Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 februarie 2023
Recomandări
Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan
(Arte vizuale)
Gaep prezinta Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan (10 - 30 august 2020), ultima dintr-o serie de trei expozitii online ce investigheaza limitele corpului, vulnerabilitatea si rezistenta lui, prin lucrari de Marilena Preda Sanc, Vlatka Horvat si Ištvan Išt Huzjan. „Desi se regaseste in diverse aspecte ale practicii lui Huzjan, corpul este prezent in cel mai direct mod in performance-urile lui legate de calatorii personale, in timpul carora masoara distantele cu propriul corp”, spune Tevž Logar, curatorul expozitiei.
Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan cuprinde o selectie de asemenea proiecte performative, pe care artistul le realizeaza in spatiul public pentru a conecta arta cu viata de zi cu zi. Cel mai recent dintre ele, From Sunrise to Sunset (2019), un „performance planetar”, s-a desfasurat la antipozi: in timp ce Huzjan a urmarit miscarea Soarelui de la rasarit la apus in Anzii din Peru pe 21 iunie, curatorul Olivier Bellflamme a inregistrat ziua urmatoare solstitiului la capatul celalalt al lumii, intr-un arhipelag de pe raul Mekong in Laos. Cand Soarele a apus pentru artist, a rasarit pentru curator. Amandoi au fotografiat momentul si, la reintalnire, au asamblat o imagine a Soarelui.

Pentru performance-ul Line Umpire (2018), Huzjan a parcurs pe jos intreaga granita a Regiunii Bruxelles, cu o lungime totala de 65 km, in incercarea de a o examina ca un observator neutru, cineva care nu vorbeste nici franceza, nici neerlandeza. „Actul simplu de a merge poate fi interpretat ca o actiune simbolica menita sa masoare implicatiile sociale si politice ale unui spatiu mai degraba decat caracteristicile lui fizice”, spune Tevž Logar.

In practica lui Huzjan, performance-urile coexista cu obiecte realizate in atelier, adesea pornind de la materiale sau obiecte gasite, precum betele de drumetie incluse in expozitia online, si carti de artist care duc mai departe reflectia asupra relatiilor dintre oameni, spatii si locuri.

La fel ca primele doua prezentari din serie, ale artistelor Marilena Preda Sanc si Vlatka Horvat, Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan se desfasoara intr-un spatiu virtual creat pe site-ul galeriei cu scopul de a gazdui expozitii online. Viewing Room le ofera acces la arta vizitatorilor oriunde s-ar afla ei si prezinta selectii curatoriate de lucrari, intr-un context relevant.

Ištvan Išt Huzjan (n. 1981, Ljubljana, Slovenia) a absolvit Accademia di Belle Arti di Venezia. Este castigatorul mai multor premii – Premiul Opening la ARCOmadrid cu o prezentare organizata de Gaep (2019), Marele Premiu la cea de-a 31-a editie a Bienalei de Arte Grafice din Ljubljana (2015), Premiul Fernand Baudin in Belgia (2013) – si dublu nominalizat la premiul OHO in Slovenia (2014 si 2011). Printre expozitiile personale recente se numara: Fontana Huzjan Delvauk Derycke (Apoteka, Vodnjan, Croatia, 2019),  Debris (Gaep, Bucuresti, 2019), Naplavine (Mestna Galerija Nova Gorica, Slovenia, 2018), de Métrico a Imperial (Proyectos Monclova, Ciudad de México, Mexic, 2018), MERE (City Art Gallery, Slovenia, 2017), Nuclei (Reaktor Podgorica IJS, Slovenia, 2016) si Subterranean Walks (Gaep/ex-Eastwards Prospectus, 2016). A fost prezent in numeroase group show-uri din intreaga nume. In 2012 a facut parte din expozitia de grup  Simplon Express: Le Retour, desfasurata in trenul dinspre Zagreb spre Paris, si a calatorit pe uscat si pe apa, folosind doar transportul public, intre Seul si Ljubljana ca un proiect artistic. Traieste si lucreaza in Ljubljana si Bruxelles.

Despre seria de expozitii online Resilience Test

Primele expozitii online prezentate de Gaep, sub titlul Resilience Test, ii au ca protagonisti pe Marilena Preda Sanc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) si Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august), artisti din generatii si din spatii geografice diferite, ale caror practici sunt conectate prin interesul fata de limitele corpului si rolul lui sociopolitic. Proiectul este finantat de Ministerul Culturii prin programul ACCES Online 2020 si are ca parteneri Ambasada Republicii Slovenia la Bucuresti si Ambasada Republicii Croatia in Romania.

1-Istvan-Ist-Huzjan-Line-Umpire-Gaep

Ištvan Išt Huzjan, Line Umpire, 2018, performance creat pentru A Performance Affair: The Panopticon Edition, Bruxelles; imagine din expozitia personala Debris, Gaep, 2019; prin amabilitatea artistului si a galeriei Gaep


2-Istvan-Ist-Huzjan-From-Sunrise-to-Sunset-2019-negative

Ištvan Išt Huzjan, From Sunrise to Sunset, 2019, text, desen, performance, fotografie, create pentru proiectul Lucrèce in colaborare cu Olivier Bellflamme si Viriya Chotpanyavisut; negativ fotografic: 35mm film; prin amabilitatea artistului si a proiectului Lucrèce


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate