Cel care avea sa devina „Domnul Unirii” de la 1859 s-a nascut pe data de 20 martie 1820, la Barlad, in Moldova. Unirea Principatelor Romane este considerata prima etapa in crearea statului unitar roman modern.
Vineri, 24 ianuarie 2020, de la orele 19:00, va asteptam sa vedeti expozitia speciala intitulata „Unirea Principatelor Romane - 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la nasterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, dar si pe cele permanente „Dinu Lipatti - viata si opera”, „Familia Lipatti si prietenii”. Veti avea ocazia sa ascultati Inregistrari celebre din creatia marilor compozitori romani, iar in Salonul de Muzica va fi proiectat filmul „Unirile Romanilor”, episodul al 2-lea, realizat si produs de istoricul Radu Gaina. Documentarul „Unirile Romanilor”, lansat de TVR International, a fost difuzat in anul 2018 pentru a marca Centenarul Marii Uniri.
Evenimentul va continua de la orele 20:00 cu Recitalul Extraordinar de muzica romaneasca sustinut de violonista Simina Croitoru si de pianistul Alexandru Burca, in Salonul de Muzica. Simina Croitoru provine dintr-o familie de muzicieni, fiind a doua generatie de violonisti. Este membra in Orchestra Nationala Radio, sustine recitaluri si concerte pe scene importante din Bucuresti si nu numai, alaturi de majoritatea orchestrelor filarmonice din tara, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Simfonica Bucuresti sau orchestre din strainatate. Pianistul Alexandru Burca este angajat al Teatrul National de Opereta si Musical „Ion Dacian”. Din anul 2005 colaboreaza cu muzicieni si artisti renumiti, sustinand concerte in tara si strainatate in calitate de solist sau in cadrul mai multor ansambluri de muzica de camera sau orchestre, dar si ca acompaniator al unor cunoscuti solisti de opera si opereta. In program au fost incluse bijuterii muzicale romanesti din toate perioadele artistice, semnate de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Bela Bartok, Filip Lazar, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu, Constantin C. Nottara, Grigoras Dinicu, Eugen Cuteanu, Sile Dinicu.
Conceptul evenimentului apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”. Va asteptam cu drag la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, Casa tuturor iubitorilor de Arta si Cultura!
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe detalii despre program si desfasurarea acestuia va invitam sa vizitati pagina de Facebook: https://www.facebook.com/casadinulipatti sau ne puteti contacta la numarul de telefon 031 425 25 63, in intervalul orar 12:00-16:00, de luni pana vineri. Partener media principal: Radio Romantic
Parteneri media: Agerpres, #centruldepresa.ro, Jurnalul National, Radio Bucuresti FM, Observatorul Cultural, Jurnalul.
. |