Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
„Mari pictori din Muzeul Prado” - Proiecții de filme documentare de artă Sala Auditorium, Muzeul Național de Artă al României
(Arte vizuale)
Institutul Cervantes din Bucuresti si Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul bucurestean la seria de proiectii de filme documentare de arta reunite sub titlul Mari pictori din Muzeul Prado, despre importanti artisti spanioli sau in conexiune cu Spania, care insoteste expozitia de fotografie „Deceniul prodigios. Constitutia vie“ de Benito Román, deschisa in perioada 15 decembrie 2023 – 25 februarie 2024, la parterul Salii Auditorium (Strada Stirbei Voda 1).
Documentarele sunt produse de Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH), in colaborare cu institutii prestigioase precum Muzeul Prado, Auckland Project sau Fundatia El Greco.

Cele patru documentare, „El Greco, pictorul invizibilului“ (52 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Zurbarán si cei doisprezece fii ai sai“ (72 min., r. Arantxa Aguirre), „Rubens, spectacolul vietii“ (50 min., r. Miguel Ángel Trujillo), „Patinir, inventia peisajului“  (50 min., Miguel Ángel Trujillo), compun un program coerent si interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg. Acestea au fost incluse in programul muzeelor, universitatilor, festivalurilor internationale de cel mai inalt nivel, precum Muzeul Luvru (Paris), National Gallery of Art (Washington), Muzeul Prado (Madrid), Muzeul  Thyssen-Bornemisza (Madrid), Festivalul International de Film de la Valladolid.

Accesul la proiectii se face pe baza biletului de intrare in expozitie, in valoare de 20 lei. Documentarele vor putea fi vizionate in limba spaniola, cu subtitrare in engleza si romana, dupa urmatorul program:

•    Vineri, 15 decembrie 2023, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului
Documentarul reprezinta o calatorie fascinanta in spatiu si timp: din Creta natala, unde a pictat mici icoane, pâna in perioada când a locuit la Toledo, resedinta sa definitiva, unde a realizat picturi gigantice in biserici si manastiri, sau la Venetia si Roma, unde arta sa a fost influentata  de maestrii Renasterii Italiene.

•    Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19:00: „Zurbarán si cei doisprezece fii ai sai
Documentarul prezinta seria de treisprezece tablouri Iacob si celor doisprezece fii ai sai, pictate de Francisco de Zurbarán in Sevilla in jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Noua.

•    Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vietii
Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar si un mare invatat si un diplomat dedicat, in contextul perioadei de criza in care a trait, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a disparut treptat prin magia pensulei  si prin forta a povestilor spuse.

•    Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19:00: „Patinir, inventia peisajului“ 
Acest documentar abordeaza enigma unui pictor a carui biografie este putin cunoscuta si care, la inceputul secolului XVI, a revolutionat intreaga piata a artei si insusi conceptul de pictura.

•    Vineri, 2 februarie 2024, ora 19:00: „El Greco, pictorul invizibilului

•    Vineri, 9 februarie 2024,  ora 19:00: „Zurbarán si cei doisprezece fii ai sai

•    Vineri, 16 februarie 2024, ora 19:00: „Rubens, spectacolul vietii

•    Vineri, 23 februarie 2024, ora 19:00: „Patinir, inventia peisajului

Centrul de Studii Europa Hispanica (CEEH) este o entitate privata, independenta, care sprijina initiative culturale in scopul promovarii  culturii spaniole la nivel international si a excelentei academice. Atât singur, cât si in colaborare cu alte entitati, Centrul publica studii stiintifice de inalt nivel, produce documentare istorice si artistice si organizeaza congrese si expozitii care prezinta lucrarile unor cercetatori din cadrul universitatilor si muzeelor din Spania si din strainatate. CEEH are ca scop prezentarea artei spaniole din diferite epoci si a istoriei colectionarii acesteia, precum si promovarea marilor hispanisti straini, omagiati in cadrul evenimentelor comemorative si a granturilor de cercetare organizate.

Expozitia „Deceniul prodigios. Constitutia vie“, produsa de Comunidad de Madrid si itinerata de Institutul Cervantes, prezinta o selectie de 55 de fotografii realizate de Benito Román in perioada 1975-1985, unul dintre cei mai cunoscuti fotografi independenti din Spania. Curatorul expozitiei, criticul de arta Chema Conesa, a ales sa ilustreze prin fotografie un deceniu crucial pentru istoria Spaniei, care a marcat trecerea de la dictatura franchista la democratie. Veti descoperi o poveste in cadre a societatii si a capitalei spaniole, de la viata cartierelor, la schimbarile din oras, la miscarile sociale si portretele unor personalitati relevante din politica, cultura sau viata religioasa, debutul faimoasei miscari artistice La Movida Madrileña. Totodata, expozitia marcheaza 45 de ani la proclamarea Constitutiei Spaniole in 1978 si este prezentata in contextul presedintiei Spaniole a Consiliului UE.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate