Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Salonul Artelor Decorative, ediția a XXI-a, la Muzeul Național Cotroceni
(Arte vizuale)
Muzeul National Cotroceni verniseaza marti, 25 aprilie 2023, ora 15.00, cea de-a XXI-a editie a Salonului Artelor Decorative, eveniment de anvergura organizat anual si asteptat de publicul larg.
Alaturi de sectiunile SAD deja consacrate, curatorii Cosmin Nasui si Georgiana Cozma propun, in cadrul acestei editii, un focus expozitional special Artele decorative din Republica Moldova, realizat in parteneriat cu Muzeul National de Arta al Moldovei din Chisinau.

Prezentarea expozitionala Artele decorative din Republica Moldova, pe care o puteti regasi in sectiunea History, prezinta o selectie de tip best of ce cuprinde lucrarile a 22 de artisti reprezentativi, precum Nicolae Cotofan, Virgil Tecuci, Tatiana Vatavu, Florentin Leanca, Ecaterina Peiceva, Octavian Romanescu, Stefan Pavlov, Svetlana Sugjda, Ludmila Furdui, Andrei Negura, Tamara Grecu, Alena Stoica, Valentina Secrieru, Ecaterina Ajder, Ala Lupu, Tatiana Palamarciuc, Anatolie Railean, Iurie Cebotari, Iurie Platon, Iarina Savitkaia-Baraghin, Oleg Dobrovolschi si Elena Chirvasa.

Focusul expozitional Artele decorative din Republica Moldova este implementat de Asociatia MAIA printr-o cofinantare din partea Administratiei Fondului Cultural National si este organizat prin parteneriatul celor doua institutii muzeale, dar si al artistilor, curatorilor si expertilor muzeografi din cele doua state. Astfel, se constituie o platforma de conectare a artistilor din cele doua tari in vederea realizarii unor proiecte comune, dar si a artistilor din Republica Moldova cu publicul din Romania.

In continuare, sectiunea New Blood, dedicata tinerilor artisti, consolideaza colaborarea dintre Muzeul National Cotroceni si Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti si cuprinde o selectie de lucrari realizate de cei mai promitatori studenti, licentiati, masteranzi sau doctoranzi ai Universitatii: Remus Gheorghescu, Alice Protopopescu, Madalina Ion-Dima, Panteleymon Arnaudov (sticla); Diana Andreea Dumitriu, Denisa Tocan (ceramica); Stefanos Margaritis, Andrei Cristian Stoica (metal); Maria Magdalena Stanica, Maria Emilia Bosoi, Claudia Davidescu, Laura Eftimie, Sarah Maria Olteanu Cioata, Roxana Tudor, Ioana Ciuciulica (arte textile).

Capitolul Famous, dedicat artistilor romani consacrati, ii aduce in prim-plan in aceasta editie pe Arina Nicodim (arte textile) – nume reprezentativ pentru tapiseria romaneasca contemporana, Bogdan Hojbota (metal) – profesor la Universitatea Nationala din Bucuresti, doctor in Arte Vizuale, premiant al mai multor saloane internationale si nationale si pe Lucian Butucariu (sticla) – doctor in arte vizuale, fost presedinte al filialei Arte Decorative din Bucuresti, in prezent, director al Departamentului Ceramica – Sticla – Metal din cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.
    
Categoria Portfolio Room puncteaza o prezentare de arhiva documentara a Centrului de Resurse pentru Artele Decorative, oferind o galerie de imagini ale catorva dintre artistii care au marcat prin talentul lor domeniile artelor contemporane, pentru a evidentia recunoasterea contributiei si rolului lor la evolutia artelor decorative din Romania, cat si o invitatie de a le descoperi sau revedea opera.

In plus fata de editiile trecute, SAD 2023 introduce o noua sectiune – Focus MNC, in care sunt aduse in atentia publicului lucrari de arta ce apartin colectiilor din patrimoniul Muzeului National Cotroceni, dar pe care publicul nu le poate admira in expozitia permanenta. Cu acest prilej sunt redate circuitului expozitional temporar creatiile unor artisti precum: Milita Petrascu (1892-1976), George Filipescu (1940-1987), Dan Bancila (n. 1943) si Lucian Butucariu (n. 1958).

Salonul Artelor Decorative, editia 2023, poate fi vizitat, in perioada 26 aprilie – 18 iunie 2023, fie in cadrul turului complet al muzeului, fie in cadrul turului expozitional, de marti pana duminica, in intervalul orar 9.00 – 17.00, doar in baza unei programari prealabile la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381. 

Catalogul dedicat expozitiei va fi pus in vanzare la magazinul de prezentare al Muzeului National Cotroceni.
Galeria de imagini a evenimentului va putea fi vizionata pe site-ul Muzeului National Cotroceni http://www.muzeulcotroceni.ro/evenimente/, dar si pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/muzeulcotroceni.

Parteneri institutionali: Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” din Chisinau, Asociatia MAIA, Muzeul National de Arta al Moldovei, Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Universitatea Nationala de Arte, Modernism.






.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate