Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Prima expoziție a lui Théo Massoulier la Gaep
(Arte vizuale)
Intitulata Organism, expozitia prezinta sculpturi, asamblaje si picturi noi, care investigheaza relatia noastra cu tehnologia si distinctia dintre viu si non-viu. Gaep prezinta prima expozitie personala in Bucuresti a lui Théo Massoulier.
Intitulata Organism, expozitia (23 februarie – 30 martie 2024) consta in sculpturi, asamblaje si picturi noi, care reafirma interesul artistului francez fata de teme precum co-evolutie, amestecul de biologie si tehnologie si dinamica ordine-haos. Vernisajul va avea loc vineri, 23 februarie, intre orele 18:00 si 21:00.
Titlul expozitiei face trimitere la relatia noastra cu unealta si cu dezvoltarea ei ulterioara, tehnologia. „Etimologic, ‘organism’ vine din grecescul órganon, insemnand instrument sau unealta. (...) Co-evolutia noastra cu unealta a dat nastere unei noi linii evolutive care nu este nici materie inerta, nici materie organica, ci materie anorganica organizata. Atata vreme cat unealta s-a multumit sa fie o unealta, am dominat-o pentru a o folosi si a-i valorifica potentialul de a transforma lumea. Acum, tehnologia tinde sa inverseze raportul de putere,” explica Théo Massoulier.

Théo Massoulier, Sensor Plug II, 2023 (detaliu)

Lucrarile sale sunt inspirate de biologie si inginerie genetica, dar si de problematici filosofice provocate de evolutiile recente din societate, si inglobeaza referinte la estetica biopunk, a jocurilor de simulare si a artei Neo-Geo. In prima tinerete, o serie de calatorii in Japonia si consumul de filme, manga si alte produse culturale din aceasta tara au reprezentat pentru Massoulier un „soc estetic generalizat” care a produs o reflectie pe marginea ciclurilor de evolutie, a ceea ce consideram materie vie si, respectiv, materie inerta, si a raportului nostru cu alteritatea. La acestea s-au adaugat, ulterior, lecturi aprofundate despre entropie, ca deteriorare inevitabila a unui sistem sau a unei societati, despre crizele sistemice ale Antropocenului si despre noi teorii care cauta sa explice diferenta dintre viu si non-viu in Univers, nu doar pe Pamant.

Folosind in principal limbajul sculpturii, Théo Massoulier produce serii de forme hibride in care coexista elemente minerale, plante, artefacte sau ramasite ale mestesugului uman. Asemenea forme vor fi prezente si la Gaep, prin intermediul unor noi sculpturi si asamblaje, produse special pentru expozitie, din seriile 5G si CriSpr. Lucrarile se aseamana unor micro-peisaje colorate (5G) sau unor creaturi zoomorfe SF (CriSpr). Recent, artistul a inceput sa realizeze si un alt tip de obiecte hibride: picturi cu basoreliefuri in care energia accentelor cromatice fluorescente intâlneste dinamismul unor bucati sculpturale actionate magnetic. In timp ce suprafata pictata duce cu gandul la un specimen privit prin microscop intr-un laborator de biologie, basoreliefurile realizate cu instrumente industriale de mare precizie amintesc de componente de calculator sau de robot.

Théo Massoulier (nascut in 1983, traieste si lucreaza in Lyon, Franta) a absolvit licenta (in 2014) si masterul (in 2016) la École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon. Lucrarile lui au fost prezentate in expozitia de grup Metamorphe(S) de la Musée d'art contemporain de Montélimar (2022), la Bienala de la Lyon (in cadrul Jeune création internationale, 2019) si in timpul Bienalei de la Venetia (HyperPavilion, Arsenale Nord, 2017). In 2023 a avut expozitii personale la galeria Meessen De Clercq din Bruxelles si in spatiul non-profit Galerie Tator din Lyon, iar in 2022, expozitia sa de la Les quinconces din Le Mans a fost insotita de o publicatie. Alaturi de Gaep, artistul este reprezentat de galeria Meessen De Clercq.

Lucrari din seria CriSpr in expozitia personala Théo Massoulier: Planktós, 2022,

Les quinconces-Espal, Le Mans


Credite imagini
1.    Théo Massoulier, Sensor Plug II, 2023 (detaliu); foto: Frédéric Houvert, Galerie Tator; prin amabilitatea artistului
2.    Lucrari din seria CriSpr in expozitia personala Théo Massoulier: Planktós, 2022, Les quinconces-Espal, Le Mans, Franta; prin amabilitatea artistului



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate