 2014 inclusiv. Mai multe detalii aici.
Premiile se vor decerna in seara de 26 septembrie, cand vor avea loc si o tombola pentru participanti, precum si alte concursuri cu premii instant.
In fiecare oras veti gasi si o zona dedicata Uniunii Europene, unde sunt pregatite concursuri de cunostinte generale, o tombola cu premii si alte surprize.
Editia din acest an a Noptii Cercetatorilor propune doua abordari complementare propuse de doua echipe organizatoare:
#Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o noua abordare a interactiunii dintre publicul larg si lumea cercetatorilor prin activitati si informatii legate de modul in care cercetarea stiintifica contribuie la progresului umanitatii.
#doyouspeakscience reaminteste faptul ca stiinta uneste oamenii dincolo de granitele lingvistice sau geografice si organizeaza activitati pentru a dezvalui stiinta care ne inconjoara intr-un limbaj pe intelesul tuturor.
Noaptea Cercetatorilor se inscrie in seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, si isi propune sa arate publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment european Noaptea Cercetatorilor a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. Editia 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori in Romania.
Proiectul se adreseaza mintilor curioase, de la entuziasti la sceptici, oferind o mare varietate de activitati stiintifice si educative.
Aceasta editie Noaptea Cercetatorilor este organizata in Romania, sub egida Uniunii Europene si patronajul Ministerului Educatiei Nationale de catre cele doua echipe:
#Researchers4Humanity - Asociatia Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul National de Cercetare in Sport.
#doyouspeakscience - Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” si Institutul de Stiinte Spatiale, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale.
In fiecare oras, evenimentul este organizat in parteneriat cu jucatori importanti din cercetare, precum Asociatia Cygnus (Suceava), Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu, Universitatea Stefan cel Mare Suceava, Universitatea Transilvania Brasov.
. |