Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 septembrie 2023
Recomandări
Expoziția „Zbucium și serenitate”, o călătorie în universul creației graficianului Ludwig Dombrowsky
(Arte vizuale)
Vineri, 26 iunie 2020, de la ora 18.00 a avut loc deschiderea expozitiei retrospective „Zbucium si serenitate” la Muzeul de Istorie din cadrul Palatul Culturii din Iasi, ce comemoreaza existenta artistica a graficianului iesean Ludwig Dombrowsky (1920 - 2007).
Expozitia este organizata de Asociatia Culturala AltIasi, in parteneriat cu Complexul Muzeal National “Moldova” Iasi, si va putea fi vizitata in perioada 26 iunie – 26 iulie 2020. Definita prin culoare si contraste, expozitia reprezinta o calatorie in universul creatiei artistului, ce ofera o imagine de ansamblu asupra personalitatii acestuia si surprinde lupta interioara atat a graficianului cat si a omului Ludwig Dombrowsky. Deschisa chiar in spatiul in care graficianul si-a petrecut o jumatate de deceniu in calitate de desenator, ilustreaza doua ipostaze: substanta discursului artistic, materializata in cele doua sali dedicate ilustratiilor pentru Harap Alb si Cantecul Nibelungilor si imaginarul intim, cel al schitelor si crochiurilor, al sintetizarilor prin linie.

Printre trasaturile definitorii descrise de critici se numara remarcabila atentie si minutiozitate in redarea atmosferei, curajul de a experimenta si aprofunda formule grafice deosebit de indraznete, precum si contrastele puternice prin care artistul transfigureaza lupta interioara a personajelor. In viziunea criticului de arta Petru Bejan, devine astfel oportuna si necesara o mai consistenta valorificare a portofoliul sau artistic postum, aducand in atentie nu doar lucrari de certa valoare artistica, ci si o figura importanta a Iasului cultural de odinioara.

Nascut in anul 1920, Ludwig Dombrowsky debuteaza ca desenator inca din anii `38, cand realizeaza primele portrete, dar va intra in mediul artistic abia dupa 1950, cand devine membru al Fondului Plastic din Iasi si, cu scurte intermitente, pana in 1983, desenator artistic la Complexul Muzeal „Moldova” din Iasi. Artistul a slujit muzeele din Palatul Culturii Iasi, contribuind, in anii '70 ai secolului trecut, la realizarea de facsimile sau grafica de expozitie. Afisele, cataloagele, publicatiile institutiei din vremea respectiva au beneficiat de conceptia grafica a acestui inzestrat grafician.
 
Expozitia „Zbucium si serenitate” este organizata in cadrul proiectului „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”, realizat de Asociatia Culturala AltIasi si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National. Scopul proiectului il reprezinta redescoperirea artistului iesean Ludwig Dombrowsky, iar prezenta expozitie se inscrie intr-un demers mai amplu al familiei artistului de a reda societatii iesene creatia graficianului, alcatuita din cateva mii de lucrari pastrate in atelierul acestuia.

afis ludwig dombrowsky web.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate