Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 februarie 2023
1395 • Prima mentiune documentara a Cetatii Neamt
1809 • Se naste Felix Mendelssohn Bartholdy
1892 • Se naste Gheorghe I. Bratianu
1941 • Se naste Stefan Iordache
Recomandări
Expoziția „Culorile Iașului” și lansarea cărții Harap Alb cu ilustrațiile graficianului Ludwig Dombrowsky
(Arte vizuale)
Vineri, 2 octombrie 2020, de la ora 18.00, la Galeria Victoria din Iasi are loc deschiderea expozitiei retrospective „Culorile Iasului”, cu lucrari care au apartinut graficianului iesean Ludwig Dombrowsky (1920 - 2007).
Expozitia este organizata de Asociatia Culturala AltIasi si va putea fi vizitata in perioada 1 – 10 octombrie 2020, inclusiv in cadrul Noptii Albe a Galeriilor din Iasi. Vernisajul va fi precedat de lansarea cartii de colorat Harap Alb, care cuprinde ilustratiile reinterpretate ale artistului.

Una din ambitiile lui Ludowig Dombrowsky a fost aceea de a surprinde Iasul in vocabularele plastice ale graficii, desenului si culorii. Ideea de a face un ghid ilustrat al strazilor, cladirilor si monumentelor Iasului a devenit un work in progress cu bataie lunga. A colindat la pas fiecare cartier al targului moldav, cautand sa surprinda „personalitatea” fiecarui loc, detaliul semnificativ, „specificul” inconfundabil al acestuia. Fervoarea cautarilor a facut ca proiectul sa prinda treptat contur. Nu lipsesc din consistenta sa arhiva in imagini nici zidirile emblematice al orasului, nici altele - mai putin stiute sau anonime -, risipite pe ulite marginase, cu amprenta lor atemporala. Rezolvarile artistice sunt surprinzatoare - uneori prin simplitatea reprezentarilor, alteori prin mixajul ingenios al siluetelor si formelor arhitecturale.”  (Petru Bejan)

A lucrat un mare numar de desene de teren, pentru a le folosi apoi in atelier. Artistula a simtit ca aceasta ar putea fi o tema majora a creatiei sale si de aceea proiecta ceva la dimensiuni mari, neasteptate.
In 1986, la varsta de 76 de ani, Dombrowski isi redefineste proiectul „Iasul Monumental”. A realizat numeroase crochiuri in diverse zone ale orasului: Galata, Cetatuia, Sararie, Pacurari. Era vorba despre o grafica cu adevarat „monumentala”, avand in vedere si dimensiunile lucrarilor de grafica: „Iasii pe ecran lat - perspective color 350x100; Potrivirea seriei (100x200 color) Pietele Iasului.
” (Sorin Iftime)

Nascut in anul 1920, Ludwig Dombrowsky debuteaza ca desenator inca din anii `38, cand realizeaza primele portrete, dar va intra in mediul artistic abia dupa 1950, cand devine membru al Fondului Plastic din Iasi si, cu scurte intermitente, pana in 1983, desenator artistic la Complexul Muzeal „Moldova” din Iasi. Artistul a slujit muzeele din Palatul Culturii Iasi, contribuind, in anii '70 ai secolului trecut, la realizarea de facsimile sau grafica de expozitie. Afisele, cataloagele, publicatiile institutiei din vremea respectiva au beneficiat de conceptia grafica a acestui inzestrat grafician.
 
Expozitia „Culorile Iasului” este organizata in cadrul proiectului „Pe urmele lui Ludwig Dombrowsky”, realizat de Asociatia Culturala AltIasi si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National si Amazon Development Center (Romania) S.R.L.
.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate