Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Expoziția THIS IS MY YOUTHOPIA, creată de 6 tineri care vorbesc despre lumea din jur
(Arte vizuale)
Dupa vernisajul din 5 decembrie, expozitia THIS IS MY YOUTHOPIA, care incheie proiectul Post-Digital Intersections, organizat de Asociatia Culturala Marginal, a intrat in ultima sa saptamana in care poate fi vizitata. Ea reuneste in incinta Palatului Stefania din Timisoara, lucrari de la 6 tineri timisoreni alesi in urma unui apel deschis, care au lucrat cu sase tineri curatori pentru a-si dezvolta propriile proiecte in jurul conceptului post-digital si pornind de la tema curatoriala Youthopia.
Expozitia poate vizitata zilnic, pana vineri, 15 decembrie, intre orele 15.00 – 20.00. Accesul publicului este liber.

Cele sase spatii create exploreaza idei si practici post-digitale in instalatii complexe, de mari dimensiuni, intr-o cautare de demistificare a digitalului si de intoarcere la ceea ce conteaza cu adevarat.

Post-Digital Intersections a fost o provocare deschisa de a vorbi despre lumea care ne inconjoara intr-un mod liber, deschis si mai ales direct, renuntand la limbajul criptic pe care arta il foloseste in general. Prin modul deschis in care toti participantii au raspuns la provocare, de la tinerii artisti, la mentorii din toata lumea si, nu in ultimul rand, la toata echipa proiectului, am deschis un dialog despre probleme societale cu care ne confruntam zi de zi. - Andrei Tudose, curatorul programului Post-Digital Intersections.

Cei sase tineri artisti timisoreni care expun in cadrul expozitiei THIS IS NOT MY YOUTHOPIA sunt Alexandra Costea, Anca Sisu, Andreea Ionita, Dorian Boloca, Ioana Bartha si Sorin Valea iar curatorii care le-au fost alaturi din cadrul Centrului de Excelenta in Studiul Imaginii din Bucuresti sunt Alexandra Buiga, Andra Merfu, Eliza Patrascu, Iulia Kycyku, Mihai Milea si Miruna Barcan.

Proiectul mi-a oferit oportunitatea de a crea dupa alte reguli decat cele cu care sunt obisnuita, atat din punct de vedere al mediului de creatie, cat si al procesului de dezvoltare. Pentru mine, Post-Digital Intersections a insemnat aducerea la viata a unei franturi de expresie extrem de importante, care altfel nu ar fi vazut lumina zilei. - Anca Sisu, artist in expozitia THIS IS NOT MY YOUTHOPIA.

Desi am plecat de la o idee pe care nu eram sigura, Post-Digital Intersections mi-a oferit oportunitatea de a dezvolta o instalatie, intr-un mediu sigur si deschis. Formatul alternativ al proiectului a fost cel ce mi-a permis sa ma exprim liber, coerent si sincer. Fiind prima data cand am lucrat cu instalatie, faptul ca mentorii si curatorii m-au sustinut la fiecare pas al procesului a facut posibila materializarea acestei idei care s-a schimbat drastic de-a lungul perioadei mentorale. Pentru mine acest proiect a insemnat concretizarea unei idei ce a fost respinsa intr-un mediu academic, dar renascuta intr-un mediu alternativ. - Alexandra Costea, artist in expozitia THIS IS NOT MY YOUTHOPIA.

Proiectul cultural Post-Digital Intersections a fost dezvoltat de Asociatia Marginal la intersectia dintre arta, stiinta si tehnologie, ce si-a propus sa ofere si sprijin pentru cercetare, cat si pentru productie artistica pentru 12 tineri practicieni din Romania selectati printr-un apel deschis. Acestia au avut oportunitatea de a colabora pe tot parcursul programului atat intre ei, cat si cu artisti si curatori internationali - Annick Bureaud (FR), Ruth Anderwald + Leonhard Grond (AT), Claudia Schnugg (AT), Dasha Ilina (FR/RU), Jan Swierkowski (PT/PL), Andrei Tudose si Sabina Suru (RO). Programul mentoral a fost coordonat de catre Andrei Tudose si Annick Bureaud si a avut un format hibrid, atat online, cat si offline, creand astfel un cadru de lucru pentru practicieni atat din domeniul artelor vizuale, cat si al stiintelor umaniste.

THIS IS NOT MY YOUTHOPIA nu este doar “inca” o expozitie in programul cultural intens al Timisoara 2023. Expozitia are la baza un program mentoral unic, care a fost o experienta bogata si complexa. Am fost surprinsa de maturitatea si calitatea lucrarilor care au rezultat in urma acestui program, deschiderea tinerilor artisti si semnificatiile stratificate surprinse de acestia, care au generat discutii aprinse intre mentori. Am fost intrigata de faptul ca multe dintre lucrari abordeaza tematici legate de memorie si pierdere, in special avand in vedere ca sunt propuse de catre tineri. A fost foarte interesant sa descopar cum fiecare dintre ei a incorporat aceste subiecte intr-o maniera diferita, atat material cat si estetic. - Annick Bureaud, coordonator studenti CESI pentru expozitia THIS IS NOT MY YOUTHOPIA.

***


Post-Digital Intersections este un proiect Marginal.
Asociatia Culturala Marginal este o organizatie non-profit care functioneaza ca un colectiv transdisciplinar ce urmareste sa sustina, sa promoveze si sa extinda punti intre artisti si diversi agenti din alte domenii, cu accent asupra stiintelor umaniste, respectiv implicatiile stiintei si tehnologiei in structurile socio-culturale. Scopul Marginal este agregarea unei retele colaborative care sa (re)uneasca domenii care nu sunt intotdeauna asociate artei - cum sunt, spre exemplu, stiinta si tehnologia - si publicul, printr-un mod participativ, care sa puna sub semnul intrebarii paradigma inca actuala a publicului-spectator.

***

Post-Digital Intersections este finantat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara.
Proiectul face parte din Programul cultural national „Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023” si este finantat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Post-Digital Intersections face parte din Open Practice Society, platforma Marginal pentru educatie alternativa la intersectia dintre arta, stiinta si tehnologie
Proiectul este sprijinit de Forumul Cultural Austriac in Bucuresti.
Parteneri:
Ars Electronica Export, die Angewandte – University of Applied Arts Vienna, CESI – Center of Excellence in Image Studies, West University of Timisoara / Arts & Design Faculty, Austrian Cultural Forum in Bucharest, NØ School, Leonardo/Olats, Obsolete Studio, Instytut B61, Simultan, Ephemair, Goethe Institut, Kozel

Alexandra Costea - Home THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Alexandra Costea)


Alexandra Costea - Home THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Anca Sisu)


Alexandra Costea - Home_THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro 2 (credit foto Alexandra Costea)


Anca Sisu - Left(l)overs THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Alexandra Costea)


Anca Sisu - Left(l)overs THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Anca Sisu)


Anca Sisu - Left(l)overs THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro 2 (credit foto Anca Sisu)


Andreea Ionita - broken pieces  premade THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Alexandra Costea)


Andreea Ionita - broken pieces  premade THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Anca Sisu)


Dorian Bolca - Pseudopodium THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Alexandra Costea)


Ioana Bartha - Nympha Melanoma THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro 2 (credit foto Anca Sisu)


Ioana Bartha - Nympha Melanoma THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Anca Sisu)


Sorin Velea - La Tanti Gabi THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro (credit foto Alexandra Costea)


THIS IS NOT MY YOUTHOPIA Post-Digital Intersections Marginal.ro

(credit foto Anca Sisu)


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate