Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Filmului Francez în România. 30 de ani de francofonie în România
(Cinema)
Cea de-a 27-a editie a Festivalului Filmului Francez in Romania se va desfasura in perioada 15-26 martie. Festivalul se desfasoara la Bucuresti si in alte 12 orase din tara: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Arad, Brasov, Braila, Constanta, Craiova, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Suceava si Targu Mures.
La Timisoara, mult asteptatul festival va avea loc intre 16-23 martie, la Cinema Victoria (str. Ciprian Porumbescu, nr.2) si la Universitatea de Vest din Timisoara (Bd. Vasile Parvan, nr.4).

Prin alegerea temei acestei editii, „Cinéma, mon amour / Cinema-ul, dragostea mea”, festivalul isi afirma o data in plus sprijinul pentru cinematografele din Romania, care se afla de multi ani intr-o situatie dificila.  

Sarutul de pe afis este o trimitere la Jean Eustache, unul dintre cei mai mari cineasti francezi. Festivalul va prezenta doua dintre filmele sale in copii restaurate: „Mes petites amoureuses” si „La maman et la putain”. „La maman et la putain,” opera de arta a cinema-ului francez, un adevarat diamant negru al celei de-a saptea arte, a primit Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes in 1973.

Pentru a marca cei 30 de ani de cand Romania este membru al OIF, organizatia care promoveaza limba franceza, multilingvismul si diversitatea culturala, festivalul include in premiera in programarea sa sectiunea Pépites francophones, o selectie de filme prezentate la cele mai importante festivaluri internationale. In aceasta selectie au fost incluse filme precum „La ligne” de Ursula Meier, o productie franco-elvetiana selectata la Berlinale 2022, care spune povestea unei familii disfunctionale.

In acelasi context al celebrarii francofoniei, festivalul va gazdui, in parteneriat cu TV5 Monde, canalul international francofon, lansarea in Romania a platformei de streaming francofone si complet gratuite TV5MONDEplus: https://www.tv5mondeplus.com/fr, in prezenta directorului general TV5 Monde, Yves Bigot. Pentru a arata diversitatea si creativitatea culturilor francofone din intreaga lume TV5MONDEplus ofera continut exclusiv in limba franceza si pentru a se adresa direct publicului roman, romana devine cea de-a sasea limba de subtitrare integrata platformei.

Pe langa noutatile acestei editii, festivalul isi pastreaza si sectiunile traditionale: Panorama filmelor anului, Competitia tinerelor talente – lungmetraj si Competitia tinerelor talente – scurtmetraj.

Sectiunea Panorama, sectiunea emblematica a festivalului, va prezenta 10 filme ce au inregistrat un succes deosebit in ceea ce priveste aprecierea publicului si a criticii din Franta, in 2023. Printre ele se numara „L'innocent” de Louis Garrel, o comedie politista prezentata in afara competitiei la Festivalul de la Cannes 2022 sau „Saint Omer” de Alice Diop, Leul de Argint la Festivalul de la Venetia 2022, o pelicula foarte apreciata de critica internationala de film. Competitia tinerelor talente – lungmetraj pune in valoare, ca in fiecare an, filme de debut ale unor tineri regizori. Acestea intra in cursa pentru Premiul publicului: o bursa de 1000 euro oferita de Institutul Francez din Romania. Printre lungmetrajele prezentate se numara „Mourir à Ibiza” de Anton Balekdjian, Mattéo Eustachon si Léo Couture, un film subtil si emotionant despre prietenie, si „Astrakan” de David Depesseville. Acesta din urma a facut parte din competitia Festivalul de la Locarno, in 2022, si este o explorare a copilariei intr-un ton naturalist si oniric. Competitia tinerelor talente – scurtmetraj prezinta publicului roman cinci scurtmetraje ale unor tineri cineasti care au cucerit inimile publicului festivalurilor din Franta. Un juriu format din trei critici de film - Iulia Necsulescu, Codrin Vasile si Stefan Ristea - va alege castigatorul competitiei. Premiul consta intr-un sejur la Résidence de Poche a Institutului Francez din Romania la Bucuresti: un cadru ideal in care cineastul castigator va putea sa dezvolte un proiect de lungmetraj.

Pentru al doilea an consecutiv, Festivalul isi extinde componenta profesionala prin organizarea unei dezbateri pe tema: Care este viitorul salilor noastre de cinema? Cineasti, producatori si distribuitori vor discuta despre starea actuala a cinematografelor si vor incerca sa gaseasca solutii posibile pentru cresterea numarului de cinematografe din Romania. Discutia va fi organizata in parteneriat cu publicatia Films in Frame. In acest context, va fi prezenta la Bucuresti o delegatie a École nationale supérieure des métiers de l'image et du son (Fémis) - cea mai importanta scoala de film din Franta.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din Romania la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara si co-organizat de: Centrul Municipal de Cultura Arad, Alianta Franceza Brasov, Cinefeel Braila, Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanta, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfantu Gheorghe, Teatrul National Radu Stanca Sibiu, Alianta Franceza Suceava si Asociatia K’Arte Targu Mures

Prezentat de Orange

Partener : Groupama

Parteneri institutionali : Ambasada Confederatiei Elvetiene in Romania, Ambasada Canadei in Romania, Ambasada Republicii Armenia in Romania, Forumul Cultural Austriac Bucuresti, Ars Electronica


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate