Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Hanul Gabroveni a deschis porțile către „Universul lui Salvador Dalí”
(Arte vizuale)
Incepand de miercuri, 13 decembrie, expozitia „Universul lui Salvador Dalí”, cel mai mare eveniment expozitional din tara noastra dedicat celebrului artist spaniol, poate fi vizitata la ARCUB. Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.
170 de lucrari Salvador Dalí, acoperind varii metode de expresie artistica, pot fi admirate, in premiera in Romania, timp de 5 luni, pana la 12 mai 2024, la ARCUB – Hanul Gabroveni.

Expozitia „Universul lui Salvador Dalí” este organizata de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu HADRAN Events, si ofera, pentru prima data publicului roman, sansa de a descoperi opera unuia dintre cei mai importanti artisti suprarealisti, materializata in sculpturi, grafica, litografii, gravuri, miniaturi din aur si diamante, design de mobilier, ce completeaza portretul unui creator exceptional in toate formele sale artistice.

Eveniment cultural de amploare, ce aduce la Bucuresti obiecte de arta expuse in marile orase europene din cea mai importanta colectie privata ce contine lucrari Salvador Dalí, apartinand renumitului colectionar de arta Beniamino Levi, expozitia pune Capitala, implicit ARCUB, in fruntea destinatiilor preferate ale romanilor, dar si ale turistilor. Peste 2.000 de persoane au ales sa viziteze expozitia in primele zile de la deschidere, dovada a apetitului cultural al publicului roman, subliniind importanta unor astfel de evenimente pentru comunitate si dorinta publicului de a experimenta actul artistic in context contemporan, prin intermediul proiectelor culturale initiate de ARCUB.

O incursiune completa in diversitatea creatiei artistice a lui Dalí: de la sculpturi si litografii la obiecte de mobilier si bijuterii

Expozitia ofera o noua perspectiva asupra universului creativ al lui Salvador Dalí, prezentand o selectie remarcabila de lucrari ce surprind versatilitatea si experimentele artistului spaniol cu medii diferite, mereu in cautarea unor modalitati inedite de a-si materializa ideile. Astfel, vizitatorii au ocazia de a intra in contact direct cu legendarele simboluri daliniene: ceasul topit, oul, furnicile, feminitatea, melcii, fluturii, ingerii, transpuse in sculpturi si obiecte de arta, precum Femeia timpului, ce indeamna privitorul sa mediteze asupra efemeritatii frumusetii, Toreador halucinogen, o prezentare inedita a simbolului national spaniol – toreadorul, sau Omagiu lui Terpsichore, o juxtapunere intre clasic si cubism intr-un tribut adus zeitei dansului. Totodata, sculpturi-bijuterii, precum Ingerul triumfator si Unicorn, si cartile ilustrate din serii ca Moise si monoteismul, Poeme secrete, Dupa 50 de ani de suprarealism, Fantasme si obiecte ale viitorului il dezvaluie pe Dalí in multiple ipostaze si ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei creative a maestrului suprarealist.

„Universul lui Salvador Dalí”, la ARCUB: Destinatia artistica a sarbatorilor de iarna

Cu cele peste 170 de lucrari expuse, „Universul lui Salvador Dalí” este, cu siguranta, destinatia artistica favorita pentru bucuresteni si turisti in perioada sarbatorilor de iarna si nu numai. O oportunitate unica de a (re)descoperi imaginarul suprarealist al lui Salvador Dalí, unde visele si realitatea se intrepatrund, expozitia ofera vizitatorilor si posibilitatea de a cunoaste operele acestuia prin realitatea virtuala. Experienta VR dureaza aproximativ 15 minute si completeaza turul vizitatorilor. Totodata, vizitatorii pot beneficia si de ghid audio, in limba romana, ce ofera, pe parcursul vizitarii, informatii exhaustive despre lucrarile expuse si povesti interesante din viata tumultuoasa a inegalabilului Salvador Dalí. Atat experienta VR, cat si ghidul audio pot fi achizitionate prin pachetele de bilete disponibile, dar si separat, online si fizic, direct in locatie, la costul de 10 lei, respectiv 15 lei.

In perioada vacantei de iarna, expozitia este inchisa in zilele de 25 decembrie, 31 decembrie, respectiv 1 si 2 ianuarie 2024. Cu exceptia zilelor mentionate, programul de vizitare a expozitiei este de luni pana duminica, intre orele 10.00-20.00.

Biletele pentru expozitia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achizitionate, la preturi variabile in functie de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, Entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53).
 
Expozitia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitata in perioada 13 decembrie 2023 – 12 mai 2024, de luni pana duminica, intre orele 10.00-20.00. Accesul in spatiul expozitional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu HADRAN Events.


Salvador Dalí
Figura emblematica a miscarii suprarealiste, Salvador Dalí s-a nascut la 11 mai 1904 in Figueres, Spania. Pe numele intreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dalí Cusi si al Felipei Domenech Ferres, fapt ce ii va marca intreaga viata, parintii dandu-i numele fratelui mai mare, mort la o varsta frageda, si el insusi considerandu-se „o reincarnare” a acestuia. Salvador si-a descoperit pasiunea pentru pictura in copilarie, cand a incercat sa picteze pe cutii din carton primite de la matusa sa. Parintii au observat inclinatiile artistice ale fiului lor si, intr-o vara, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie si care avea legaturi cu Pablo Picasso.
Picasso a fost cel care i-a influentat decisiv destinul tanarului Dalí, convingandu-i parintii sa-l lase sa dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La varsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. In urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dalí a fost exmatriculat. Influentat de impresionism si de maestrii Renasterii, a devenit din ce in ce mai atras de cubism si miscarile de avangarda. S-a apropiat de suprarealism la sfarsitul anilor 1920 si s-a alaturat grupului suprarealist in 1929, devenind in curand unul dintre exponentii sai de frunte. In acelasi an, 1929, Dalí a intalnit-o pe Gala Diaconov, sotia poetului Paul Eluard, cea care ii va deveni ulterior sotie si sursa de inspiratie.

Dalí a trait in Franta in timpul razboiului civil spaniol (1936-1939) inainte de a pleca in Statele Unite in 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a intors in Spania in 1948, unde si-a anuntat revenirea la credinta catolica si si-a dezvoltat stilul de „misticism nuclear”, bazat pe interesul sau pentru clasicism, misticism si descoperirile stiintifice. Salvador Dalí a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueres, localitatea in care s-a nascut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dalí a inclus pictura, film, sculptura, design si fotografie, uneori in colaborare cu alti artisti. De asemenea, a scris fictiune, poezie, autobiografie, eseuri si critica. Temele majore din opera sa includ visele, subconstientul, sexualitatea, religia, stiinta si cele mai apropiate relatii personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrari ale sale, Persistenta memoriei, a fost finalizata in august 1931 si este emblematica pentru ceea ce a insemnat pictura suprarealista. Salvador Dalí a devenit unul dintre membrii marcanti ai miscarii suprarealiste si a colaborat cu alti artisti precum André Breton si Luis Buñuel. In colaborare cu Buñuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi „Cainele andaluz” (1929) si „Varsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul in lumea cinematografiei. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera si spre iritatia criticilor sai, comportamentul sau public excentric si ostentativ a atras adesea mai multa atentie decat creatiile sale. Viata si opera sa au avut o influenta importanta asupra altor suprarealisti, artisti pop art si contemporani precum Jeff Koons si Damien Hirst.

Universul lui Salvador Dali @Gicu Boboc

Universul lui Salvador Dali @Gicu Boboc

Universul lui Salvador Dali @Gicu Boboc

Universul lui Salvador Dali @Gicu Boboc

Universul lui Salvador Dali @Gicu Boboc

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate