Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
eXplore dance festival #9: a doua săptămână
(Arte vizuale)
Programul celei de-a noua editii a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan si performance-ului din Romania, eXplore dance festival — Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival continua. In a doua saptamana dedicata festivalului, WASP gazduieste patru performance-uri si un master class ce abordeaza teme si estetici diferite, imbinand arta dansului cu cinematografia si arta conceptuala.
Artisti reprezentativi pentru scena internationala de dans contemporan si performance, artisti pe care publicul va avea ocazia sa-i cunoasca si in cadrul unor discutii deschise.  
Evenimentul marcheaza totodata sarbatorirea a doi ani de la deschiderea centrului de arta contemporana WASP — Working Art Space and Production, un spatiu independent ce se bucura in prezent de o activitate internationala intensa, gazduind rezidente de creatie si productie artistice, spectacole de dans si teatru contemporan, instalatii new si trans-media, proiectii de film si evenimente speciale.

PROGRAM — MARTI/MIERCURI, 7/8 OCTOMBRIE 2014
0002 | birdville, Simona Deaconescu (RO) – premiere / dance performance / 50’ followed by an artist 
premiera / dans performance / 40’
7.10.2014 / 19:30 / WASP
8.10.2014 / 19:30 / WASP

Corpul nostru este o arhiva in continua evolutie, care inca prezinta mistere legate de eficienta si perisabilite. Este, probabil, cel mai tehnologic lucru pe care il cunoastem. Cu fiecare pas pe care il facem construim o parte din univers si, de fiecare data cand ne miscam, schimbam lumea. Pe masura ce incepem sa intelegem aceste procese, realizam ca suntem dansati ca parte a unei organizatii de activitati ai carei autori nu suntem noi. Camera 0002 este populata de dansatori hibridizati, imbracati cu corpuri augumentate, care traiesc intr-o lume virtuala creata si organizata independent de dorinta lor.

Coregrafa Simona Deaconescu, recent intoarsa de la Viena, unde a beneficiat de o bursa danceWEB, isi continua seria de spectacole interdisciplinare care cerceteaza dezvoltarea dansului in raport cu stiinta. Acest spectacol s-a concretizat de-a lungul acestei veri, in urma a doua rezidente artistice, la WASP — Working Art Space & Production si in studiourile Battery Dance din New York. O feerie tehnologica interactiva care vorbeste despre dorinta de imbunatatire si fragilitate, 0002_birdville este o noua camera virtuala, care face parte din proiectul serial lansat de Tangaj Dance in 2013, prin Camera 0001_Fabrica de vise.

Simona Deaconescu (nascuta in 1987) este creatoarea spectacolului Camera 0001_Fabrica de Vise, coregraful si regizorul scurtmetrajului de dans Silent Places (in colaborare cu Oleg Mutu). De asemenea, se implica activ in dezvoltarea dansului contemporan din Romania si a artelor conexe, in trecut coordonand proiecte precum ADN (Revista Online de Dans), Cartierul de Dans si ALT-Concurs National de Coregrafie. in prezent face parte din echipa Platforma X, proiect destinat artistilor new media, prezentat la WASP, in preambulul eXplore Dance Festival #9.

PROGRAM — VINERI, 10 OCTOMBRIE 2014
DEEP DISH, Liquid Loft/Chris Haring (AT)
a real time choreographic film / 70’
10.10.2014 / 19:30 / WASP

Ultima parte a seriei The Perfect Garden, in colaborare cu Michel Blazy (FR).

Un dineu se transforma intr-o aventura de dimensiuni macro- si micro-cosmice. Imaginile produse in timp real de camera video controlata de dansatori conduc spre lumi paralele bizare guvernate de decorul organic. Metodele de filmare, alaturi de contorsionarile acustice, evoca metaforele gradinilor baroce si a micilor bucurii pamantesti.

Ca in romanul Locus Solus, in care poetul Maitre Canterel isi ghideaza invitatii prin diferite decoruri, Deep Dish etaleaza frumusetea si decadenta existentei umanane, care sta sa dispara. Seria The Perfect Garden, semnata de Liquid Loft in colaborare cu artistul plastic Michel Blazy, abordeaza motivul gradinii ca expresie a luptei omului pentru control si evadarile inutile din propria efemeritate — o imagine a cresterii si proliferarii care conduce mereu la lucruri noi.

Liquid Loft a fost fondat in 2005 de coregraful Chris Haring, muzicianul Andreas Berger, dansatoarea Stephanie Cumming si dramaturgul Thomas Jelinek, si interconecteaza dansul contemporan cu alte forme de arta contemporana pentru a crea o forma de arta noua, atotcuprinzatoare.


PROGRAM — SAMBATA, 11 OCTOMBRIE 2014
Master Class: Stephanie Cumming / Liquid Loft (AT)
11.10.2014 / WASP / 11:00 - 13:00

Urmand o formare clasica, Stephanie Cummings a absolvit Universitatea din Calgary in 2000, obtinand o diploma in arte. A lucrat in Calgary cu Nicole Mion, cat si in Vancouver, alaturi de battery opera. Locuieste in Vienna din 2001 si a lucrat impreuna cu Johannes Randolph, Tanz*Hotel, Doris Stelzer, Hubert Lepka, artistul media Markus Wintersberger si Toxic Dreams. Lucreaza cu Chris Haring din 2003 si alaturi de el, Andreas Berger si Thomas Jelinek a pus bazele Liquid Loft in 2004 si a continuat sa colaboreze si sa performeze in fiecare spectacol al companiei, si ca asistenta-coregraf pentru Haring. In 2004, Haring a coregrafiat pentru ea solo-ul Legal Errorist, pentru care a fost numita „Outstanding Young Dancer” in Ballet-Tanz Magazine. De asemenea, a primit o bursa danceWEB in 2004. A colaborat la numeroase proiecte de film cu artisti precum Mara Mattuschka, Erwin Wurm si Harald Hund. Printre propriile coregrafii ale lui Stephanie se numara Rodeo Queens (2008), a kind of magic (2010) si Happy Together (2011). In 2009, a fost invitata sa ia parte, ca si coregraf, in Beyong Fr@nta, un proiect intre organizatii de dans din patru tari europene. Activitatea ei solo cuprinde lucrarile Ah Poetry (Szene Salzburg, Impulstanz), scurta prezentare P.S., care a fost comisionata de catre Tanzquartier Wien pentru deschiderea noului lor sezon, cat si prelegerea-performance Redneck to Cyborg: A Shared Transformation, care a avut premiera la Tanzquartier in 2009. in 2012 a creat solo-ul scurt aurora borealis pentru Austrian Dance Platform la Impulstanz. in ultima vreme Stephanie a jucat rolul principal in cel mai recent film al lui Gustav Deutsch, Shirley:Visions of Reality, care a avut premiera in 2013 la Berlinale si care continua sa fie proiectat in cadrul unor festivale de film international. Deseori, preda cursuri pentru profesionisti la Tanzquartier Wien, cat si in cadrul unor workshop-uri internationale. 

BLACK, Mette Edvardsen (NO/BE)
performance / 25’
11.10.2014 / 19:30 / WASP

Spatiul e gol. Nu exista obiecte. Prin cuvinte si miscari in spatiu, o intreaga lume devine vizibila, in care performerul spune publicului ce exista. Este o joaca in timp si spatiu, unde doar corpul e prezent fizic, efectuand actiuni si inmanand obiecte invizibile, intr-o incercare constanta de a acoperi prapastia dintre gand si experienta, dintre aici si acolo. Black este un performance solo despre cum faci ca lucrurile sa apara.


No Title, Mette Edvardsen (NO/BE)
performance / 40’
11.10.2014 / 20:30 / WASP
Performance-ul va fi urmat de o discutie cu publicul.

Un motor viu, ce exploreaza in timp real esenta societatii in care traim, spectacolul abordeaza dependenta interumana in asa fel incat testeaza, puncteaza si transforma perceptia unor valori umane de baza. Corpurile, starile si emotiile prind noi semnificatii in timp ce compozitia se regenereaza la infinit, deconstruind idei abstracte precum teritoriul, rebeliunea, sau dreptatea.

Lucrarile lui Mette Edvardsen o plaseaza in afara domeniului artelor scenice, explorand de asemenea si alte medii sau formate, precum video-ul sau cartile. A lucrat ca dansatoare si ca perfomer pentru Les Ballets C. de la B. cu Hans Van den Broeck (1996-2000) si Christine de Smedt (2000-2005) timp de mai multi ani si a dansat pe coregrafiile lui Thomas Hauert/ ZOO (B), Bock/ Vincenzi (UK), Mårten Spångberg (S), Lynda Gaudreau (CAN), deepblue (N/B) si a altora. Mette a creat si produs doua lucrari in colaborare cu Lilia Mestre (P/B), si proiectul Sauna in Exile in colaborare cu Heine R. Avdal, Liv Hanne Haugen si Lawrence Malstaf in 2002/2004. A realizat coregrafia si a dansat pe Schreibstück in versiunea lui Thomas Lehmen, impreuna cu Christine de Smedt si Mårten Spångberg in 2004. Opera ei include fragmentele Private collection (2002), Time will show (detail) 2004, Opening (2005/ 2006), The way/ you move (installation, 2006), or else nobody will know (2007), every now and then (2009), Time has fallen asleep in the afternoon sunshine (2010), Black (2011), No Title (2014), si lucrarile video Stills (2002), coffee (2006), cigarette (2008) si Faits divers (2008). Artista isi prezinta international lucrarile si continua sa dezvolte proiecte cu alti artisti, atat ca si colaborator cat si ca performer.

PROGRAM — DUMINICa, 12 OCTOMBRIE 2014
STAFF, Ingrid Berger Myhre (NO) & Andreea David (RO)
performance / 50’
12.10.2014 / 19:30 / WASP
Performance-ul va fi urmat de o discutie cu artistii.

STAFF este prima misiune a lui Ingrid Berger Myhre si Andreea David, impreuna. STAFF este propriul sau angajator si angajat. STAFF este despre patentarea si sustinerea dreptului de proprietate a propriei activitati, indiferent de gradul de competenta pe care il ai. STAFF isi recicleaza intrebarile si se auto-educa. STAFF investigheaza concepte complexe prin metode simple. STAFF numeste lucruri pe care nu poti pune degetul, si ceea ce le defineste. STAFF este somer pana in momentul in care munca lor este apreciata. Cand lucrul asta se va intampla, munca se justifica drept arta, iar ierarhia valorilor se dizolva. STAFF este un spectacol din viitor. Noi suntem resursele lui. Munca noastra nu este sa-l cream, ci sa-l facem vizibil. Nu este despre creativitate, ci doar despre arheologie.

Andreea David este arhitect si performer. In 2013 a primit un wild card din partea Asociatiei 4Culture si Life Long Burning, participand timp de 6 saptamani in cadrul programului de master ex.e.r.c.e la CNN Montpellier. in editia de anul acesta a festivalului o mai puteti vedea in performance-ul Score#21 — method of elimination, al coregrafului belgian Thomas Steyaert.

Ingrid Berger Myhre este un coregraf si performer din Oslo, ale carei intalniri si influente artistice recente au impins-o spre a-si gasi o forta autonoma de a-si crea propriile spectacole independente.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate