Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Vernisaj: Palatul Brukenthal | expoziția de fotografie La opt etaje depărtare de lume de Eugen Vuțescu
(Arte vizuale)
Vineri, 8 martie 2024, incepand cu ora 17.00, in sala de expozitii temporare de la parterul Palatului Brukenthal, va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie LA OPT ETAJE DEPARTARE DE LUME, prezentata publicului sub forma unei instalatii vizuale cu interventii de grafica digitala si elemente video, semnata de Eugen Vutescu, un artist complex, cunoscut deopotriva ca pictor, artist vizual si poet (Merlich Saia).
Expozitia, curatoriata de Ana Negoita si Alexandra Runcan, va putea vizitata in perioada 8-31 martie 2024.

LA OPT ETAJE DEPARTARE DE LUME reda un decupaj subiectiv al unei lumi cotidiene vazuta printr-un obiectiv aflat, in mod evident, la  etajul opt. Eugen Vutescu aduce pe simezele Muzeului National Brukenthal o lume compusa din imagini ale unor actiuni re-curente, biografia selectiva a unei strazi bucurestene, unde forfota de zi cu zi este recompusa melancolic cu fiecare miscare de diafragma a camerei de fotografiat.
Expresivitatea cadrelor integrate de Eugen Vutescu este completata de poetul contemporan Teodor Duna care semneaza cronica expozitiei:

Intr-o lume in care ochii au devenit zaruri care se rostogolesc neintrerupt, intr-o lume a succesiunii halucinant de rapide si care are obsesia tacuta a inlocuirii, intr-o lume in care punctele de vedere sunt amestecate pana la disolutia relevantei, La opt etaje departare de lume propune, metaforic, poetica punctului fix, a unicei perspective. O perspectiva parodic demiurgica. O perspectiva a cuiva care are parca privirea batuta in cuie pe o banala bucata de ciment. O fasie de ciment care, precum prapastia lui Nietzsche, incepe sa te priveasca dupa ce o privesti indeajuns de mult.
Intr-o lume a expunerii maniacale a chipului, La opt etaje departare de lume propune, subtil polemic, poetica absentei chipului. Oamenii sunt ceea ce cara, ceea ce imping, ceea ce le chirceste corpul, intr-un decor deloc spectacular, in care gura unui canal poate semnifica orice altceva, chiar si un derizoriu centru metalic al lumii, in functie de gesticulatia incremenita si de „aura” fiecarui personaj.  
In afara surprinderii momentului potrivit al maximei expresivitati, nimic construit, nimic premeditat, niciun scenariu (poate cel al hazardului), nicio asteptare a unei lumini potrivite in aceste fotografii. Doar acel moment in care oameni fara chip, nestiindu-se priviti, devin fragmente din povestea ciudata, obsesiva ca procedeu, a altcuiva, care nu stie nimic si nici nu va sti nimic despre propria lui poveste
.”         

EUGEN VUTESCU (n. 1982, Bucuresti) a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Este medic in specialitatea medicina de familie, poet si artist vizual.   
Ca artist vizual a lucrat in diverse medii: fotografie, pictura, ilustratie de carte, instalatii.
Expozitii personale de pictura si instalatii: SCAF (Salonul de arta contemporana de la Sibiu Brukenthal 2023), UNBOXING (Anuala de arta si stiinta Ramnicu Valcea-2023), „Transfer de memorie”, Galeria Halucinarium, Bucuresti (2018); „EVVE”, impreuna cu pictorul Vladimir Ene, Galeria „Caminul Artei”, Bucuresti (2017); „Destrupari”, Institutul Cultural Roman, Bucuresti (2010); „Destrupari”, Galeria Lina, Bistrita (2009).
Volume de poezie (sub semnatura Merlich Saia): Garda de corp (Editura Tracus Arte, 2014), Cutia toracica (Editura Tracus Arte, 2022).

-----
Parteneri ai proiectului: Universitatea din Bucuresti – Centrul de excelenta in studiul imaginii (CESI), Asociatia Imagora CESI.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate