Atelier Contemporary Dance Fusion, cu Judith State
11 noiembrie — 5 decembrie
Atelierul condus de Judith State se adreseaza tuturor celor pasionati sa exploreze dansul contemporan si formele sale adiacente:
„Lucrand pe parcursul ultimului an la WASP cu oameni care au pornit dintr-un punct 0 intalnirea cu dansul contemporan, si observand la acestia de-a lungul timpului o capacitate de adaptare si o evolutie remarcabila, am hotarat sa continui seria de ateliere printr-un nou modul in care materialul sa fie structurat progresiv, abordat mai intens, si care sa aiba ca finalitate o prezentare publica. Participarea la prezentarea finala va fi optionala, cursantii fiind insa incurajati sa experimenteze ceea ce ar putea deveni „prima intalnire cu publicul”.
Cursul va include exercitii tehnice, improvizatie, libertate de exprimare, joc, relaxare si respiratie, combinand elemente de dans contemporan cu influente de jazz, hip-hop si muzicalitate, care sa il aduca pe dansator in fata propriei persoane, liber, dezbracat de ganduri si pregatit sa isi exprime sentimentele prin miscare.
Informatii utile:
Modul de 8 sedinte.
Date: 11, 13, 18, 20, 25, 27 noiembrie, 2 si 4 decembrie 2014, intre orele 19:00 – 21:00.
Prezentare finala: 5 decembrie 2014.
Taxa de participare: 300 LEI.
Taxa de participare pentru studenti: 200 LEI
Plata se face in prima zi de curs.
Este posibila si achitarea taxei in doua transe: 150 LEI in ziua primului curs, 150 LEI in ziua a 4-a de curs.
Numarul participantilor este limitat.
inscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: inscriere Atelier Contemporary Dance Fusion.
Temen limita: 10 noiembrie 2014.
NOTA: Participantii in cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:
- access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP in lunile noiembrie si decembrie 2014,
- acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicatii, carti si reviste de dans si arta contemporana) in perioada noiembrie – decembrie 2014.
Participantii care opteaza pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiaza de o reducere de 50%.
Dansatoare profesionista si coregraf emergent, cu o pregatire de baza in dansul clasic si licenta in limbi straine, Judith este intr-un continuu proces de schimbare si asimilare, incercand sa experimenteze si sa combine cat mai multe stiluri de dans, urmand cursuri de pregatire in tara dar si in afara ei.
A calatorit la New York unde a studiat 4 luni la Broadway Dance Centre in cadrul programului international de pregatire ISVP, la Londra, Goteborg, Germania si Italia, avand ocazia sa abordeze si sa aprofundeze stilurile hip-hop, street jazz, funk sau lyrical contemporary cu coregrafi precum Brice Mousset, Massimo Gerardi, German Jauregui, Inaki Azpillaga, Laura Aris, Francesca Harper, Dana Foglia, Billy Bell, Chris Hale, Derek Mitchell, Luam, Candace Brown, Jared Grimes, Chris Judd, Neil Schwartz sau Jared Jenkins. Anul acesta, a fost bursier danceWEB scholarship, in cadrul ImPulsTanz Vienna International Dance Festival, printr-un Wild Card oferit de catre Asociatia 4Culture.
In tara a dansat in spectacole ale Teatrului National Bucuresti si ale Teatrului de Opereta „Ion Dacian”. In prezent colaboreaza cu Teatrul Odeon in spectacole de muzical, dans contemporan si teatru. Colaboreaza constant cu Razvan Mazilu ca interpret si asistent de coregrafie.
Este initiatoare a DaDans Project si Flashmob Romania, a co-coregrafiat primul sezon al emisiunii televizate X Factor, iar anul acesta a realizat prima co-productie romano-germana impreuna cu subsTANZ — companie condusa de Massimo Gerardi. La invitatia Asociatiei 4 Culture, in cadrul Platformei de Dans Contemporan si Performance 2013, a sustinut ateliere de dans contemporan cu elevii liceelor de coregrafie din Bacau si Cluj. Din anul 2013 preda constant cursuri de dans contemporan pentru incepatori si dansatori profesionisti la WASP – Working Art Space and Production.
http://www.judithstate.com
Atelier SOFT INSIDEOUT, cu Valentina De Piante Niculae
Curs de miscare cu metoda Feldenkrais
17 noiembrie — 15 decembrie
„Intalnirea cu metoda Feldenkrais a afectat profund felul in care dansez, creez si predau. Din 2013 am inceput specializarea la Istituto per la Formazione Feldenkrais din Milano, fondat de catre Mara Della Pergola, eleva directa a lui Moshe Feldenkrais, iar de mai multi ani cercetez cu grupe diferite, de la profesionisti la amatori; impactul pe care il are studiul corpului asupra personalitatii, asupra felului nostru de a fi.
Ce este miscarea?
Metoda Feldenkrais porneste din intrebari adresate corpului.
Ea considera miscarea ca un puternic instrument de cunoastere, partea unui fenomen complex care inglobeaza emotiile si gandirea.
A schimba felul obisnuit in care ne miscam inseamna de fapt a schimba tiparele de gandire si cele emotionale.
Cum putem deveni mai constienti de noi insine prin miscare?
Fiecare dintre noi are o modalitate unica de a se misca si detine un potential infinit de actiuni. Doar ca, fara o explorare constanta si constiinta corporala, aceste posibilitati de actiune nu se concretizeaza niciodata.
Simtim inainte de a intelege.
Metoda ne invata: creativitatea, miscarea si sensibilitatea in ceea ce facem schimba felul in care gandim si ne comportam.
Pentru Feldenkrais gandirea, perceptia si emotia sunt toate prezente in timp ce actionam.
Cursul
Metoda mizeaza pe o invatare organica si se adreseaza oricarei persoane care doreste sa se cunoasca: de la tineri la mame, tati si bunici, de la dansatori la psihologi si fizioterapeuti, de la profesionisti de diverse specialitati la atleti. Printr-o serie de lectii care eviscereaza infinitele combinatii si componente ale actiunii, vom ajungem sa reinventam schemele neuromotrice abituale printr-o explorare ludica si creativa. in aceasta deconstructie a schemelor de actiune, muschii agonisti si antagonisti se echilibreaza si odata ce dispar tensiunile se manifesta emotii, imagini, idei si alte asocieri. In acest context, fiecare ajunge sa se elibereze de tipare, de anxietate, de starile emotionale conflictuale, accesand propriul potential si o modalitate de a fi armonioasa si pozitiva.
Obiectivele
Intregul curs va fi ca si cum am invata a doua oara intr-o forma infinita de feluri, dincolo de obiceiuri si de blocaje cu care ne identificam. Fara modele exterioare si prin senzatiile noastre, vom deveni capabili sa ne debarasam de tensiunile inutile, de o respiratie dezorganizata, de graba, de nevoia de a multumi pe cineva.
Feldenkrais spune: „Noi nu ne cunoastem. De fapt, si va veti da seama in cateva minute, felul in care ne cunoastem nu ne permite sa avem un control real asupra noastra insine. (…) Nu sunteti voi cei care actionati, dar durerile voastre, bolile voastre, inabilitatile voastre, lucruri vechi invatate, care nu mai stiti ce au fost: acestea dicteaza actiunile voastre.”
Informatii utile:
Modul de 4 sedinte.
Taxa de participare: 200 LEI.
Taxa de participare pentru studenti: 150 LEI.
Plata se face in prima zi de curs.
Este posibila si achitarea taxei in doua transe: 50% in ziua primului curs, 50% in ziua a 4-a de curs.
Date: 17, 24, noiembrie, 8 si 15 decembrie 2014, intre orele 19:00 – 20:30.
Cursantii sunt rugati sa aduca cu ei o saltea subtire sau o paturica.
Numarul participantilor este limitat.
inscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: inscriere Atelier SOFT INSIDEOUT.
Temen limita: 14 noiembrie 2014.
NOTA: Participantii in cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:
- access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP in lunile noiembrie si decembrie 2014,
- acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicatii, carti si reviste de dans si arta contemporana) in perioada noiembrie – decembrie 2014.
Participantii care opteaza pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiaza de o reducere de 50%.
Valentina de Piante Niculae este coregraf si dansator, doctor in artele spectacolului. Este profesor asistent la sectia de Coregrafie din cadrul UNATC I.L. Caragiale din Bucuresti. In postura de coregraf studiaza co-prezenta diferitelor inteligente ale corpului, un traseu de la biologic la imaginar, integrand diferite nivele ale constiintei: emotionale, senzoriale, cognitive.
A participat la cursuri si ateliere cu Lola Keraly, Yasuko Yokoshi, D.D. Dorvillier, Miguel Gutierrez, Ori Flomin, Gwen Welliver, Serenella Fonzar, Laura Aris, Odette Guimond, Mark Tompkins, Lisa Nelson, David Zambrano, Inge Kaindlstorfer, Yvan Wolf, Joseph Nadj, Anouk Van Dijk, Abbondanza-Bertoni, Roberto Galvan, printre altii.
Este profesor invitat in diferite universitati si institutii de cercetare. in 2009 a participat la seminarul TTT- Teaching The Teachers – Bucuresti, alaturi de Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Jan Kopp si Jennifer Lacey. Din toamna 2013 a inceput cursuri de formare in metoda Feldenkrais, la Institutul Feldenkrais-Milano 8 pentru a deveni practicianul metodei.
Atelier TELL YOUR OWN STORY!, cu Simona Deaconescu
#dans #realitate #imagine #libertate
19 noiembrie — 12 decembrie
Scopul unui magician este sa-si uimeasca audienta prin trucuri care creeaza iluzia de imposibil. Stim ca magia este un mecanism, dar cu toate acestea, ne place sa ne lasam surprinsi. Acelasi lucru se intampla si cu dansul acum: scena devine o imagine mereu in miscare, corpurile sunt augumentate si distorsionate prin puterea proiectiei, dublata de inovatiile tehnologice.
Prin natura noastra suntem exploratori. Daca in ultimul deceniu dansul a servit filmului ca limbaj interesant de explorat, noi propunem o inversare a raportului: limbajul cinematografic serveste miscarii, sporeste inventivitatea corpului si devine accesibil tuturor. Lumea se schimba si o data cu ea si dansul.
In timpul celor 8 sesiuni vom descoperi:
•tehnici de dans inovatoare,
•miscari de camera interesante,
•improvizatii care ne sporesc atentia distributiva,
•unghiulatii si suprafete de proiectie dintre cele mai diverse,
•cum putem folosi forta gravitationala pentru a genera miscari imposibile, si
•cum le putem accentua prin folosirea efectelor video.
Scopul este ca imaginea sa devina o extensie a corpului si studioul un portal de realitati paralele. Structura cursurilor este live action, relaxata, jucausa, adresata curiosilor.
In acest atelier ne vom misca mult, curajos, in mai multe locuri, pe timpi diferiti.
Informatii utile:
Nu este necesara nici un fel de experienta anterioara in dans, doar multa voie buna si dorinta de a incerca ceva nou. Prin structura complexa a cursului, el este recomandat deopotriva celor care au mai participat la cursuri de dans contemporan inainte, celor care practica alte stiluri de dans, studentilor la facultatile cu caracter interpretativ si creativ, performerilor si oricaror altor grupuri de persoane dornice sa descopere dansul contemporan dintr-o perspectiva proaspata si actuala.
Modul de 8 sedinte.
Taxa de participare: 300 LEI.
Taxa de participare pentru studenti: 200 LEI.
Plata se face in prima zi de curs.
Este posibila si achitarea taxei in doua transe: 150 LEI in ziua primului curs, 150 LEI in ziua a 4-a de curs.
Date: 19, 21, 26, 28 noiembrie, 3, 5, 10 si 12 decembrie 2014, intre orele 19:00 – 21:00.
Numarul participantilor este limitat.
inscrieri: contact@waspmagazine.com, cu mentiunea: inscriere Atelier Tell Your Own Story!.
Temen limita: 17 noiembrie 2014.
NOTA: Participantii in cadrul programului de ateliere organizat de WASP vor beneficia de un WASPer PASS individual, ce include:
- access gratuit la toate spectacolele prezentate la WASP in lunile noiembrie si decembrie 2014,
- acces gratuit la mediateca WASP (arhiva video, publicatii, carti si reviste de dans si arta contemporana) in perioada noiembrie – decembrie 2014.
Participantii care opteaza pentru toate cele 3 ateliere din lunile noiembrie-decembrie 2014, beneficiaza de o reducere de 50%.
Simona Deaconescu a studiat in paralel coregrafie si regie de film, abordarea ei estetica fiind una interdisciplinara, simtindu-se mereu inspirata de oameni cu abilitati deosebite si idei indraznete.
Simona este directorul artistic al colectivului Tangaj Dance, realizand in ultimii doi ani unele dintre cele mai curajoase lucrari coregrafice din peisajul autohton: „0001 | fabrica de vise”, „Silent Places” si „0002 | birdville”, ca parti ale unui proiect serial care cerceteaza dansul in raport cu dezvoltarea tehnologiei. In vara anului 2014 Simona primeste una dintre cele mai ravnite burse la nivel european, bursa danceWEB, oferita de reteaua Life Long Burning in cadrul Impuls Tanz International Dance Festival Vienna si doua rezidente artistice: una la WASP (Working Art Space and Production, oferita de Asociatia 4 Culture) si una in studiourile Battery Dance Company New York, pentru a realiza feeria coregrafica interactiva Birdville, cu o echipa mixta formata din dansatori romani si americani, spectacol prezentat in cadrul Explore Dance Festival #9.
Dorinta ei de a imbina dansul si filmul se concretizeaza in 2013 prin realizarea scurt metrajului Silent Places, care se bucura de o participare vasta la festivaluri de profil in toata lumea. Astfel filmul a avut premiera europeana la „Loikka Dance Film Festival (FIN)”, a deschis „POOL – Internationale TanzFilmPlattform” (DE), fiind proiectat in cadrul: „Festivalul Filmului European” (RO), „International Screendance Festival” (SUA), „Sans Souci Festival of Dance Cinema” (SUA), „Ammutinamenti Film Festival” (IT) si urmeaza a fi proiectat la „San Francisco Dance Film Festival” (SUA), „Bucharest International Experimental Film Festival” (RO).
Pana in anul 2013, cand atentia Simonei s-a indreptat exclusiv spre dezvoltarea unui colectiv artistic interdisciplinar, Simona a fost membru co-fondator al Asociatiei Sectia de Coregrafie, alaturi de care a realizat proiecte precum: „ADN” (prima revista online de dans, dedicata artei coregrafice) si „Cartierul de Dans” (program curatorial dedicat generatiei tinere de coregrafi si perfomeri). Simona este activ implicata in dezvoltarea artei contemporane si preocupata de dizolvarea barierelor dintre diferitele manifestari artistice, in toamna anului 2014 facand parte din echipa Platformei X (expozitie New Media, realizata la WASP – Working Art Space and Production).
Simona participa la ateliere cu coregrafi din tara si din strainatate, aprofundand tehnici de dans inovatoare si modalitati de a stimula creativitatea: Anne-Marie Cunningham, Ivonne Ramos, Natasa Murariu, Konstantin Mihos, Anna Wehsarg, Mat Voorter, Yael Orni, Kira Kirsch, Gerald Kurdian, Bruno Caverna, Ko Murobushi, David Wampach, Chris Haring, Doris Uhlich, Alva Noe, Saju Hari, Laura Aris, German Juaregui.
A inceput sa coregrafieze la 21 de ani, realizand proiecte in cadrul universitatii: „Time Quartet” (adaptare dupa Requiem, de Hanoch Levin), proiect realizat sub inaltul patronaj al Casei Regale, „Alice in tara minciunilor”, prezentat pe scena CNDB si Studioul Experimental de Opera si Balet „Ludovic Spiess” al Operei Romane Bucuresti, pentru care primeste si premiul pentru cel mai bun coregraf in cadrul Galei Absolventilor UNATC, precum si lucrarea de masterat „Undeva. Candva”. A realizat coregrafia pentru lungmetrajul „Omega Rose” (r: Alexandru Dorobantu), scurt metrajul „Maia” (r: Adela Cotimanis) si experimentul personal „1940” (sustinut de studiourile Media Pro Pictures), colaborand in paralel ca scenarist cu Trusturile Media Pro si Intact Media.
La invitatia curatorului Igor Mocanu realizeaza in 2014 un laborator coregrafic – „Border Body” (prezentat la Allegra Nomad Gallery), alaturi de unii dintre cei mai indragiti perfomeri din Bucuresti si artistul vizual Dilmana Yordanova. in prezent Simona se concentreaza pe dezvoltarea colectivului Tangaj Dance.
http://www.tangajdance.com
http://www.danscontemporan.net
WASP — Working Art Space & Production este un spatiu independent alternativ dedicat dansului contemporan, experimentelor in arta vizuala, teatrului contemporan underground si dependentilor de multimedia. Reutilizand 500 de metri patrati ai unei foste fabrici comuniste, locul gazduieste anual eXplore Dance Festival – Bucharest International Contemporary Dance and Performance, cat si birourile asociatiei 4Culture. WASP – Working Art Space and Production se afla pe strada Ion Minulescu 67-93, Fabrica Flaros, Corp E, Etaj 2.
http://www.waspmagazine.com
. |