Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Vernisaj expoziție "Familii de artiști" | joi | 12 Decembrie | 7 p.m.
(Arte vizuale)
Galeria Romana are placerea de a va invita la deschiderea unei noi expozitii din ciclul „Familii de artisti”- Irina Codreanu si Dragos Morarescu. In perioada 12 decembrie 2019 – 01 februarie 2020, in spatiul galeriei vor fi expuse lucrari de pictura si grafica, dar si cateva lucrari de sculptura.
Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 12 decembrie 2019, ora 19:00.

In deschidere va vorbi curatorul expozitiei Vladimir Bulat, critic si istoric de arta.

Familii de artisti: Dragos Morarescu si Irina Codreanu

“Surorile Irina si Lizica Codreanu au fost matusile lui Dragos Morarescu, acestea fiind surori cu mama lui Dragos, Margareta (1900 - 1986). Familia Codreanu a avut opt copii. Prima din cele amintite, sculptorita, si cealalta – dansatoare, au gravitat in mediile apropiate de avangarda artistica europeana a inceputului de secol, si au frecventat cu regularitate atelierul lui Constantin Brancusi, de la Paris.

Irina Codreanu (1896-1985) a urmat intre 1915-1918 Academia de Belle-Arte din Bucuresti. Din 1919 a frecventat cursurile Academiei de la Grande Chaumière, avandu-l ca mentor pe Émile Antoine Bourdelle. Este prezenta cu lucrari in Galeria Nationala a Muzeului National al Romaniei. Este considerata o eleva si colaboratoare a marelui innoitor al sculpturii moderne.

Expozitia de fata aduna o selectie reprezentativa a operei grafice si sculpturale a Irinei Codreanu, lucrari care provin din colectii particulare. Sunt oferite spre desfatarea ochiului cateva sculpturi in material definitiv (piatra, bronz, ghips patinat), precum si un numar de desene de atelier, schite si ebose, aratand toate, deopotriva, marea expresivitate a modelajului si a foarte bunei raportari la spatialitate si materialitate. Desi bibliografia despre creatia artistei este destul de bogata, cuprinzand studii, articole si referinte, publicate in Romania si Franta, o monografie ampla despre Irina Codreanu lipseste inca, iar eseul publicat de catre Simona Nistor (Editura Meridiane, 1979, colectia „Pygmalion”) ramane singurul reper solid, lamuritor asupra operei acestei artiste. O retrospectiva cu operele artistei a fost organizata in 1968, la Sala Dalles din Bucuresti, in care au figurat 26 de sculpturi si 22 de desene.

Dragos Morarescu (1923-2005), provine dintr-o instarita familie de bucuresteni, familia avocatului Ioan S. Codreanu, care a infiintat “Monitorul Oficial”. Tatal sau, Stefan Morarescu (1888-1968), economist de prestigiu, cu carti publicate in domeniul economiei, iar mama, Margareta Morarescu, fosta Codreanu, a fost trimisa la Paris, impreuna cu surorile ei, facand si ea o scoala de arta .  Dragos Morarescu a locuit impreuna cu parintii, din 1938 pana in 1950. In valurile nationalizarilor, au pierdut tot. Dragos Morarescu a facut studii de arhitectura si arta bisericeasca (Scoala Superioara de pictura bisericeasca era condusa de prof. I.D.Stefanescu si pictorul Artur Verona), a scris poezie, carti bibliofile, el insusi dand nastere catorva titluri de carte bibliofila. Poate fi considerat printre primii experimentalisti ai sculpturii in metal, cel putin in spatiul romanesc, cand in anii 1960, a folosit cu multa expresivitate si inventivitate tabla, sarma si diverse vase metalice vechi - drept materiale pentru intruchiparea unor idei plastice, inedite, ludice. Acestea nu figureaza deloc in expozitia de fata, artistul fiind prezentat in acest context, intr-o dubla ipostaza, de grafician si pictor. Printre temele de el abordate predomina peisajul citadin, dar si figura umana, indeosebi portretul, dar si nudul feminin. A calatorit mult prin Franta, Italia, SUA, Austria, si dupa fiecare calatorie revenea cu un numar impresionant de lucrari, care nu sunt insa de interes diaristic-etnografic, ci sunt exercitii avansate de investigatie cromatica, formala, peisaje de atmosfera, in care artistul dorea sa suprinda acel unic genius loci, specific oricarui teritoriu cultural.

Expozitia de fata, in buna traditie, veche de mai bine de trei ani, pe care a instituit-o Galeria Romana, incearca sa suprinda profilul unei alte faimoase familii de artisti, de data aceasta a ramurii Codreanu-Morarescu, destine artistice legate deopotriva de spatiul cultural francez, dar si de cel romanesc, cel din urma fiind in plin proces de reevaluare a canonului artistic; expozitia aceasta este un bun prilej de a urmari cum ecourile framantarilor de natura culturala, artistica, ideologica, venite dinspre Paris, au inmugurit si inflorit in creatia celor doi artisti: influentele creatiei unui Bourdelle sau Brancusi (Irina Codreanu), Picasso sau  Matisse (Dragos Morarescu), deopotriva cu influentele, mai mult decat vadite si mai profunde, ale artei taranesti romanesti asupra amandurora. “

Vladimir Bulat, critic si istoric de arta

Parteneri: Catena pentru arta

Program de vizitare:

Luni-Vineri: 10:00-18:00
Sambata: 10:00-15:00

Bd. Lascar Catargiu, nr 1, sector 1, Bucuresti (Piata Romana)

afi--Morarescu_Codreanu
.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate