Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Noaptea Ideilor în România și la Timișoara
(Știință)
In fiecare an, in ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institutul Francez din Paris invita institutiile culturale si stiintifice din Franta si de pe toate continentele sa sarbatoreasca impreuna libera circulatie a ideilor. Anul acesta Noaptea Ideilor se desfasoara in peste 89 de tari, Romania participand pentru a patra oara la acest eveniment global.
Institutul Francez din Romania organizeaza dezbateri, expozitii si ateliere la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara. Alianta Franceza din Ploiesti se alatura, de asemenea, cu o serie de dezbateri si ateliere.

In 2020, tema Noptii Ideilor este « être vivant », un joc de cuvinte cu un sens dublu: „a fi viu”, dar si „fiinta vie”: ambiguitate dorita pentru ca dezbaterile din cadrul Noptii Ideilor sunt in primul rand o invitatie la reflectie si nu o obisnuita intalnire cu experti care detin adevarul si il prezinta celorlalti. Ce inseamna „sa fii viu”? Care este locul nostru in lumea vie? In ce fel faptul de „a fi viu” ne obliga sa trecem la actiune? Acestea sunt principalele intrebari de la care porneste Noaptea Ideilor 2020.

Invitatii nostri sunt reprezentanti ai ONG-urilor si institutiilor importante de profil din Romania si din Franta, jurnalisti, artisti, activisti de mediu si, bineinteles, toti cei interesati sa ia parte la acest schimb de idei.  In plus, Noaptea Ideilor nu inseamna doar dezbateri. Ideile pot fi exprimate si in alte forme: dans, fotografie, benzi desenate, picturi, caricaturi, instalatii de arta sau ateliere si jocuri de constientizare.

La Timisoara, tema este abordata din perspectiva responsabilitatii ecologice, a angajamentul civic in era urgentelor climatice si a implicarii si responsabilizarii tinerilor in protectia mediului inconjurator.

* „A trai in epoca urgentelor climatice” este subiectul dezbaterii organizate de Institutul Francez din Timisoara joi, 30 ianuarie, de la ora 18, in amfiteatrul A01 al Universitatii de Vest. Dupa o conferinta privind schimbarile climatice (COP 25) prezentata ca foarte dezamagitoare, cum stam cu masurile luate in numele urgentei climatice? Vor incerca sa raspunda acestor intrebari invitati din Romania si din Franta. François DULAC, invitatul special din Franta,  este cercetator si specialist in ingineria mediului la Laboratoire des Sciences du Climat et de l'Environnement din Saclay, Essone. Acesta va interveni prin video-conferinta tocmai pentru a evita emisiile de cabon cauzate de o deplasare la Timisoara. Se alatura debaterii: Roxana BOJARIU, coordonator al sectiei de climatologie din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie, doctor in fizica la Universitatea din Bucuresti,  Ionut ZISU, lector dr. la Departamentul de Geografie al Facultatii de Chimie, Biologie, Geografie (UVT) si Madalina SCARLAT, fondatoare Climate Strike Romania si membra Fridays For Future Romania. Discutiile vor fi moderate de Nicolae POPA, profesor univ. dr. la Departamentul de Geografie al Facultatii de Chimie, Biologie, Geografie (UVT) si titularul Catedrei Senghor de la Universitatea de Vest din Timisoara. Discutiile au loc in limba romana si in limba franceza, fiind asigurata traducerea simultana. Participarea este gratuita si deschisa tuturor.

Fotografie Francois Dulac

Fotografie Ionut Zisu

Fotografie Madalina Scarlat

Fotografie Nicolae Popa

Fotografie Nicolae Popa

Fotografie Roxana Bojariu

Evenimentul de la Timisoara este organizat in parteneriat cu Departamentul de Geografie al Facultatii de Chimie, Biologie si Geografie, Universitatea de Vest.

Noaptea Ideilor se adreseaza si celor mici! Tot de la ora 18, la Institutul Francez, copiii de 6-10 ani sunt invitati sa-si pregateasca masca si tubul pentru scufundari si sa porneasca in aventura!  Acestia pot lua parte, pe baza de inscriere, la un joc interactif, precum si o la explorare vizuala a lumii acvatice! Intr-o prima parte, organizatorii propun un proiect de sensibilizare si educatie ecologica „Sa facem cunostiinta cu lumea subacvatica”, cu Raluca NICOARA (www.barcaluizoe.ro), iar in cea de-a doua parte urmeaza un escape game digital „Mica mea planeta”. In incercarea de a salva pe micuta pasare kiwi, Tama, copii vor trebui sa rezolve diverse enigme, in limba franceza. Scopul acestui joc interactiv este de a-i sensibiliza pe copii privind protectia mediului inconjurator, intr-un mod distractiv, in ton cu noile tehnologii. Atelierul este gratuit pentru posesorii Cardului CulturaPlus. Tariful general este de 20 lei / copil. Rezervarea prealabila este obligatorie si se poate face la tel. 0256490544 sau prin email la mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro.

„O sarbatoare a circulatiei ideilor intre tari, culturi, domenii si generatii: in fiecare an, Noaptea Ideilor invita publicul sa descopere actualitatea cunoasterii umane, sa-i asculte pe cele si pe cei care, prin ideile lor, fac sa progreseze toate sferele de activitate si care determina publicul sa-si puna intrebari despre marile provocari ale vremurilor noastre.”


Institutul Francez din Paris – initiatorul proiectului Noaptea Ideilor

Noaptea Ideilor in cifre:

peste 1000 de experti

180 evenimente

peste 89 tari pe 5 continente

200 000 participanti

120 orase in Franta si in lume

41 milioane de utilizatori Internet ce folosesc #lanuitdesidées #NDI


Partenerul principal al Noptii Ideilor 2020 in Romania este BRD-Groupe Société Générale.

La Timisoara, evenimentul este posibil datorita colaborarii cu Universitatea de Vest din Timisoara - Facultatea de Biologie, Chimie si Geografie si datorita partenerilor permanenti ai Institutului Francez din Timisoara: companiile Akwel si Helpline.
Pentru mai multe detalii, urmariti site-ul si pagina de Facebook ale Institutului Francez!

Afis nuit des idees

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate