Hartii si manuscrise vechi, de colectie, carti cu un puternic caracter documentar ce provin din colectii prestigioase sunt scoase la licitatie. Unele exemplare poarta semnatura olografa a autorilor, precum Arghezi, Nichita Stanescu, Eliade, Rebreanu sau Labis, iar altele sunt clasate in patrimoniul national cultural.
«Antichitatile Pompeiului» de la 1804, care provin din fosta colectie a diplomatului transilvanean Vasile Stoica, «Teatrul din Ercolano» de la 1783, continand 43 de gravuri ale celebrului gravor Francesco Piranesi, avand pretul de pornire de 7.000, respectiv 5.000 de euro, sunt cartile clasate in patrimoniul national cultural si sunt puse in vanzare prin licitatie.
Totodata, notificate Ministerului Culturii in vederea clasarii in patrimoniul cultural national sunt «Eroinele Antichitatii» de Ovidiu, din 1552, provenind din colectia Mihai Beniuc. Cu pretul de pornire de doar 500 de euro, cartea reprezinta unul dintre bunurile culturale puse in licitatie, cu valoare istorico-documentara semnificativa in care sunt prezentate si comentate principalele eroine feminine din antichitate. Cartilor clasate in patrimoniul national li se adauga, in licitatie, o piesa rara, de colectie, cu pretul de pornire de 4.000 de euro - un hrisov de improprietarire, emis de Constantin Brancoveanu, pe 30 aprilie, 1709, cu sigiliul si semnatura domnitorului. Documentul emis de voievodul ?arii Romanesti, in cel de-al 12-lea an al domniei sale, ofera informatii pretioase despre oamenii de incredere ai puternicei si influentei familii Cantacuzino. Documentul, remarcabil din punct de vedere grafic, este scris cu cerneala neagra, in limba slavona si romana cu caractere chirilice.
Unele piese de colectie ofera detalii exclusive, cu o valoare documentara, despre Dacia, Transilvania, Romania si spatiul romanesc. «Despre Transilvania» este una dintre cele doua carti despre istoria Transilvaniei, semnata de nobilul maghiar in Principatul Transilvaniei - Ioanne Betlenio, in 1664. Radiografia are pretul de pornire de doar 400 de euro si reprezinta un izvor extrem de important oferit de un martor implicat in evenimentele politice ale timpului.
Antichitatile Pompeiului de Francesco Piranesi cu 34 de gravuri dintre care opt duble, a apartinut colectionarului rus Nikolai Alexandrovich Kushelev-Bezborodko, provine din colectia diplomatului
Despre Transilvania de Ioanne Betlenio
Divina Comedie de Dante Aligheri (1596) in expozitie
Eroinele antichitatii de Ovidius Publius Naso, latina, Venetia, 1552
Expozitia de Hartii Importante din colectia unui scriitor
Hrisov de improprietarire, emis de Constantin Brancoveanu, voievodul ?arii Romanesti
Teatrul din Ercolano de Francesco Piranesi cu noua gravuri duble, a apartinut colectionarului rus Nikolai Alexandrovich Kushelev-Bezborodko, provine din colectia diplomatului Vasile Stoica . |