Filmul cu și despre Gen Z, Vis. Viață, în avanpremieră la One World Romania | |
(Cinema) |
VIS.VIATA (Imaginary Youth), lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat, va avea avanpremiera in cadrul Festivalului International de Film Documentar si Drepturile Omului One World Romania, in sectiunea Zilele Liceenilor, pe 12 aprilie (de la ora 15:00) si 13 aprilie (de la ora 11:00). |
Proiectiile vor avea loc la Cinema Muzeul taranului - Studioul Horia Bernea, Bucuresti. Este primul film documentar despre Gen Z produs in Romania, in care trei adolescenti sunt urmariti de camera de filmat timp de 4 ani. Rezultatul este un film direct, puternic, cu multa muzica si adolescenti sinceri.
In timp ce isi fac planuri sa plece din Romania dupa ce termina liceul, Una - o actrita, Habet - un trapper si Stefania - o activista de mediu, se gasesc prinsi intre drame si dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se intampla in jurul lor? Cine va reusi?
„Am ales sa lucram cu trei adolescenti foarte diferiti, din medii sociale diferite, aflati la varsta primelor decizii importante. I-am urmarit pe masura ce se descopereau treptat, impartasind aceasta senzatie de posibilitati (in)finite caracteristice varstei lor. Am filmat practic pe tot parcursul adolescentei lor, traversand o pandemie si adaptandu-ne multelor schimbari din viata lor”, spune regizoarea Ruxandra Gubernat.
Documentarul este rezultatul unui proces de lucru de 5 ani, iar caracterul observational a transformat povestea intr-una foarte personala. Abordarea vizuala a filmului este una aproape de protagonisti, cu filmari din mana, care sa se poata adapta ritmului in care vietile lor se desfasoara, combinate cu filmari cu telefonul, realizate chiar de protagonisti, in stilul Insta story/TikTok.
„Un observational nu e niciodata simplu, dar provocarea a fost cu atat mai mare, in contextul asta nesigur. Unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mandra este ca am reusit sa tin copiii aproape de proiect pe o perioada atat de lunga si sa-i implic activ in productia VIS.VIATA. Una, Habet, Stefania, documentarul asta exista datorita voua!”, continua Ruxandra Gubernat.
VIS.VIATA (Imaginary Youth) urmareste indeaproape realitatile adolescentei. Subiectele filmului includ presiunea sociala de a reusi, asteptarile proprii si temerile de esec, de la dorinta de a emigra, la sanatatea mintala/anxietatea cu care se confrunta adolescentii, la probleme de familie, consum de droguri sau impactul si consecintele Covidului asupra tinerilor.
„Proiectiile din cadrul OWR sunt doar o avanpremiera a filmului, deoarece ne dorim sa aducem cat mai multi adolescenti in sala de cinema, si pregatim premiera oficiala a filmului pentru a doua jumatate a acestui an. Vrem sa organizam cat mai multe discutii dupa proiectiile filmului despre cum vede generatia Z viata in Romania, sa vorbim deschis despre migratie si asumarea unor decizii importante”, spune producatoarea filmului, Monica Lazurean-Gorgan.
Filmul este regizat de Ruxandra Gubernat, filmat de Andrei Dudea, produs de Monica Lazurean-Gorgan si Elena Martin, prin casa de productie Manifest Film, realizat in co-productie cu Avanpost Media, Patrupetrei, Ruxandra Gubernat-Rammelt, cu sprijinul Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union si UPFAR ARGOA.
RUXANDRA GUBERNAT – REGIZOR SI SCENARIST
Regizoare de film documentar si cercetatoare. Vis.Viata (Imaginary Youth) este debutul regizoral al Ruxandrei, care a mai co-regizat Portavoce (2018), un documentar de mediu metraj tip colaj despre valurile de proteste din Romania ultimilor cincisprezece ani, nominalizat la cel mai bun documentar romanesc la Astra Film Festival 2018 si proiectat in mai multe festivaluri nationale si internationale. Experimenteaza cu diferite sub-genuri de documentar si, in prezent, regizeaza si co-produce documentarul de animatie Childless (in dezvoltare) si documentarul observational Love and Porn (in dezvoltare). In paralel, pregateste performance-ul Not this baby in my belly, despre experienta traumatica a pierderii de sarcina, urmata de o nastere in perioada pandemiei. Din 2019, este mentor in programul de media literacy Focus, un proiect de imputernicire prin arta cinematografica, dedicat copiilor din comunitati cu acces limitat la cultura. In 2023, a co-fondat Asociatia Patrupetrei, unde lucreaza pe proiecte care exploreaza marginalizarea si sub-reprezentarea, drepturile femeilor, sau reprezentarea si participarea civica a tinerilor.
. | |
|
|