Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
Record pe piața românească de artă
(Arte vizuale)
Marti, 17 decembrie, s-a petrecut in Bucuresti, la casa de licitatii Artmark, cea mai buna licitatie de arta romaneasca de pana azi, cumuland un total al adjudecarilor de aproximativ 1,762 milioane de euro si o rata de adjudecare de cca. 85%.
Licitatia a punctat totodata un record de durata de timp, incepand imediat dupa ora 19:00 si tinand sute de participanti activi pana dupa ora 02:30. Asadar, peste 7 ore de licitatie de arta romaneasca intr-o singura zi.

La licitatia au participat aproximativ 200 de palete, dintre care 88 online, prin platforma Artmark Live, dezvoltata de Art Games, compania IT specializata in produse software pentru piata de arta. In medie, cele 165 de lucrari de arta vandute s-au adjudecat la aprox. 120% din maxima estimarii, depasind, asadar, semnificativ cele mai optimiste estimari ale casei de licitatii, dar si ale colectionarilor.
Licitatia a continut in proportie coplesitor majoritara «numele grele» ale artei clasice romanesti si doar cateva lucrari de arta contemporana. Rezultatul consistent obtinut pentru segmentul de arta clasica, al marilor maestri ai artei romanesti, indica o apreciere, ce era previzibila, pentru arta de patrimoniu, muzealizabila, a carei prezenta in colectii si in piata libera se imputineaza de la an la an.

Astfel, preferatul noilor generatii de colectionari se dovedeste a fi pictorul national Nicolae Grigorescu, ale carui 5 picturi in licitatie au strans 417.500 de euro. O magistrala varianta a temei sale predilecte, „Carul cu boi”, a fost vanduta pentru 140.000 de euro, depasind estimarea Casei de 70.000-120.000 de euro, iar o pictura din celebra colectie Ionescu-Quintus, reprezentand-o pe sora artistului, intitulata „Cusatoreasa”, a fost adjudecata pentru suma de 110.000 de euro, depasind, astfel, estimarea initiala a Casei de 50.000-80.000 de euro. De asemenea, a depasit estimarea Casei de 40.000-60.000 de euro un Grigorescu din celebra colectie dr. Iosif Dona, tabloul „Casa Padurarului”, care a fost adjudecat pentru 70.000 de euro. Mai mult, „Flori de mar”, dedicata de Grigorescu sotiei sale Maria Danciu, estimata de Casa la 20.000-35.000 de euro a fost adjudecata pentru 50.000 de euro, urmata de pictura de tinerete „In fata portii”, care a fost adjudecata pentru 47.500 de euro.
Cu toate acestea, topul adjudecarilor de ieri seara este condus nu de Grigorescu, ci de preferatul publicului, Nicolae Tonitza, pictura sa „Maternitate” fiind adjudecata pentru 175.000 de euro, in ciuda estimarii sale conservative de 60.000-90.000 de euro. Chiar daca ponderea operelor clasicilor picturii romanesti a fost incontestabila ieri seara la Artmark, un rezultat record, cel putin pentru piata de arta din Romania, a inregistrat tanarul contemporan Adrian Ghenie, cu o lucrare din perioada 2006-2009, care a fost adjudecata pentru 150.000 de euro, raportat la o estimare extrem de conservativa de 15.000-25.000 de euro.
Recorduri de autor au inregistrat si avangardistul roman Arthur Segal, cu o splendida lucrare divizionista „Port in sudul Frantei”, adjudecata pentru 75.000 de euro, dar si unul dintre mici maestri ai picturii traditionale, pictor de format miniatural, Ludovic Bassarab, ce a adjudecat tabloul „Calugar in strana” cu 6.000 de euro, raportat la estimarea  initiala a Casei de 700-1.200 de euro.

Licitatia de Iarna, desfasurata ieri, 17 decembrie, indica o crestere treptata si sanatoasa a pietei de arta romaneasca, atat raportat la componeta ei investitionala, cat si, mai ales, la deschiderea catre arta a gustului noilor generatii. Valoarea ei totala depaseste recordul stabilit anul trecut in octombrie 2018, de 1,663 milioane de euro, ce il surclasase pe cel anterior, din iunie 2011, de 1,606 milioane de euro. Se anunta un viitor bun, binemeritat, de deschidere culturala si financiara pentru piata romaneasca de arta.

Calugar în strana - Ludovic Bassarab

Calugar in strana - Ludovic Bassarab


Car cu boi - Nicolae Grigorescu

Car cu boi - Nicolae Grigorescu


Casa padurarului - Nicolae Grigorescu

Casa padurarului - Nicolae Grigorescu


Cusatoreasa (Sora artistului) - Nicolae Grigorescu

Cusatoreasa (Sora artistului) - Nicolae Grigorescu


Flori de mar - Nicolae Grigorescu

Flori de mar - Nicolae Grigorescu


În fa?a por?ii - Nicolae Grigorescu

In fata portii - Nicolae Grigorescu


Maternitate - Nicolae Tonitza

Maternitate - Nicolae Tonitza


Port în sudul Fran?ei - Arthur Segal

Port in sudul Frantei - Arthur Segal


Untitled (Autoportret) - Adrian Ghenie

Untitled (Autoportret) - Adrian Ghenie


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate