Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Început de an aniversar la Centrul Național al Dansului București
(Arte vizuale)
La Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB), anul incepe cu o rezidenta si cu o serie de spectacole prezentate in cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB.
Institutia implineste 20 de ani si isi propune sa celebreze prin evenimente speciale cele doua decenii de promovare a creatiei coregrafice.

Rezidenta in cadrul proiectului international MODINA

In ianuarie si februarie, CNDB gazduieste in cadrul proiectului MODINA rezidenta artistilor Sarah Fdili Alaoui, John Sullivan, Bartosz Ostrovski si Léo Chédin. Cei patru lucreaza deja la piesa intitulata „For Patricia”, o creatie in onoarea uneia dintre pionierele postmodernismului in dans, Trisha Brown. In „For Patricia”, compozitia coregrafica si cea muzicala sunt generate in timp real cu ajutorul inteligentei artificiale si prin interactiunea cu publicul.

Proiectul „Miscare, inteligenta digitala si public interactiv” (MODINA) isi propune sa extinda posibilitatile creative ale spectacolelor de dans contemporan si sa sporeasca experienta publicului cu ajutorul tehnologiei digitale – cu accent pe explorarea inteligentei artificiale (AI) si a interactiunii cu publicul, la fata locului si online.  Partenerii proiectului sunt 3 institutii academice si 5 centre de dans, din 6 tari.

Prezentarea publica a lucrarii dezvoltate in cadrul rezidentei va avea loc vineri, 1 martie, de la ora 19:30.

Modina Foto Rene Jakobson

Spectacole in stagiune

In cadrul stagiunii CNDB sunt programate in prima parte a anului spectacole diverse, pentru toate categoriile de public.
In 10 februarie, la ora 11:00, este programata o reprezentatie speciala a spectacolului „Iluzionistele”, dedicata copiilor. „Iluzionistele” este o piesa inspirata de ludicul copilariei, in care patru performere lucreaza cu iluzia si joaca generatoare de lumi noi, speciale, diferite de realitatea cotidiana.

iluzionistele foto Vlad Basca

In 25 februarie, de la ora 19:30 este programat „Bad Mamma”, un spectacol poetic despre experienta intalnirii intre diferite identitati si despre conditia artistelor. Spectacolul, un solo cu si de Valentina de Piante este a treia parte din Trilogia „Singing Bodies”, un performance de dans contemporan in trei parti, care incapsuleaza experientele kinestezice si senzoriale a trei coregrafi, in raport cu orasul in care traiesc. Trilogia a luat nastere in urma unor procese colective de cercetare si creatie desfasurate atat in spatiul public, cat si in sala de repetitie.

Bad Mamma foto Cornel Putan

In 10 si 23 martie (ora 19:30) sunt programate reprezentatii ale spectacolului „MANual”, coregrafia Sergiu Dita, un atac asupra reprezentarii masculinitatii. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ ce presupune expunere critica a subiectului, colaj de citate, clisee socio-culturale si text intr-o structura de triptic. Cinci corpuri schimba haine, identitati, devin obiecte, unelte manuale de lovire.

foto Roberta Roata MANual

In 19 si 22 martie (ora 19:30), spectatorii CNDB pot vedea cea mai recenta productie, „Bodies on the Line”, spectacol care a avut premiera la finalul anului trecut. „Bodies on the Line” exploreaza teritorii fragile, intre confesiuni intime si statement-uri artistice, plasand corpurile performerilor in spatii deopotriva de siguranta si incertitudine, din care isi pot articula anxietatile, sperantele si nevoia de apartenenta la o colectivitate care sa faca putin mai suportabila lupta de zi cu zi pentru supravietuire.

bodies on the line foto Claudiu Popescu

Coreomaniacii” este prezentat in 29 martie. Spectacolul, in coregrafia Simonei Deaconescu, este un docufiction performativ, care urmareste cronologic evenimentele care au marcat Epidemia de Dans din vara anului 1518, in Strasbourg. Denumita de-a lungul timpului „Dansul Sfantului Vitus”, „Chorea Lasciva”, „mania dansului” sau „coreomanie”, documentatia acestui fenomen este infuzata puternic de ideile Bisericii Crestine ale sfarsitului de Ev Mediu.

coreomaniacii foto Andrei Dudea

Mai multe detalii despre spectacole si informatii despre bilete se pot gasi pe pagina web a CNDB:
https://cndb.ro/calendar/2023-2024/#Februarie
https://cndb.ro/calendar/2023-2024/#Martie

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate