Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Expoziția Horia Bernea: de la grădină la iconostas
(Arte vizuale)
Bucuresti, 12 august – 15 septembrie, 2020
Locul desfasurarii: Muzeul National al Taranului Roman
Organizator: Asociatia Eleon, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman
Vernisaj: miercuri, 12 august, ora 18.00, Sala „Irina Nicolau”.
Asociatia Eleon din Alba Iulia, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta miercuri, 12 august, de la ora 18.00, la Sala „Irina Nicolau”, la vernisajul expozitiei Horia Bernea: de la gradina la iconostas. Expozitia comemoreaza 20 de ani de la moartea artistului.

De la gradina la iconostas, Horia Bernea, asa cum el insusi afirma, a cautat dialogul, colaborarea cu Dumnezeu. Dupa ce a parcurs o etapa conceptualista, abstracta, Horia Bernea s-a intors gradual spre arta figurativa, masurandu-si fortele, uriase, cu „supunerea la dat”. A abordat genuri si teme consacrate, si-a impus siesi limite in pictura si a perseverat in a se apropia de resorturile ultime ale lumii ce ne inconjoara, cu instrumentele unui pictor care nu a negat nici arta contemporana, nici traditia. Innoirea neincetata a cautarii l-a situat permanent in preajma tainei acestei lumi. A considerat arta nu un scop in sine, ci un ajutor in supravietuirea spirituala, iar impartasirea bucuriilor pe care le-a trait in drumul sau catre adevar a numit-o marturisire.
Efortul sau integrator in plan artistic a stat sub semnul crucii, pe care a recunoscut-o, cu neincetata uimire, in toate. Prin expozitia „Crucea”, a marcat infiintarea Muzeului Taranului Roman, punand in lumina credinta crestina ca fundament al civilizatiei satului romanesc si importanta crucii ca reper in contemporaneitate. Cu delicatete, ascutit discernamant si gust desavarsit, a asezat si expozitia permanenta a Muzeului, in care a aprins, ca o flacara palpaitoare, asa cum si-a dorit, amintirea spiritualitatii taranului roman. Muzeologia, ca si pictura lui Horia Bernea, s-a dorit a fi o lucrare teandrica, ce invita, nu obliga, la impartasirea bucuriei pe drumul cunoasterii.

Expozitia este organizata de Asociatia Eleon din Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului National al Taranului Roman si in parteneriat cu Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei. Majoritatea lucrarilor au fost puse la dispozitie prin bunavointa colectionarilor dr. Sorin Costina, Daniel si Roxana Ghiurutan si Doina si Constantin Xifta.

Expozitia va face parte din evenimentul Zilele Muzeului Taranului care, anul acesta, va avea loc in perioada 10 – 20 septembrie 2020.

afis a3 ales.indd
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate