Graul.
Curatori: Lila Passima, Cosmin Manolache
Alexandru cel Mare isi punea ostenii sa culce cu lancile graul care le statea in cale ca un zid de aparare pe malul getic al Dunarii. Nicolae Ceausescu facea vizite de lucru in lanuri de grau socialiste ale victoriei. Initiatii misterelor eleusine contemplau in tacere un spic de grau. Suntem oameni de grau. De la ingroparea semintelor murind spre rodul invierii, pana la coacerea painii impreuna mancate, suferintele graului torturat initiatic devin ale inaltarii noastre in corp de grau ucis si fara moarte. (Serban Anghelescu)
Expozitia Materia martir. Graul. continua, ca si Arta trecerii, categoria experimentelor vizuale, incercand, sub forma eseului vizual, sa recompuna fragmentar o parte din instrumentarul temei, din lumea taraneasca si cea urbana, reprezentari care transgreseaza, printr-o selectie subiectiva, secvente si fragmente de lumi revizitate (obiceiuri rituale, etape de lucru in recoltarea graului, mestesuguri asociate transformarii graului – morarit, copturi etc.). Dincolo de temele explorate deja de etnologia clasica, operam selectiv intersectand teritorii diverse (antropologie, arta vizuala, sociologie, istorie) si folosind instrumente de lucru de la istorie orala, text literar, imagine iconografica, fotografii martor, la obiecte autobiografice, obiecte ritualice (cununa de grau, colaci, paine, coliva), instalatii audio-video si nu in ultimul rand materii organice.
ACTIUNI CONEXE:
Shen si sperietorile de ciori: O mana de boabe – concert mic in deschiderea expozitiei, invitati: Calin Torsan, Elena Sulea si Victor Podeanu
Painici framantate, la cuptor coapte – 2 ateliere de facut paine si cozonac (pentru toate varstele) in zilele de 25 octombrie, ora 11.00 si 8 noiembrie ora 11.00 (sub rezerva schimbarii datelor).
Program de vizitare: 19.09.2014 – 29.11.2014, marti – duminica, orele 10.00 - 18.00.
Intrarea este libera
. |