Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Marfă umană sau Calea dureroasă către libertate: un showcase la Goethe-Institut despre vânzarea etnicilor germani
(Arte vizuale)
Pe 1 februarie 2024, de la ora 19:00, va avea loc la Pavilionul Goethe (Calea Dorobantilor 32), un showcase despre comertul cu etnicii germani din Romania comunista: un live performance cu actrita Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul „Oameni. De vanzare” (o productie a Teatrului German de Stat Timisoara), precum si o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea si regizoarea spectacolului, si Germina Nagat, membra in Colegiul CNSAS.
Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile. Sub genericul Marfa umana sau Calea dureroasa catre libertate, showcase-ul face parte din seria de evenimente creatie artistica // diversitate culturala - minoritati etnice in film, teatru, dezbateri, performance, organizata de Institutul Francez in Romania, in parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, in cadrul proiectului NARDIV - United in Narrative Diversity?, finantat prin programul Horizon Europe. Pe parcursul a trei ani (2023-2026), proiectul va analiza, din perspectiva schimburilor interculturale, modul in care Europa de Est si de cea Vest se percep reciproc.

Showcase-ul despre vazarea etnicilor germani din Romania comunista, aflata sub regimul lui Nicolae Ceausescu - un subiect marcant pentru destinul unei comunitati cu o vechime de peste 850 de ani in Transilvania si peste 250 de ani in Banat - va reuni pe 1 februarie, de la ora 19.00, la Pavilionul Goethe, un live performance cu actrita Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul-eveniment „Oameni. De vanzare” (o productie a Teatrului German de Stat Timisoara, care a avut premiera in aprilie 2022), precum si o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea si regizoarea spectacolului, si Germina Nagat, membra in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). In cadrul discutiei vor fi inserate si fragmente video din spectacol, cu interviuri realizate de Carmen Lidia Vidu cu personaje-cheie pentru desfasurarea acestei actiuni de peste doua decenii, precum avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul din partea RFG, care a murit in octombrie 2023. Dezbaterea va fi moderata de Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut Bucuresti, si Roxana Lapadat.

Intre 1967 si 1989, aproximativ 225.000 de etnici germani au fost vanduti de catre regimul comunist Republicii Federale Germane - probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Unele voci vorbesc despre un act de vanzare, altele mai degraba despre cumpararea libertatii, pentru autoritatile germane actiunea a fost privita oficial ca un efort de reintregire a familiilor, iar pentru Securitatea regimului comunist a reprezentat o operatiune valutara speciala. Din orice unghi ar fi privit insa subiectul, ce ramane este disparitia unei importante comunitati, visul la un viitor mai bun, traumele celor care au avut sansa si curajul de a face pasul catre libertate, dar si durerea celor care au ramas in urma.


Seria de evenimente creatie artistica // diversitate culturala - minoritati etnice in film, teatru, dezbateri, performance, din care face parte si showcase-ul de la Goethe-Institut,  isi propune sa fie un caleidoscop in care se reflecta perspective diferite ale catorva minoritati culturale din Romania, plecand de la creatii cinematografice si performative. Fiecare eveniment este o insotit de discutii cu artisti, jurnalisti si specialisti – ocazii pentru a asculta, a intelege, a empatiza, a cauta solutii pentru a ne dezvolta impreuna, oricat de diferite ar fi naratiunile cu care ne identificam.
Seria a debutat pe 25 ianuarie 2024, la Cinema Elvire Popesco, cu proiectia filmului Iesirea trenurilor din gara, urmata de un Q&A cu realizatorii Radu Jude si Adrian Cioflanca.

Detalii despre programul integral: https://institutfrancais.ro/bucuresti/creatie-artistica-diversitate-culturala-minoritati-etnice-in-film-teatru-dezbateri-performance/

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate