Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
În căutarea Paradisului. József Bartha la Borderline Art Space
(Arte vizuale)
Vineri, 15 martie, incepand cu ora 18.00, Borderline Art Space gazduieste expozitia In cautarea Paradisului a artistului József Bartha.
Curatoriata de Kata Ungvári-Zrínyi, expozitia poate fi vizitata pana in data de 8 aprilie 2024.

Argument curatorial:

Proiectele instalationale ale lui Bartha József lucreaza cu obiecte incarcate simbolic intr-un univers poetic. Aceasta lume se construieste printr-o logica de tipul viselor: obiectele se intalnesc in viziuni stranii, insa aceste viziuni ne lovesc in stomac prin aluziile lor cu caracter politic si printr-o maturitate a tratarii conotatiilor complexe. Instalatiile In cautarea Paradisului si Paradisul pierdut sunt manifestari obiectuale a imaginarului colectiv al prezentului, fragmentat si reansamblat dupa modele noi, nerecunoscute inca...

Nostalgia este un element recurent, fie daca apare in vazele de sticla colorata, realizate artizanal, fie daca ne surprinde in pezenta brazilor taiati. Se pare ca si spatiul capata caracterul viselor: suntem inchisi inauntru si afara in acelasi timp. Iar printre multiplele si complexele dinamici ale puterii atarna agatate oasele idealurilor – ale unor fiinte create cu grija, prin vibratiile spiritului si manopera mintii.

Desi elementele de fier si sarma ghimpata sunt foarte reale, structura pe care o creeaza este cumva bidimensionala, ca o mazgaleala, pe langa prezenta solida a pinilor, care umplu spatiul fizic si, in acelasi timp, deschid spatiu mental. Acelasi lucru este valabil si pentru forma sagetilor in portocale.

Seturile de intentie umana si violenta umana se suprapun aproape complet, iar acest lucru este expus la nivelul societatii: amenintarea dictaturii si prezenta constanta a represiunii modeleaza lumea tematica a intregii expozitii: in lucrarile lui Bartha vedem realitati inabusite, blocate, segregate, epuizate si deconectate in coerenta lor.

Nostalgia obiectelor, semnele proceselor descompunerii si prezenta fireasca a elementelor organice confera spatiilor o estetica specifica ce este familiara, aproape intima pentru privitor - dar ceea ce rupe „vraja” ei este ordinea stricta si clara prezenta in compozitii sub multe forme. Notiunea de dictatura, mentionata verbal si sugerata de unele recuzite, este astfel prezenta si in pozitionarea si sistemul obiectelor. Fiecare instalatie impacheteaza o analiza particulara a conditiei umane (societale) intr-o viziune compacta din punct de vedere mental si profund afectiva.

József Bartha (1960, Odorheiu Secuiesc) Traieste si lucreaza la Targu Mures. Este artist vizual, scenograf, curator, conferentiar universitar la Universitatea de Arta din Targu Mures unde preda scenografie si artele vizuale. Initiator si organizator al mai multor proiecte nationale si internationale de arta contemporana. Este fondatorul si presedintele Fundatiei ARTeast si a spatiului de arta contemporana B5 Studio din Tg. Mures. Studii la Institutul de Arte Plastice din Cluj (1987) si la Universitatea de Arta din Budapesta (DLA, 2012). Pe linga alte granturi internationale in 1996 a fost bursier ArtsLink in SUA, iar in 2005 a primit bursa de la Boswill Art Committee din Elvetia. Lucrarile conceptuale a lui Bartha József includ fotografii, instalatii, videoinstalatii si interventii artistice, cu expozitii personale in Romania, Slovacia, Ungaria, Cehia si SUA. Din 1992 a realizat mai mult de 90 de scenografii la teatrele din Romania, Ungaria, Slovacia si Serbia. Pe linga mai multe premii nationale si internationale de scenografie a fost nominalizat de patru ori pentru premiul UNITER pentru cea mai buna scenografie pe care in 2014 a si castigat pentu scenografia spectacolului Hamlet regizat de László Bocsárdi la Teatrul Tamási Áron din Sfantu Gheorghe.

Expozitia este organizata de Borderline Art Space prin Asociatia Culturala AltIasi si face parte din proiectul „Comunitatea inactiva”, co-finantat de AFCN. Sponsor: Gramma.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finantarii.




.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate