Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
O zi dedicată personalității lui Ioan Căianu în cadrul Festivalului de Muzică Veche București
(Arte vizuale)
Ioan Caianu a fost culegator de muzica, compozitor, botanist, fondator de tipografie, constructor si reparator de orgi din Transilvania secolului al XVII-lea, care a avut o contributie insemnata la intocmirea codicelui care ii poarta numele – „Codex Caioni”. Culegerea elaborata intre 1634-1671 contine motete, parti de mise, muzica ecleziastica, parti din lucrari baroce instrumentale si dansuri, toate fiind notate cu tabulaturi de orga.
Anul acesta se implinesc 390 de ani de la nasterea sa, motiv pentru care Festivalul de Muzica Veche Bucuresti va invita la doua evenimente importante dedicate acestei personalitati plurivalente.
   
Miercuri, 20 noiembrie 2019, de la ora 17.30, va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman vernisajul expozitiei „Ioan Caianu 390”. Expozitia va contine fotografii realizate de fotograful Gyula Ádám, sub indrumarea profesionala a muzeografei Erzsébet Muckenhaup, care si-a legat numele si cariera de redescoperirea comorilor ascunse de calugarii franciscani de la Sumuleu-Ciuc. La eveniment vor lua cuvantul Laurentiu Constantin, director al Festivalului de Muzica Veche Bucuresti, si Angéla Ferencz, director al Festivalului de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc.
   
Expozitia „Ioan Caianu 390” poate fi vizitata la Muzeul National al Taranului Roman in perioada 20 noiembrie – 4 decembrie 2019.
   
Afis expo Caianu-FINALFINAL

Institutia realizatoare a expozitiei este Centrul Cultural Judetean Harghita, Consiliul Judetean Harghita cu finantarea Fondului Bethlen Gábor infiintat de Guvernul Republicii Ungare. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti si Muzeul National al Taranului Roman.
   
Apoi, tot in 20 noiembrie, sunteti asteptati de la ora 19, la Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”, la concertul „Caianu’390” sustinut de Ansamblul de muzica veche „Codex”. Grupul a luat fiinta in anul 1996, avand in componenta sa profesori si studenti ai Facultatii de Muzica a Universitatii „Transilvania” din Brasov. Scopul lor principal este interpretarea muzicii culte europene din secolele XV–XIX, cu ajutorul instrumentelor de epoca, pe baza surselor teoretice ale vremii. Ansamblul cerceteaza muzica culta din Transilvania si din Europa de Est, precum si sursele europene care au tangenta cu aceasta. Programul concertului contine dansuri si cantece pe care le putem regasi in Codicele Caianu.

Evenimentele editiei a XIV-a a Festivalului de Muzica Veche Bucuresti reprezinta un cadou oferit publicului care ne-a fost alaturi in toti acesti ani. Accesul la evenimente se face in baza unei rezervari realizate la numarul de telefon  0771 747 918, prin email, la adresa clara@medievalpraxis.ro, sau pe pagina de Facebook Bucharest Early Music Festival.
   
Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este organizat de Asociatia Antiqva si Medieval Praxis in parteneriat cu: Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Taranului Roman, CNA Tinerimea Romana, Muzeul Municipiului Bucuresti, Institutul Francez din Romania, Institutul Balassi din Bucuresti, Centrul Cultural Judetean Harghita, Festivalul de Muzica Veche Miercurea Ciuc, Bio Terra Med, Mediatrust.

Sponsorii evenimentului sunt: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Kvint, Apriori, Delicatese Florescu, Apidava.

Afis mare pt BT

Partenerii media: Trinitas TV, Radio Romania, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Observatorul Cultural, profit.ro, modernism.ro, festivalier.ro, Agentia de Carte, Ceasca de Cultura, Informateca.ro, cezariulian.ro

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate