Maia este la cea de-a cincea expozitie personala de pictura. Expozitia ”Sounds of Soul” care va fi vernisata la Galeria Pygmalion din Timisoara a fost prezentata in premiera la Biblioteca Nationala a Romaniei din Bucuresti- sala de expozitii Pergament, in toamna anului trecut.
”Sunetele sufletului” pe care le ofera Maia publicului timisorean aduna si etaleaza lucrari care vorbesc despre sinceritatea actului artistic, o bucurie a experientei plastice pure. Nu trebuie sa fi expert sa-ti dai seama ca ceea ce face Maia, nu mai este de mult o joaca de copii, ea a depasit limita impusa de varsta in ceea ce inseamna maturitatea artistica. Maia are propriul univers in care se simte bine si libera, si pe care-l propune si celorlati spre ai patrunde vibratiile pozitive, sensul bland si curajos al sufletului de artist. Daca extragem esenta picturii ei observam seriozitatea si ambitia omului matur, fara sa uitam latura estetica cu care invaluie orice lucrare, careia ii gaseste prin pasiune valente plastice de nebanuit si o transforma intr-o opera maiestuasa. Prezenta in Timisoara pentru o a doua expozitie personala in acest oras, lucrarile Maiei cu siguranta vor fi o surpriza placuta si nebanuita pentru public, care cu siguranta, va fi uimit de dimensiuni, colorit si mai ales de maturitatea plastica de care da dovada.
In aceasta noua expozitie, Maia prezinta lucrari de pictura majoritatea realizate in 2019 si 2020. Fata de anii anteriori suprafetele sunt de-a dreptul indraznete din prisma dimensiunilor, Maia reusind sa transforme panzele intr-un loc de joaca, dar o joaca seriosa si foarte creativa. Pasta de structura, cutitul de paleta, drippingul raman instrumentele principale ale cautarilor ei plastice. Noutatea vine si din paleta de culori folosita in ultimul an, care adauga culorilor pure un spectru diafan de griuri colorate asezate maiestuos in compozitii care aduc sugestia peisajului mai aproape de suflet. Crampeie de lumina si vibratii venite din inocenta si candoarea sufletului de copil cu siguranta transmit si privitorului acea bucurie a vietii fara prejudecati si constrangeri. Maia cauta, la fel ca orice artist adult care intelege cum functioneaza arta, modalitati de exprimare proprie, experimenteaza, devine subtila si face trimiteri fine spre discursuri plastice cu sine si cu lumea pe care si-o imagineaza.
”In expozitia Sounds of Soul, este vorba despre un copil inzestrat cu un talent deosebit pentru pictura ce a reusit sa dea forma sunetelor sufletului ei printr-o claritate a expresiei si o inocenta ce ne fascineaza si ne face sa ne intrebam: cum a reusit un copil atat de mic sa fie atat de profund?
In compozitiile Maiei nu este vorba despre reguli, despre constrangeri compozitionale sau despre tipare, ci despre libertate si culoare. ”
criticul de arta, Roxana Barbulescu
Joy of colours II, 2019, acrilic pe panza, 140x300 cm
”Vad lucrari facute de un pui de om, lucrari care seamana extraordinar de bine cu cele ale unor artisti cu prezente in expozitii. Sunt gata sa pariez ca o parte din lucrarile acestea daca ar fi fost prezentate la o expozitie a adultilor ar fi putut sa intre fara sa starneasca nici un fel de banuiala juriului ca i se joaca o farsa. As vrea sa atrag atentia asupra acestei dileme care are cel putin doua fete: uite ce frumos picteaza fata aceasta ca un adult, si cealalta, Dumnezeule, dar fata aceasta picteaza ca un adult!? Puneti-ma acum in situatia sa pot decela unde este descarcare emotionala in cadrul acestor lucrari si unde este fericita intamplare in care se petrece pe lucrarea cu pricina o armonie rafinata?...” prof. Petru Galis, pictor si grafician
Nocturna, 2019, acrilice pe panza 50x140 cm
”Zborul fanteziei, aripile culorii. Si fascinatia unui ochi de copil care traieste prin arta. Picteaza. Nu se joaca. A vazut, a invatat, a inventat tehnici si in euforia jocului, iata mici capodopere... E un caz particular de a face arta majora, caci, atenta la modul in care se picteaza, reuseste performante demne de artisti maturi. Puritatea gandului de copil, lipsa de prejudecati, de idei de-a gata, a creat aceasta descarcare magica de frumos in arta.” Criticul de arta, prof. dr. Calin Chincea
Sunetele sufletului I, 2019, acrilice pe panza, 100x200 cm
”Maia stapaneste spatiul ca nimeni altcineva, dar ca un copil, nu lasa nimic nefolosit. Culmea, insa, este ca o face cu maturitate, asta in afara de faptul ca are un fantastic simt al culorii. Fiecare spatiu al ei are o dominanta de culoare, dar in jur vezi toate armonicele, exact ca in muzica, ca in bataia de clopot unde, dupa ce principalul sunet a disparut, plutesc in aer armonicele lui. Este un copil mai mult decat dotat, un talent in plina floare. Totul este sa nu intre pe niste stramtori de concept in viitor. I-ar ucide zborul, i-ar taia aripile, i-ar frana personalitatea care acum infloreste. Pornind de la fluturii ei din 2015 pana la ultimele lucrari, care frizeaza zona abstractului, a nonconventionalului, e mai mult decat se poate cere unui copil“ Criticul de arta, Adrian Stepan
Vibratii monocrome, 2019, acrilice pe panza, 200x100 cm
. |