Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
xpoziţia Enescu - O viață în imagini la Tinerimea Română – online, din 4 mai
(Arte vizuale)
Un eveniment cultural online lansat de Centrul National de Arta “ Tinerimea Romana”, a fost postat in premiera pe 4 mai, in ziua in care se implinesc 65 de ani de la de la disparitia simbolului culturii muzicale romanesti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor si ilustru profesor. Aceasta expozitie de fotografii este un omagiu pe care Centrul National de Arta “ Tinerimea Romana” si muzicieni din cadrul Orchestrelor Nationale de Tineret ale Romaniei il aduc geniului muzicii romanesti, George Enescu.
S-a stins din viata la 4 mai 1955 la Paris, iar cu putin timp inainte, el ii declara muzicologului francez Bernard Gavoty: “S-a sfarsit. Povestea aceasta incepe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei si se ispraveste aici, in inima Parisului. Pentru a merge din satul in care m-am nascut spre marele oras unde-mi sfarsesc zilele, am strabatut o cale anevoioasa, strajuita de copaci ce se pierd in zarea indepartata. A fost lung, desigur, acest drum. Cat de scurt mi s-a parut!
   
A lasa doar iconografia sa vorbeasca despre o personalitate artistica a carei cale de exprimare a fost prin excelenta dedicata sunetului poate parea hazardat, dar comentariul profesorului si violoncelistului Marin Cazacu, manager al Centrului National de Arta “Tinerimea Romana”, care insoteste intregul film al expozitiei bazat pe imaginile actuale ale expozitiei si respectiv pe imaginile de arhiva ale turneelor Orchestrelor Nationale de Tineret surprinse de-a lungul timpului in diferite orase ale lumii de Virgil Oprina, apropie privitorul de istoria personalitatii celui care ramane un simbol al muzicii clasice romanesti.

Discursul vizual pe care il propunem, deocamdata doar prin intermediul acestui tur virtual si care contine peste 150 de fotografii si fotocopii dupa partituri, afise sau alte documente, incearca sa recreeze crampeie din viata maestrului, traversand epoci ale formarii si ale devenirii sale artistice.”, declara Marin Cazacu. “Credem ca prin aceasta expozitie ii putem convinge si mai mult pe cei care inca nu au mers mai departe de auditia rapsodiilor, ii putem surprinde chiar si pe specialisti cu unele imagini inedite si ii putem convinge pe cat mai multi de faptul ca artistul si omul George Enescu, acum, la 65 de ani de la trecerea sa in nefiinta continua sa fie nu doar viu si actual ci si plin de un continut care se va lasa descoperit in viitor.
  
Expozitia a fost realizata cu sprijinul doamnei Cristina Cautes, care a pus la dispozitie aceste fotografii si care in urma cu 25 ani in urma a initiat ideea si realizarea acestui compendiu de imagini atat de importante pentru memoria spiritualitatii romanesti.

In aceasta perioada, Centrul National de Arta “Tinerimea Romana” continua sub genericul Retrospectiva 2008 - 2020 la “Tinerimea Romana”, postarea unor inregistrari video si reportaje foto in premiera a unora dintre cele mai inspirate momente artistice din concertele si spectacolele sustinute de formatiile sale. Initiativa are rolul de a mentine legatura cu publicul in aceasta perioada in care, in contextul pandemiei COVID 19, artistii din intreaga lume nu pot pastra legatura pe viu cu publicul lor si apeleaza tot mai mult la prezenta online, care chiar daca nu poate inlocui, poate oferi celor de acasa o deschidere virtuala catre lumea artei.
   
Foto 2_Enescu - O viata in imagini_Expo CNATR 2020

Pentru informatii detaliate legate de activitatea Centrului National de Arta „Tinerimea Romana“  si de Orchestra Romana de Tineret puteti accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/

Foto_Enescu - O viata in imagini_Expo CNATR 2020


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate