Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Ziua Culturii Naționale la Casa Artelor Dinu Lipatti – Ediția a VI-a
(Arte vizuale)
Casa Artelor Dinu Lipatti deschide Stagiunea de Evenimente culturale ale anului 2024, duminica, 14 ianuarie, de la ora 19.00, cu „Ziua Culturii Nationale” – Editia a VI-a, continuandu-si astfel Misiunea de promovare a valorilor Culturii romanesti.

Publicul este asteptat in Saloanele Casei Lipatti pentru a sarbatori Cultura romaneasca, o sursa inepuizabila de inspiratie si creativitate, dar si implinirea a 174 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu, cu Auditii, Expozitii si un Recital extraordinar de Poezie si Muzica clasica romaneasca.

In Salonul de Muzica al Casei Artelor Dinu Lipatti vor urca pe scena celebra actrita Rodica Mandache, soprana Ana Maria Godoroja si pianista Andra Bacila, studente la Academia Regala de Muzica din Londra. Poeziile romanesti scrise de Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Geo Bozga si Adrian Paunescu se vor impleti cu compozitii muzicale de Dinu Lipatti, George Enescu, Paul Constantinescu, Constantin Silvestri, Gheorghe Scheletti, Tudor Flondor si George Grigoriu, punand in valoare bogatia culturii nationale.

Actrita Rodica Mandache s-a nascut la 13 aprilie 1943, la Iasi, si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti (1964). Si-a inceput activitatea profesionala ca actrita jucand pe scena Teatrului Odeon din Bucuresti, fostul „Giulesti”. Si-a afirmat talentul in zeci de roluri pe scena Teatrului Odeon, intre care amintim: Domnisoara Macri cea mica in „Trei generatii” de Lucia Demetrius, regia Dinu Cernescu; Blanche DuBois in „Un tramvai numit dorinta” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu; Coana Moasa Spiritista in „C.F.R. - Cometa, Copilul si Catelul” dupa texte de I.L. Caragiale, regia Alexandru Dabija; Mary Desti in „Cand Isadora dansa” de Martin Sherman, regia Razvan Mazilu; Vulpea in „Micul Print” dupa Antoine de Saint-Exupery, regia Carmen Lidia Vidu; Fulg de nea in „Aventurile lui Habarnam” dupa Nikolai Nosov, regia Alexandru Dabija; Charlotta Ivanovna in „Livada de visini” de A.P. Cehov, regia Sorin Militaru; actor ambulant in Arden din „Feversham dureroasa si adevarata tragedie a domnului Arden din Feversham”, autor englez anonim din secolul XVI, regia Dragos Galgotiu; Zinaida in „Ivan cel Groaznic” de Bulgakov, regia Beatrice Bleont; Ea in „Vorbeste-mi ca ploaia si lasa-ma sa te ascult” de Tennessee Williams, regia Razvan Mazilu; Aristita Romanescu in „Si totusi Eminescu” de Ion Nicolescu, regia Tudor Marascu; Mita, Didina, Zita, Veta, Eftimia, Zoe in „Doamnele domnului Caragiale” one woman show, regia Tudor Marascu; Kote in „Woyzeck” de Georg Buchner, regia Alexa Visarion; Zita in „O noapte furtunoasa” de I.L. Caragiale, regia Alexa Visarion; Alia in „Serenada tarzie” de Alexei Arbuzov, regia Geta Vlad; Silvelle in „Romantiosii” de Edmond Rostand, regia Geta Vlad; Barmanita in Hotel „Zodia Gemenilor” de Valentin Munteanu, regia Tudor Marascu; Eleva in „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, regia Geta Vlad; Neda in „Liola” de Luigi Pirandello, regia V. Al. Toscani; Polia in „Vassa Jeleznova” de Maxim Gorki, regia Geta Vlad; Trina in „Comedie cu olteni” de Gheorghe Vlad, regia Geta Vlad; Anais in „Palaria florentina” de E. Labiche, regia Lucian Giurchescu.

Soprana Ana Maria Godoroja este studenta in ultimul an la Royal Academy of Music din Londra la sectia canto clasic, este soprana cu o experienta scenica deja de mai bine de trei ani de zile . A inceput prin a studia pianul si violoncelul la scoala de muzica din Bucuresti si a continuat studiile pana la terminarea liceului . Ana se afla sub indrumarea lui Marcus van den Akker si Chad Vindin. Are experienta si in domeniul concertelor de blues, fiind prezenta la cateva festivaluri importante cum ar fi Brezoi sau Targu Mures . In materie de canto clasic, a participat la cateva spectacole de opera la Paris, la Londra sau Budapesta. In prezent se pregateste pentru masterat si are in repertoriu numeroase lucrari de autorii clasici si contemporani dar si autori romani precum George Enescu. Aprecierile pe care le-a primit din partea facultatii precum si la concursurile de canto au favorizat-o pe Ana Maria Godoroja sa primeasca o serie de propuneri pentru proiecte viitoare importante in cadrul unor institutii precum University of Arts London, ICR Londra si Central Saint Martins.

Pianista Andra Bacila este studenta in al doilea an la Academia Regala de Muzica din Londra, sub indrumarea doamnei profesor Joanna MacGregor. Dupa obtinerea unei burse integrale, atat in Academie cat si in Conservatorul Regal din Scotia, a tinut numeroase concerte solo, precum si concerte de muzica de camera in interiorul si in afara Regatului Unit. Printre realizarile ei recente se numara obtinerea premiului la Masterclass-ul Muzical Odyssey din Nafplio si participarea la Gala, a participat in cadrul Festivalului de Pian de Toamna al Academiei, un recital solo format integral din repertoriu de Franz Liszt la Hailsham Pavilion, un recital solo la Institutul Balassi din Paris, un concert de seara la Ambasada Elvetiei, sponsorizat de Arthur Mattli si a sustinut un concert duo la Ambasada Cehiei in Londra, in prezenta marelui dirijor Semyon Bychkov.

Conceptul evenimentului „Ziua Culturii Nationale” la Casa Artelor Dinu Lipatti, Editia a VI-a apartine pianistei si regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, institutie publica de cultura aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti.

Biletele pot fi cumparate online pe www.iabilet.ro si in reteaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascar Catargiu nr 12.
Accesul persoanelor cu dizabilitati si a insotitorilor acestora este gratuit cu o rezervare in prealabil la numarul de telefon 0314252563.


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate