Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
27 aprilie 2024
Recomandări
Rezidența Artistică 110, ediția 2024: Axa Iași-Berlin în arta contemporană
(Arte vizuale)
Editia 2024 a proiectului Rezidenta Artistica 110, dezvoltat de Asociatia Galeria Artep si co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) este dedicata dezvoltarii de rezidente de creatie pentru artisti si curatori din Iasi si Berlin. Proiectul are la baza parteneriatul specific dintre institutia ieseana Asociatia Galeria Artep si institutia berlineza Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii), dezvoltat in scopul aprofundarii temei politicilor corpului in lucrarile de arta contemporana.
Prin interactiunea artistilor romani cu specialisti din domeniul artei vizuale din Berlin, dar si prin invitarea unui curator din Berlin la Iasi intr-un program de rezidenta in cadrul caruia va sustine o conferinta de specialitate pentru profesionistii de pe plan local, vizam promovarea artistilor din Romania, atat la nivel national, cat si international. In cadrul acestei rezidente se vor pune bazele unor colaborari ulterioare, si se va seta cadrul unei interactiuni directe in beneficiul artei contemporane romanesti.

Artistii care vor beneficia de schimbul de experienta Berlin-Iasi sunt:
Claudiu Ciobanu face parte din tanara generatie de artisti ieseni, fiind absolvent al Facultatii de Arte Vizuale si Design, Uiversitate Nationala de Arta „George Enescu” din Iasi. A urmat studii de pictura prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictura si desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozitional de desene care a fost selectat ulterior in 2009 pentru expozitia Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriata de Mircea Nicolae la Galeria Noua, Institutul Cultural Roman de la Venetia. A participat in diferite proiecte atat nationale, cat si internationale, fiind prezent in expozitii din Israel, Washington, Berlin, Viena. In 2022 a prezentat la Galeria Artep, SOLARIS, o instalatie de arta curatoriata de Cristian Nae, iar in 2023, Memento Vivere, expozitia de arta curatoriata de Cristiana Ursache fiind gazduita la ICR Viena. Claudiu Ciobanu, nascut in 1984, traieste si lucreaza in Iasi.

Andrei Gavrilita este un artist vizual specializat in fotografie. Practica sa artistica este caracterizata de proiecte care exploreaza mediul fotografic din punct de vedere conceptual, dar si de serii de fotografie documentara si directa. Andrei foloseste mediul fotografic ca pe o unealta in explorarile sale artistice, incercand sa inteleaga lumea si pe sine insusi. Proiectele sale conceptuale prezinta o perspectiva experimentala si didactica care chestioneaza si impinge limitele fotografiei, in timp ce lucrarile de fotografie directa sunt o ancora in lumea fizica, explorari ale intimitatii, exprimari ale sensibilitatii artistului si a relatiei sale cu contextul in care se afla. Andrei Gavrilita s-a nascut in 2001 in Republica Moldova, dar studiaza si lucreaza in Iasi.

Curatorii invitati la un schimb de experienta pe tema politicilor corpului ca subiect central al analizei sunt:
Daniel Neugebauer este educator/curator/manager cultural care locuieste in Berlin. A coordonat departamentele de comunicare si educatie culturale la Haus der Kulturen der Welt (HKW) in perioada 2018-2022. In 2023 s-a alaturat echipei curatoriale a HKW coordonata de Bonaventure Ndikung. Neugebauer a fost primul Connected World Senior Fellow la Vrije Universiteit Amsterdam, 2022-2023, unde a lucrat pe tema relatiei dintre universitate si corpurile studentilor. A editat patru volume din seria HKW Das Neue Alphabet (2020-2023) despre politicile corpului si poetica lor. Anterior, a fost: coordonator educativ la Pavilionul Romaniei, Bienala de la Venetia, editia a 59-a, 2022, alaturi de Adina Pintilie; sef de marketing, mediere si strangere de fonduri la Van Abbemuseum, Eindhoven, 2012-2018. A coordonat activitatile de marketing ale Documenta 14 (Kassel/Athes) in 2016-2017. Pregatirea lui incepe la Kunsthalle Bielefeld, unde a lucrat in perioada 2006-2012, si a obtinut o diploma in gerontologie culturala in 2012. Din 2018 activeaza ca membru al Consiliului pentru Arte din Berlin, ca voluntar.

Cristiana Ursache este curatoare la Galeria Artep din Iasi. A absolvit studiile de licenta si master la Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi, la Istoria si Teoria Artei si  Teorii si Practici in Artele Vizuale. In prezent desfasoara o cercetare in cadrul scolii doctorale de la aceeasi universitate, avand ca obiect de studiu practicile curatoriale din Romania in intervalul 2000-2023. In trecut a urmat cursuri la universitati din Spania si Elvetia, la Escuela de Arte de Sevilla prin programul de Burse de Studii Erasmus+ si la Zurich University of the Arts, aprofundand cursul The Emancipated Audience – Experiential Curatorial Knowledge Production. A curatoriat expozitii in tara si in strainatate ale unor artisti precum: Stefan Caltia, Sorin Ilfoveanu, Claudiu Ciobanu si Miruna Radovici. In vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul Romaniei din cadrul editiei 59 a Bienalei de la Venetia.

Din 2018, Galeria Artep aduce publicului iesean, cu predilectie, cei mai apreciati artisti vizuali romani, in instalatii de pictura, sculptura si fotografie coordonate de curatori pasionati, instalatii corelate cu film de autor, cercetare si o abordare convergenta asupra domeniului. Galeria Artep a propus publicului iesean o serie impresionanta de artisti vizuali, precum: Felix Aftene (2018, 2020) Stefan Caltia (2019, 2020, 2021, 2022), Virgil Scripcariu (2019), Mark Verlan si Ghenadie Popescu (2020), Matei Bejenaru (2021), Nicu Ilfoveanu (2021), Claudiu Ciobanu (2022, 2023 la ICR Viena), Miruna Radovici (2022), Sorin Ilfoveanu (2022/2023), Radu Carnariu (2023), Andrei Gavrilita (2023).

Organizator: Asociatia Galeria Artep
Partener principal: Haus der Kulturen der Welt
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iasi, Institutul de Cercetare Multidisciplinara in Arta, PROPAGARTA, Empower Artists, Modernism, PIN Magazine, Destination Iasi
Proiect cultural co-finantat de: Administratia Fondului Cultural National

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate