Competiția de pictură live Art Battle Bucharest, pe 18 februarie la Palatul Bragadiru | |
(Arte vizuale) |
Pe 18 februarie va avea cea de-a doua editie a competitiei de pictura live Art Battle, la Palatul Bragadiru din Bucuresti (Calea Rahovei nr. 147 – 153), iar un call pentru artistii din toata tara care vor sa isi puna creativitatea la incercare este deschis online pana pe 10 februarie. |
De la rap battle la Art Battle
Cu un concept inspirat din rap battles, o forma de arta stradala ce consta intr-o confruntare lirica intre doi sau mai multi rapperi, care isi demonstreaza in fata unui juriu si a publicului agilitatea lirica, inteligenta si prezenta scenica printr-un duel verbal, Art Battle si-a propus inca de la prima editie (New York, 2001) sa promoveze ideea competitiei de arta live.
Dupa mai bine de douazeci de ani, competitia initiata de Sean Bono, Simon Plashkes si Chris Pemberton a ajuns sa aiba peste 2.000 de editii in 20 de tari din toata lumea si propune un nou format de eveniment destinat consumului de arta. Pe langa spectacolul concursului de pictura live structurat in trei runde, in care cei 12 artisti selectati, avand la dispozitie doar cate 20 de minute per runda, dau tot ce au mai bun pentru a crea opere originale chiar sub ochii publicului, privitorii au acces direct la procesul de creatie.
Artistii isi dezvaluie secretele creatiei iar publicul este juriul competitiei
Ce mai face evenimentul cu adevarat special este modul in care publicul devine juriu, participantii prezenti avand ocazia de a-si exprima preferintele si de a decide castigatorul prin vot online, in sesiunile de dupa fiecare runda de live painting. Astfel, Art Battle aduce la un loc multe categorii de public in diverse etape de pregatire artistica, dandu-le sansa de a face parte din actul creativ si de a-si exprima opinia, alaturi de artisti atat consacrati cat si emergenti. Totodata, artistii isi pot impartasi procesul de realizare a unei lucrari in timp real, inlaturand astfel bariera dintre creator si privitor, descatusand arta vizuala dintre preconceptii si sabloane.
„Ne-a placut mult ideea de a crea un alt tip de spatiu de dialog si interactiune, in care artistii si publicul lor sa se conecteze dincolo de spatiile clasice in care arta este expusa. Art Battle reuneste cele doua categorii pe care ne-am concentrat inca de la debutul Celulei de Arta – publicul nou, care participa mai putin sau chiar deloc la vernisaje, si artistii curajosi, fie ca sunt la inceput de drum sau deja de o vreme pe el, care nu se tem sa exploreze si sa experimenteze concepte si formate noi in care sa imprieteneasca arta vizuala cu oamenii” – Daniel Loagar, co-fondator Celula de Arta.
Call-ul online este deschis artistilor din Romania cu varsta de peste 16 ani, pana pe 10 februarie 2024 la ora 23:59, iar inscrierile se pot face pe site-ul https://artbattle.com/artists/. Doar artistii selectati vor putea participa la competitie, iar materialele necesare sunt puse la dispozitie de catre organizatori. Publicul va putea cumpara prin licitatie lucrarile realizate in cadrul competitiei, licitatia avand loc pe site-ul artbattle.com.
Si pentru ca atmosfera din cadrul evenimentului sa fie una pe masura, DJ-ul va tine publicul in miscare toata seara, incepand de la ora 17:00, iar intre rundele de competitie vor avea loc si o serie de performance-uri sustinute tot de artisti. Programul complet al evenimentului va fi disponibil in curand, iar biletele pentru public pot fi achizitionate de pe LiveTickets.
Prima editie a Art Battle Bucharest a avut loc pe 3 decembrie la Art Hub si la competitie au participat 12 artisti din capitala - studenti la arta, pictori amatori si profesionisti.
Cea de-a doua editie este organizata de e-consulting, The Hub & Celula de Arta.
De asemenea, pe 8 februarie, in cadrul primei editii din 2024 a DoiJoi, lui Daniel Loagar (co-fondatorul Celulei de Arta) i se alatura Alex Manea, Denis Nanciu, Andrei Cornea, Ioana Badea, Anca Coller si Louis Kareem Jamal, o parte dintre artistii ale caror lucrari se regasesc in cea de-a treia editie a „acumulare. colectie”, pentru un artist talk despre intentia cu care se daruieste arta si curiozitatea cu care e primita.
Celula de Arta a debutat in 2017 ca un spatiu cu deschidere stradala, care si-a propus sa permita lucrarilor sa evadeze din spatiul clasic al galeriei, pentru a interactiona cu un public nou, care nu obisnuieste sa participe la vernisaje; in acest context, nemaiexistand o bariera fizica si temporala intre obiectul de arta si privitor, se creeaza un dialog liber, direct si nonconformist.
Galeria vine in sprijinul creatiei contemporane in ariile tematice ale artelor vizuale si incurajeaza dezvoltarea de noi forme de expresie artistica accesibila la orice ora, in spatiul-vitrina de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal. Cu o prezenta de peste 6 ani pe scena artei din Bucuresti, Celula de Arta a sustinut peste 190 evenimente (expozitii, performance-uri, live-uri). Incepand cu anul 2022, Celula de Arta si-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window in cadrul programului Feat. Kulterra, ce gazduieste „arta in vizita”, dar si la Galeria Verticala din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional si autorizat de arta si obiecte de colectie din Romania si la Palatul Bragadiru, gratie sprijinului oferit de Bulevart.
Noutatile din Celula de Arta se pot vedea pe Facebook si pe Instagram.
Parteneri strategici: Casa Carol, Kulterra Gallery, Random Space, ArtSafe, Palatul Bragadiru.
. | |
|
|