Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 ianuarie 2023
1756 • Se naste Wolfgang Amadeus Mozart
1785 • Este fondata Universitatea din Georgia
1813 • Jane Austen publica "Mândrie si prejudecata"
1865 • S-a infiintat Societatea culturala "Ateneul Român"
1888 • La Washington este fondata "National Geographic Society"
1936 • Se naste Florin Piersic
Recomandări
Muzica de balet din „Faust” interpretată la Sala Radio
(Muzică)
Una dintre interesantele povesti din istoria muzicii se leaga de „FAUST”, capodopera compozitorului francez Charles Gounod si una dintre cele mai des cantate opere din toate timpurile! Inspirata de celebra tragedie semnata de Goethe, opera lui Gounod a avut premiera absoluta la Paris, la Teatrul Liric, in martie 1859. Dupa ce creatia a fost apreciata in intreaga Europa, fiind montata inclusiv pe scena de la Scala (Milano), s-a luat decizia ca opera sa fie cantata si pe scena Operei din Paris.
Insa pentru a raspunde conventiilor institutiei, Gounod a trebuit sa faca niste ajustari creatiei sale, una dintre ele insemnand adaugarea unei partituri de balet. Si exact aceasta parte a devenit una dintre cele mai apreciate ale capodoperei lui Gounod!
In concertul programat vineri, 26 noiembrie (19.00) pe scena Salii Radio veti asculta muzica de balet din „Faust” in interpretarea ORCHESTREI NATIONALE RADIO.

Evenimentul se va derula sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROSANU, a carui cariera cuprinde colaborari cu apreciate orchestre europene ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine, Deutsche Symphonie Orchester Berlin, Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra.
Programul serii este completat de Concertul pentru orchestra de coarde – semnat de compozitorul Paul Constantinescu – si Concertul in mi minor pentru violoncel si orchestra, creatie a muzicianului englez Edward Elgar, prilej de a-l aplauda pe scena Salii Radio pe violoncelistul RAZVAN SUMA (in ipostaza solistica).

Reputatia profesionala a dirijorului CRISTIAN OROSANU a determinat prezenta sa inca din tinerete pe marile scene nationale si internationale, in compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestra Nationala Radio Bucuresti, Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu pasiune atit pentru repertoriul simfonic cat si pentru lumea operei. In prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brasov.
Drumurile lui Cristian au imbinat armonios cariera internationala, alaturi de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich sau BBC Scottish Orchestra, cu o activitate sustinuta in tara, la pupitrul filarmonicilor “George Enescu” din Bucuresti, “Moldova” din Iasi sau “Transilvania” din Cluj. Invitatiile orchestrelor filarmonice din Sibiu sau Bruxelles, Oradea sau Strasbourg, Tg. Mures sau Porto, au imbogatit experienta sa artistica, cu posturi fixe la Operele Nationale din Bucuresti, Iasi si Cluj, la Filarmonica din Brasov sau DSO Berlin.
Luand exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare traditie in Franta, Cristian Orosanu s-a implicat in lansarea unei tinere orchestre in Japonia (Hyogo PAC Orchestra) si a fondat o noua orchestra in Romania: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistica la Brasov si la diverse festivaluri in tara.
Cristian Orosanu a obtinut premiul Criticii Muzicale din Romania si premiul al-2-lea al Concursului International de Dirijat „Malko”, in Danemarca.


Solist al Orchestrelor Radio si director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul RAZVAN SUMA dezvolta o bogata cariera internationala de solist, cele peste 1000 de concerte si recitaluri pe care le-a sustinut fiind apreciate pe toate continentele. Cu o cariera concretizata in cele 12 CD-uri ale sale, Razvan Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelisti romani ai momentului. Ca urmare a turneului national „Va place BACH?”, artistul a lansat in Romania prima inregistrare completa a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach, CD realizat cu sprijinul casei de productie  Sonoro Records.
Razvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg gratie turneelor nationale si internationale pe care  le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea in 2012 a intrebarii „Va place Bach?”, violoncelistul Razvan Suma a oferit publicului din Romania doua editii ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german si apoi a revenit in fiecare an cu noi propuneri, menite sa introduca publicul roman in universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Va place Brahms?” (2014), „Va place Tango?” (2015), „Va place SCHU/bert/mann?” (2016), „Va place Beethoven?” (2017). Turneul „Va plaCello?” - 2018 – a adus o noua abordare artistica in activitatea violoncelistului Razvan Suma.


Accesul in Sala Radio va fi permis doar in conditiile respectarii reglementarilor legale in vigoare. Purtarea mastii este obligatorie si accesul publicului in sala de concert (30% din capacitatea maxima) va fi permis pe baza prezentarii dovezii vaccinarii sau trecerii prin boala, care se realizeaza doar prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, disponibil la adresa https://certificat-covid.gov.ro/, a carui verificare este responsabilitatea personalului Radio Romania, prin aplicatia mobila de verificare "Check DCC". Pentru detalii legate de acces, puteti consulta site-ul oficial https://www.orchestreradio.ro/.

Biletele sunt disponibile in sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt disponibile si in magazinele Flanco, benzinariile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde in tara.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical, si in streaming live pe Internet, pe site-urile celor doua posturi de radio.


.Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate