Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
EXPOZIȚIE ONLINE: Resilience Test: Marilena Preda Sânc
(Arte vizuale)
Gaep prezinta Resilience Test: Marilena Preda Sanc (29 iunie – 19 iulie 2020), prima dintr-o serie de trei expozitii online ce vor explora limitele corpului, vulnerabilitatea si rezistenta lui, prin intermediul unor lucrari de Marilena Preda Sanc, Vlatka Horvat si Ištvan Išt Huzjan. Expozitiile se desfasoara intr-un spatiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Viewing Room, care le permite vizitatorilor sa descopere lucrarile de arta insotite de texte ale curatorului si de marturii ale artistilor insisi.
Resilience Test: Marilena Preda Sanc consta intr-o selectie de colaje, picturi si performance-uri video realizate intre 1983 si 1993. Un loc central il ocupa colajele din seria de referinta Body – Space, din anii ’80, in care artista intervine cu cerneala si marker pe fotografii cu propriul corp. Din cauza cenzurii asupra nuditatii, acestea au fost rareori aratate in Romania comunista, insa au circulat in strainatate datorita fenomenului Mail Art. Lor li se adauga, in expozitia online, picturi in care dorinta de libertate este sugerata prin asocierea corp-natura, precum si unul dintre primele performance-uri filmate ale Marilenei Preda Sanc, Inside (1993), ce continua abordarea autoreferentiala din lucrarile deceniului anterior, dar intr-un nou mediu artistic – video.

Practica artistica a Marilenei Preda Sanc vorbeste in mod direct despre restrictiile sociale, culturale si politice din timpul regimului comunist si despre libertatea perioadei de dupa Revolutie, ce i-a permis artistei sa-si extinda mijloacele de exprimare. Avand corpul ca punct principal de interes, picturile, desenele, colajele si performance-urile ei examineaza identitatea de gen in relatie cu narativul geo-politic. Aceasta abordare a consacrat-o, fara indoiala, ca o deschizatoare de drumuri in contextul feminist din regiune.” – Tevž Logar, curatorul expozitiei

Resilience Test: Marilena Preda Sanc urmeaza expozitiei personale din 2019 de la Gaep, Subjective (De)Constructions, pentru care artista a castigat premiul Radio Romania Cultural 2020 la categoria Arte vizuale.

Scurta biografie

Marilena Preda Sanc (n. 1955) traieste si lucreaza in Bucuresti. Doctor in Arte Vizuale, este profesoara la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si autoarea unor scrieri de specialitate axate pe arta in spatiul public, feminism si eco-art. Din 1980, lucrarile ei au fost prezentate in muzee, galerii, bienale si festivaluri de arta, targuri internationale de arta, conferinte si evenimente media. Printre expozitiile personale recente se numara: Thinking on Art Nature Society (Centrul Cultural „Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului” Mogosoaia, 2019), Subjective (De)Constructions (Gaep, 2019), Calling Earth Back to Art (Galeria Calina, Timisoara, 2015), Mecanismele imaginii (Galeria de Arta Contemporana a Muzeului Brukenthal, 2012), Libertate in labirint (Muzeul de Arta din Cluj, 2012) si Utopii/Cotidiene Crossing Self-Histories 1981-2011 (Muzeul National de Arta Contemporana, 2011). In 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural, in 2010 – Diploma de Excelenta acordata de Facultatea de Arte si Design din Timisoara, iar in 2017 - premiul sectiunii Back to the Future, odata cu prezentarea organizata de Gaep (numita atunci Eastwards Prospectus) la targul international Artissima.

Seria de expozitii online Resilience Test
Primele expozitii online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, ii au ca protagonisti pe Marilena Preda Sanc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) si Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artisti din generatii si din spatii geografice diferite, dar ale caror practici sunt conectate prin interesul fata de rezilienta si rolul socio-politic al corpului.

1-Marilena-Preda-Sanc-My-Body-Is-Space-in-Space-Time-in-Time-and-Memory-of-All-1983

Marilena Preda Sanc, My Body Is Space in Space, Time in Time and Memory of All,  1983, interventie cu cerneala si marker pe fotografie vintage, 18 x 22 cm, prin amabilitatea artistei si a galeriei Gaep


2-Marilena-Preda-Sanc-Abandon-1984-oil-on-canvas

Marilena Preda Sanc, Abandon, 1984, ulei pe panza, 140 x 140 cm, prin amabilitatea artistei si a galeriei Gaep


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate