Prezenta colectie marcheaza posibilitati la limita si devine un purgatoriu al unei realitati posibile, un “Cantec Mut” (Tudor Arghezi) si / sau o Cutie a Pandorei.
Seara va fi deschisa de DJ With No Name care va imbraca tablourile cu ritmuri alese, muzica moleculara si o tendinta cinematografica de abordare a sunetelor iar actul artistic va fi urmat de un concert live cu trasaturi galactice, incununat de trei voci vibrante: Anadi, Cristina Plesa si Daria Oprea, acompaniate de Dan Banica la chitara. Astfel, tablourile vor capata spatiu muzical, vibratie si voci pentru ca experienta vernisajului sa fie una 360. Dupa concert, talentatul DJ Serban Blebea (Sherby) va invita publicul dincolo de stratosfera intr-un hype de mixaje tonice.
Intr-o arie simbolista cu note moderniste, colectia “Refugiu in distopie” impleteste valori academice cu sete anarhista intr-un limbaj contemporan din care rezulta o estetica distopica. Fiecare tablou are un apendice, asemenea noua - pot exista atat impreuna cat si separat. Totodata, decorativul, colajul, instalatia sunt instrumentele cu care artistul alege sa isi compuna si sa isi recompuna intregul demers artistic din pozitia de artist vizual - scenograf.
Lucrarile nu sunt construite pe filiera academica in asa fel incat sa poata fi catalogate drept o serie de diptice (lucrare formata din doua bucati). Privitorii vor putea vedea o singura lucrare / tablou formata din doua unitati care, desi sunt estetic apropiate, nu fac acelasi corp ci reprezinta terte posibilitati care se dovedesc distopice. Tot acest puzzle agreat de ochiul privitorului face nota unei distopii acceptate, ceea ce ridica alte semne de intrebare vis-à-vis de moravurile in care traim.
“Arta? Pentru ca asta am dorit dinainte de mine, pentru datul din veacuri, pentru scriitura, pentru educatie, pentru empatie, pentru ca suntem aici si traim ori supravietuim (inca), pentru catharsis, din dragoste pura, nebunie, credinta si cainta!”, spune artistul.
Scenograful Marian Vasii. Nairam are o cariera artistica dispusa pe doua decenii, dupa ce a absolvit Facultatea de Arte Decorative si Design / sectia Scenografie in cadrul Universitatii de Arta Bucuresti - profesor coordonator Scenograf Roxana Ionescu, sectia Arhitectura - Design a liceului de Arta „Hariclea Darclee” Braila - profesor coordonator Aurel Manole, cursul de Grafica si Pictura, mentor Hugo Maracineanu, in cadrul cenaclului COLOANA H si scoala de Arta „Vespasian Lungu” Braila, sectia grafica, profesor coordonator - Constantin Boer Dondos. A activat peste 10 ani ca scenograf in teatrul romanesc independent si de stat si ca artist vizual in expozitii de aproape 20 ani. A semnat scenografia muzeului multi-media "Schighisoara Tales" din Sighisoara.
La granita intre surealism si expresionism, Marian Vasii a gasit acest exercitiu contemplativ cu estetica aferenta. Seria de tablouri a fost inceputa in 2021 pentru expozitia Fusion Arts de la Palatul Noblesse si elaborata in cadrul expozitiei personale de la ArtHub (2022) - Nairam. OniriQue Tehnicolor. Un triptic din serie a putut fi vazut in 2022 si la galeria neconventionala Celula de Arta si o colectie de 100 de lucrari de arta originale au fost disponibile publicului amator de arta contemporana in format neconventional in cadrul proiectului Art Machine, automatul de tip vending machine initiat de gruparea artistica Pastila Roz si amplasat in Bucuresti, in Carturesti Parklake
. |