Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
Pavel Șușară: de la Pallady la Brâncuși – lansare de carte
(Arte vizuale)
Marti, 23 iunie 2020, de la ora 18:00, spatiul cultural hibrid Art+Design gazduieste lansarea cartii „Brancusi” de Pavel Susara, aparuta la Editura Monitorul Oficial. Invitat, alaturi de autor, este criticul literar Bogdan Cretu, iar discutia, ce nu va ocoli volumul „Pallady”, publicat in 2017 la aceeasi editura, va fi moderata de George Plesu.
In contextul actual, lansarea se va desfasura pe terasa din curtea interioara, cu un numar limitat de locuri disponibile, accesul fiind conditionat de purtarea mastii.
Studiul-eseu Brancusi urmareste nasterea si evolutia operei brancusiene intr-un dublu context: pe de o parte, in mediul de formare din Romania, din care sculptura a lipsit cu totul pana in a doua jumatate a sec. XIX si, pe de alta parte, in mediul parizian, in cea mai spectaculoasa perioada a modernismului European. Cartea analizeaza trecerea lui Brancusi de la sculptura canonica, de tip european, in care figurativul are o pondere majora, culminand cu momentul exceptional pe care il reprezinta Rodin, la sculptura nonfigurativa, esentializata si spiritualizata, in care se regasesc atitudinea si filosofia specifice Rasaritului.

In acest sens, concluzia cercetarii este aceea ca opera brancusiana marcheaza o ruptura fara precedent in intreaga istorie a sculpturii europene, si nu numai, deplasand interesul de pe aspectul ei material, de pe perceptia ei explicita ca masa, pe energia launtrica, pe imaterialitatea si pe spiritualitatea ei implicita. Revolutia radicala pe care o reprezinta opera lui Brancusi este tocmai mutatia pe care ea o propune prin reevaluarea perspectivei rasaritene, nonfigurative si nondiscursive.
Pe de alta parte, volumul dedicat pictorului iesean Theodor Pallady prezinta, cu ajutorul a 128 de ilustratii, lucrari din opera timpurie sau de maturitate a lui Pallady, care sunt insotite de insemnari ale pictorului, extrase din jurnal sau alte documente, si ofera astfel acea imagine variata necesara unei intelegeri autentice.

Pavel Susara (nascut in 1953, loc. Bania, Caras -Severin) este autor, critic si istoric de arta, poet si scriitor, cercetator in istoria artei al Institutului de Istoria Artei de pe langa Academia Romana. Specializat in istoria artei contemporane, Pavel Susara este autorul unei monografii importante despre opera pictorului Corneliu Baba, dar si un poet avand cateva volume de poezii publicate, pentru care a primit doua premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania in 1996 si 2000. Din 1992, este autorul unei rubricii permanente de critica de arta in revista „Romania literara”. In 2018 a infiintat in Bucuresti Muzeul de Arta Moderna si Contemporana Pavel Susara, o fundatie privata pentru arta moderna si contemporana romaneasca.

Proiectul face parte din programul curatorial „Libraria ca spatiu public”, derulat de Art + Design si co-finantat de AFCN. Partener: Directia Judeteana pentru Cultura Iasi.

afis web pavel susara

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate