Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Cum am ajuns aici? Expoziție de pictură și grafică @Muzeul Național al Țăranului Român
(Arte vizuale)
Muzeul National al Taranului Roman gazduieste, la Sala Irina Nicolau, in perioada 15 iulie – 2 august 2020, expozitia de grafica si pictura Cum am ajuns aici?, a arhitectului si artistului plastic Vladimir Paun-Vrapciu. Expozitia este inspirata si este arhitectural construita in jurul ideii si a intrebarii „Cum am ajuns de la 10 ingradiri rationale la milioane de ingradiri irationale?”.
O spune autorul expozitiei:

Prin aceasta expozitie incerc, ca arhitect si artist plastic, sa purced impreuna cu publicul iubitor de arta contemporana intr-o analiza launtrica a spiritului uman, prin care sa gasim raspunsuri si rezolvari la problemele actuale din existenta noastra.

Sa incepem cu cele 10 ingradiri rationale scrise in piatra de Moise, pe Muntele Sfant, sau de catre Buddha, la momentul infaptuirii minunii de pe marginea raului Nairaajana, sau poate de catre Confucius, in lupta sa pentru moralitatea spiritului uman... si apoi sa analizam restul ingradirilor aparute ulterior in perioada contemporana. Sa incercam sa gasim raspuns impreuna si la intrebarile pe care eu mi le-am pus in ultimele luni pe fondul pandemiei. Cum am ajuns ca viata noastra sa se schimbe in totalitate in cateva luni?

Cum este posibil sa nu asculti de medici specialisti si sa declari ca nu exista nicio ingrijorare referitoare la virus?

Este revoltator sa constati ca spiritul uman si-a pierdut ratiunea si nu a evoluat. Cum au ajuns unele natiuni sa isi fure una alteia echipamentele de protectie impotriva pandemiei?

Cum au ajuns oameni care isi permit sa conduca masini de zeci de mii de dolari, sa stea la cozi de cateva ore pentru o cutie cu alimente?

Cum am ajuns sa constatam ca in unele tari dezvoltate si care ar trebui sa fie exemplu pentru tarile in curs de dezvoltare, pe fondul unei revolte spiritual umane, sa ajungem, in acest secol, sa vedem indivizi care provoaca haos in numele unei nedreptati si distrug munca semenilor?

Nu avem nicio scuza: in mod special, ultima generatie a avut tot confortul necesar unei vieti plina de bunastare, pe sacrificiile si munca generatiilor trecute. Globalizarea isi urmeaza cursul.

Cum putem face mai bun spiritul uman? Evolutia lui, in aceste cazuri, este un esec al sistemelor si al bugetelor mici acordate educatiei, culturii si sanatatii de statele lumii dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe viitor, trebuie sa investim mai mult in educatie, arta si sanatate, pentru a nu mai fi luati prin surprindere de orice eveniment de forta majora.

Nu voi face referiri la stilul artistic in care se integreaza expozitia, la tehnica in care sunt realizate aceste lucrari prezentate; pentru aceasta, las aceste elemente artistice si tehnice sa fie prezentate si traduse estetic si tehnic, pentru publicul privitor, de persoane calificate in a le dezbate: doamna Doina Mandru, critic de arta, si domnul lector universitar Ion Anghel, curatorul expozitiei). Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc pentru colaborarea minunata si plina de energie creatoare pe care am avut-o de a lungul timpului.

Am sa inchei aceasta prezentare a expozitiei de grafica si pictura cu un citat din Jean Baptiste Camille Corot:

Daca pictura este o nebunie, ea este o dulce nebunie, pe care oamenii ar trebui nu numai sa o ierte, dar chiar s-o caute. Imi privesc chipul si imi cantaresc sanatatea. Amandoua poarta semnele grijilor, ale ambitiilor si remuscarilor care contorsioneaza fizionomia fiecaruia din noi. Iata de ce ar trebui sa iubim arta. Ea procura acelora care vor sa-si echilibreze viata, calmul, implinirea morala si chiar sanatatea.’’

Pret bilet: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei

afis_Cum am ajuns aici


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate