Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Expoziție de fotografie | „Marele drum incaș. Peru: integrare și diversitate”
(Arte vizuale)
Ambasada Republicii Peru in Romania in colaborare cu Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza, in perioada 20 martie – 17 aprilie 2024, o noua expozitie de fotografie despre Qhapaq Ñan – Marele drum incas. Gazduita in Sala de expozitii a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), expozitia reuneste mai mult de 30 de fotografii de inalta rezolutie privind acest important sistem de drumuri andin.
Vernisajul expozitiei va avea loc miercuri, 20 martie, incepand cu ora 18.30, in prezenta E.S. Dl. Félix Denegri Boza, Ambasadorul Republicii Peru in Romania, si a lui Marius Chivu, scriitor si autorul a trei jurnale de calatorie in Himalaya, Anzi si Atlas. Amfitrion: Jorge Jiménez–Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din Bucuresti.

Expozitia este organizata in anul in care se implinesc zece ani de la inscrierea Qhapaq Ñan pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar si in anul in care Romania si Republica Peru serbeaza 85 de ani de relatii diplomatice bilaterale. In plus, in anul 2024 se sarbatoreste si Bicentenarul de la bataliile de la Junín si Ayacucho, fapte care au consolidat independenta natiunilor din America de Sud.

Proiectul expozitional „MARELE DRUM INCAS. Peru: integrare si diversitate” reprezinta o initiativa comuna a Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Culturii din Peru si are ca obiectiv promovarea acestui complex de drumuri reprezentativ inscris pe lista Patrimoniului Mondial al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) in anul 2014.

Qhapaq Ñan este una dintre creatiile umane cele mai importante din lumea andina. Crearea acestui sistem complex de drumuri menit sa valorifice peisajul andin si resursele sale a permis nu doar conectarea populatiilor din diferite regiuni, ci a generat si o dinamica interactiva a valorilor sociale, economice, culturale, tehnologice si ideologice.

Inca de la realizarea sa, acesta a functionat ca o coloana vertebrala care conecta popoarele din Tawantinsuyu, resursele din diverse regiuni si consiliile administrative provinciale care erau monitorizate din Cusco. Cinci secole mai tarziu, Qhapaq Ñan continua sa fie actual pentru multe populatii care inca il utilizeaza pentru a comunica intre ele si pentru a proteja cunostintele ancestrale prin transmiterea lor din generatie in generatie.

La mai bine de 500 de ani de la construirea sa, unele portiuni ale drumului continua sa fie strabatute de locuitori ai oraselor invecinate pentru a se deplasa dintr-un loc in altul si a putea realiza astfel activitati asociate producerii de resurse si vanzarii acestora, pentru a ajunge la locul  de studiu si de munca, precum si pentru a participa la activitati si festivitati patronale, pastrand astfel vie traditia drumului.

Complementar tematicii expozitiei, pe durata acesteia, Ambasada Peru organizeaza, de asemenea, o serie de proiectii de film, dupa urmatorul program:
? 27 martie, ora 19.00 – Hatun Phaqcha: Tierra sana (Peru, 2021, regia Delia Ackerman, lungmetraj documentar, 91 minute, v.o. spaniola, subtitrare in limba engleza)
? 3 aprilie, ora 19.00 – Wiñaypacha (Peru, 2017, regia Oscar Catacora si Tito Catacora, lungmetraj, drama, 86 minute, v.o. aymara, subtitrare in limba engleza)
? 10 aprilie, ora 19.00 – Yakuqñan. Caminos del Agua (Peru, 2022, regia: Juan Duran Agurto, 82 minute, lungmetraj documentar, v.o. spaniola, subtitrare in limba engleza)
? 17 aprilie, ora 19.00 – Manco Cápac (Peru, 2021, regia Henry Vallejo, 92 minute, lungmetraj, drama, v.o. spaniola, subtitrare in limba engleza)

Accesul la vernisaj si la proiectiile de filme este gratuit, in limita locurilor disponibile, pe baza de rezervare la adresa cultbuc@cervantes.es (rezervarea devine valabila dupa primirea confirmarii in scris).



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate