Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
„DOINA BOTEZ. In memoriam. Curajul expresiei artistice
(Arte vizuale)
Marti, 20 februarie 2024, ora 17:30, la sediul Ambasadei Romaniei in Italia din Via Niccolò Tartaglia 40, va avea loc evenimentul „DOINA BOTEZ: In memoriam. Curajul expresiei artistice”, eveniment ce omagiaza personalitatea artistei Doina Botez la un an de la prematura sa disparitie.
In cadrul evenimentului moderat de Giuseppe Rippa, directorul publicatiei “Quaderni Radicali” si organizat de Ambasada Romaniei in Italia, in parteneriat cu Accademia di Romania in Roma si Asociatia Culturala “Doina Botez” din Roma, vor interveni: Gabriela Dancau, Ambasadorul Romaniei in Italia, Ana Blandiana, poeta, Prof. Magda Carneci, critic de arta, poet si publicist, Prof. Mihail Dobre, diplomat si istoric (interventie on-line), Prof. Flaminio Gualdoni, critic si istoric de arta (interventie on-line), Dr. Adrian Iancu, presedintele Asociatiei Culturale “Doina Botez” si Prof. Bruno Mazzoni, Universitatea din Pisa.

Pe durata evenimentului va fi expusa pentru publicului lucrarea „Cosmar” semnata de Doina Botez, o pictura gandita ca un omagiu adus lui Eugen Ionescu, cu referire la celebra sa piesa de teatru Rinocerii. Tema lucrarii reflecta preocuparile artistice si spirituale ale artistei, constante si recurente in fiecare perioada a creatiei. Motivul rinocerului, ciclul Alegoria Motanului Arpagic sau ciclul Mitul Ledei sunt tot atatea dovezi ale acestui interes deopotriva estetic si angajat al artistei pentru istoria artei si pentru pozitia sa ferma impotriva totalitarismului. Apartinand in aceeasi masura spatiului cultural romanesc si italian si disparuta prematur anul trecut, Doina Botez a fost o artista apreciata si iubita in Italia, dar si in Romania.

Participarea la eveniment este libera, in limita locurilor disponibile si se realizeaza cu confirmarea prezentei (nume si prenume) la adresa de e-mail: roma.events@mae.ro.


***


Doina Botez (Bucuresti, 1951 – Roma, 2023) a participat la o suita de expozitii de grup organizate de UAP din Romania. In 1984 a primit o bursa de studiu in Italia, printr-un acord cultural italo-roman, iar un an mai tarziu expune operele sale la Accademia di Romania in Roma. In bogata sa activitate de artist, experienta de ilustrator de carte a reprezentat o componenta importanta, iar in urma colaborarii cu poeta Ana Blandiana pentru ilustrarea celebrului volum Intamplarile lui Arpagic i-a fost interzisa orice colaborare profesionala in tara. Tocmai de aceea, in 1989 a parasit Romania, stabilindu-se definitiv in Italia, unde a dezvoltat o cariera artistica jalonata de mai multe expozitii de autor in Roma (peste 33 de expozitii de autori, inclusiv la Castel Sant’Angelo), Florenta, Taormina, Mantova, etc. La invitatia guvernului italian a realizat in 1996, cu ocazia expozitiei „Monumenta Romaniae Vaticana”, o interpretare a Fecioarei Maria – „Madonna Romena”, pe care i-a daruit-o papei Ioan Paul al II-lea. Nu in ultimul rand, ca masura a aprecierii si a valorii artei sale, prestigioasa editura de carte de arta Skira a publicat in 2013 un album monografic “Doina Botez, Il corpo dell’immagine, opere 1989 -2013” ingrijit de criticul Flaminio Gualdoni.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate