Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Secţiunea austriacă încheie Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2020. Spiritualitate şi credinţă în noi forme teatrale
(Arte vizuale)
Increderea este motorul lumii noastre. Plecand de la acest „credo” al echipei sale, Teatrul National „Radu Stanca” organizeaza cel de-al 27-lea Festival International de Teatru de la Sibiu – FITS 2020, care se desfasoara pana pe 21 iunie.
O editie puternic ancorata in actualitatea curenta, care propune, exclusiv online, o selectie de spectacole recente, alese de pe cinci continente, avand ca tema „puterea de a crede / #empowered”. Intre acestea se afla si doua productii exceptionale de dans contemporan si, respectiv, opera – „Neo Dervish” si „Messiah /Der Messias” – care constituie sectiunea austriaca a FITS. Acest program beneficiaza de sustinerea Ambasadei Austriei la Bucuresti si a Forumului Cultural Austriac Bucuresti, in cadrul traditionalului si puternicului lor parteneriat cu Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu. Cele doua spectacole vor fi difuzate pe data de 21 iunie 2020, pe site-ul oficial FITS, dar si pe pagina oficiala de Facebook si pe canalul oficial de YouTube.

„Neo Dervish” de si cu Ziya Azazi si „Der Messias” de G.F. Händel, in regia lui Robert Wilson, propun o reflectie asupra perceptiei sacrului in societatea contemporana. Cu mijloace diferite, cele doua spectacole analizeaza, in principal, evolutia conceptului de „credinta” (atat din punct de vedere religios cat si laic) in lumea actuala. Ele surprind intensitatea raporturilor pe care omul modern le intretine cu forme din ce in ce mai simplificate, dar cu atat mai puternice, de spiritualitate.

„Programate nu intamplator in ultima parte a FITS 2020, spectacolele alese de organizatori pentru sectiunea austriaca reprezinta, in primul rand, o chemare la speranta, la increderea atat de necesara si atat de greu incercata in vremurile pe care le traim. In acelasi timp, productiile din aceasta sectiune ilustreaza, o data in plus, creativitatea si capacitatea de inovare ale artelor teatrale din Austria, un intreg laborator artistic pe care Forumul Cultural Austriac a inceput sa-l prezinte publicului roman si in cadrul programului sau „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”. Dorim sa multumim domnului Presedinte al FITS, Constantin Chiriac, si intregii sale echipe, pentru realizarea acestei puternice sectiuni austriece, care vine sa confirme relatia de colaborare indelungata si stransa intre institutiile diplomatice austriece si Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu”, subliniaza domnul Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucuresti si atasat cultural al Ambasadei Austriei la Bucuresti.

MESSIAS
Messiah DerMessiah foto LucieJansch

Programul Sectiunii Austriece a FITS 2020


Duminica 21 iunie, ora 13.20
NEO DERVISH
Un spectacol de si cu Ziya Azazi (AUT/TUR/dans/1h, non-verbal)
Muzica: Burak Malçok (ney), Aleksander Petrov (muzician de jazz la tobe), Ivan Shopov (muzica electronica)

Creat pentru prima data in 2016, „Neo Dervish” al coregrafului si performerului turco-austriac Ziya Azazi este un spectacol de dans contemporan care reinterpreteaza miscarile hipnotice ale vechilor dervisi, aducandu-le in societatea actuala. Coloana sonora aduce laolalta instrumente traditionale, precum ney-ul, dar si muzica electronica, intr-o experienta aflata dincolo de orice reper geografic sau temporal.

Credit foto – © 3INSPIRIT

Duminica 21 iunie, ora 21.40
MESSIAH / Der Messias
De: Georg Friedrich Händel
Adaptare de: Wolfgang A. Mozart
Regia: Robert Wilson
Dirijor: Marc Minkowski
Les Musiciens du Louvre/ Philharmonia Chor Wien
Distributia: Elena Tsallagova, Wiebke Lehmkuhl, Richard Croft, José Coca Loza
O productie: Stiftung Mozarteum Salzburg, Salzburg Festival si Théatre des Champs-Elysées. O productie: Unitel (AUT/FRA/DEU/opera/2h15min)

Neo_Dervish_c_3INSPIRIT
Neo Dervish foto 3INSPIRIT

FITS 2020 se va incheia cu un spectacol ce sintetizeaza tema si mesajul festivalului. In 1789, Wolfgang Amadeus Mozart accepta propunerea diplomatului austriac Gottfried van Swieten de a adapta in limba germana oratoriul „Messiah” de Georg Friedrich Händel (1741, cu textul in limba engleza), pentru cateva concerte la Viena. Rezultatul, „Der Messias”, nu este insa o transcriere fidela a originalului. Lucrand cu traducerea Bibliei realizata de Martin Luther, Mozart a modificat structural lucrarea, schimband tonalitatea si adaugand chiar cateva parti muzicale noi. Noile sale orchestratii, care inlocuiesc anumite instrumente, au imbogatit si mai mult armoniile magistral create de Händel, apropiindu-le mai degraba de perioada clasica decat de cea baroca. „A adaugat mai multa lumina – este ca si cum Van Gogh ar fi pictat-o din nou pe Mona Lisa”, considera, pentru Euronews, Marc Minkowski, dirijorul productiei si al ansamblului „Les Musiciens du Louvre”, orchestra spectacolului. Conceptia scenica ii apartine britanicului Robert Wilson, unul dintre starurile regiei de teatru si de opera ale momentului, binecunoscut publicului din Romania. Maestru al minimalismului, regizorul spune ca a evitat sa incarce vizual productia tocmai pentru a concentra atentia privitorului pe partea muzicala.

Spectacol in limba germana
Subtitrare in limbile engleza si romana
Spectacol difuzat doar pe teritoriul Romaniei

Organizata sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei, editia speciala FITS din acest an aduce pe „scena online” a festivalului unele dintre cele mai mari spectacole ale lumii, premiate international. Gandit pe o structura similara celei deja consacrate in ultimii 27 de ani, festivalul din acest an inseamna, in cifre, 10 zile de proiectii, 138 de evenimente din 30 de tari de pe cinci continente. Peste 14.400 de minute de teatru, dans, muzica, circ contemporan, conferinte, dezbateri, spectacole lectura si spectacole pentru copii.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate