Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Subversiv sau din ce mai este făcut un artist vizual? - 28 decembrie, Galeria „Octav Băncilă” Iași
(Arte vizuale)
Memoria afectiva joaca un rol extraordinar de important in viata fiecaruia dintre noi insa pentru un artist aceasta poate reprezenta sursa lui de inspiratie, zona din subsidiar care ii genereaza idei noi sau chiar pragul peste care nu poate pasi.  
Vino in perioada 28 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024 la Galeria „Octav Bancila” din Iasi pentru o experienta multimedia nostalgica si contrastanta.
Grupul AP.6 a pregatit poeme, imagini, obiecte, picturi care au apartinut unor personaje cu un caracter tipic altor perioade, cu un kitch asumat si amprente locale ce tin de trecut dar care acum fac parte din personalitatea fiecarui artist si sunt reconstituite din perspectiva prezentului.

Expuse ca intr-un sit in care elementele aparent disparate odata reunite documenteaza retrospectiv si temporal istorii amalgamate, artistii ne indeamna sa ne imaginam fiecare instalatie ca pe un artefact ce nareaza o senzatie, o emotie, o amintire, explorand memoria vizuala in directa  legatura cu cea afectiva.  Extragand si inramand amintirea, fara estetizari sau contextualizari ce urmaresc redarea romantata a realitatii, care, cel mai adesea, presupune mascarea adevarului, fiecare artist isi asuma discursul fara a face un statement satiric cu privire la trecut. Mai mult decat un auto-jurnal, fiecare ipostaza a memoriei este, in fapt, un mod de auto-organizare a sinelui, a propriei existente umane si artistice ce integreaza activ trecutul, familia, genealogia nu atat pentru a arhiva in prezent bagajul familial, ci pentru a ne impulsiona pe fiecare dintre noi sa interactionam cu propriile amintiri, repere, simboluri, de a ne asuma identitatea si specificitatea, chiar daca aceasta presupune sa recunoastem ca nu suntem, nici pe departe, perfecti.” mentioneaza Maria Bilasevschi, curatoarea expozitiei.

Subversiv este o expresie artistica prin care expozantii isi manifesta creativitatea lucrand cu elemente inspirate de persoane din trecutul lor care au avut un impact semnificativ asupra parcursului lor artistic. Grupul Ap.6 abordeaza subiectul formarii personalitatii de artist prin influentele acumulate in trecut din diverse contexte cu un puternic efect formativ resimtit atat intr-o varianta pozitiva cat si negativa.” spune Cristiana Ursache, co-curator al expozitiei.

Perioada sarbatorilor este un prilej de reflectat la relatiile cu ceilalti si, de ce nu, experienta vizitarii unei galeriii poate duce la fomarea unor noi tipuri de legaturi sau la transformarea legaturilor deja existente. „Aceasta expozitie propune o explorare artistica a relatiei dintre influenta anumitor agenti sau experiente asupra devoltarii artistice cu un puternic caracter autobiografic.” spun membrii Ap.6.

Din 28 decembrie de la ora 18:00, va asteptam la deschidere, impreuna cu Radu-Mihai Tanasa, Ioana Mihai, Laura Stoica, Ruxandra Margineanu alaturi de curatorul Maria Bilasevschi si co-curatorul Cristiana Ursache.

Expozitia Subversiv va putea fi vizitata cu programare la 0729246871.

Maria Bilasevschi este critic de arta si curator din Iasi, presedinte al Uniunii Artistilor Plastici, filiala Iasi,  lector universitar doctor sectia Pedagogia Artelor Plastice si Decorative, Facultatea de Arte Vizuale si Design, Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” Iasi. Activitatea curatoriala se concentreaza asupra descoperirii si promovarii tinerilor artisti contemporani.

AP.6 este un grup de tineri artisti ce exploreaza din multiple perspective atmosfera anilor 2000 prin interpretari vizuale multimedia. Ei se concentreaza pe o abordare critica si reflexiva utilizand forme personale ale memoriei afective  nu doar pentru a reconfigura atmosfera anumitor perioade, ci si pentru a aduce in prim-plan anumite aspecte pe care membrii le au in comun. Membrii grupului sunt Radu-Mihai Tanasa, Ioana Mihai, Pansy (Alexandra Tirpescu), Marean (Marian Stavarache), Laura Stoica, Ruxandra Margineanu si Cristiana Ursache.

Pansy este o artista multimedia din Iasi, Romania. Interesata de estetica vizuala a Romaniei anilor 2000. Pansy refuza atat inscrierea in categorii clasice de arta vizuala, cat si asumarea unui discurs artistic transparent. Prin asumarea unei pozitionari artistice voit opace, Pansy prefera discursul artistului comunicat prin intermediul lucrarilor sale. Pansy investigheaza posibilitatile mediului ei ales si este intotdeauna centrata pe practica ei si, prin imbinarea temelor mari ale picturii istorice cu formele contemporane, lucrarile lui Pansy nu se refera doar la subiectul lor specific, ci si la actul picturii in sine.

Marean este un artist multimedia roman. Cea mai mare parte din productia sa artistica exploreaza, dar nu se limiteaza, la teme care variaza de la cultura internetului la diferitele dimensiuni ale violentei, neglijarii si degradarii. In mare parte natura muncii sale artistice se prezinta printr-o  abordare bruta, imprudenta si experimentala, statementul artistic luand forma prin imagini indraznete ce participa la crearea unui spatiu ciudat, abstract si nedefinit.

Ioana Mihai este o artista vizuala emergenta care isi desfasoara activitatea in Bucuresti, Romania. Ea dezvolta teme cu dimensiuni sociale si culturale cu scopul de a creste gradul de constientizare a preocuparilor comunitatii in care activeaza. Pentru a-si exprima discursul, abordeaza tehnici multidisciplinare, care imbina pictura, sculptura sau instalatiile.

Experienta personala a Ruxandrei Margineanu joaca un rol central in parcursul sau artistic, incercand sa dezvolte subiecte atat din amintiri, cat si dintr-un proces observatie, provenind din cultura si aspectul Romaniei din timpul si dupa regimul comunist.

Laura Stoica este o artista vizuala si regizoare de film de animatie, cu o profunda inspiratie din traditiile culturale si mostenirea spirituala a zonei rurale din Europa de Est. Prin impletirea bogata a temelor si motivelor folclorice transmise de-a lungul generatiilor, opera sa exploreaza nuantat complexitatile trairii umane.

Radu-Mihai Tanasa e un artist emergent a carui practica artistica se preocupa cu tematici precum disforia culturala, identitatea masculin-balcanica si conditia de emigrant. Lucreaza predominat cu video, performance si software art.

Cristiana Ursache este curator la Galeria Artep Iasi, cercetator si editor. Practica sa curatoriala se concentreaza pe documentarea si intelegerea artistilor colaboratori si pe facilitarea experientei vizuale pentru diferite tipuri de audienta. Cu experienta in medierea culturala, sprijina dialogul si schimbul de cunoastere cu prilejul oricarui proiect cultural. In prezent, lucreaza la o cercetare doctorala despre practicile curatoriale din Romania din anii 2000-2023, contribuind la cartografierea si evolutia curatoriatului romanesc.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate