„Un an dificil”: umor, prietenie și un strop de nebunie, într-o savuroasă comedie franțuzească, din 5 aprilie, la cinema | |
(Cinema) |
Éric Toledano si Olivier Nakache, duoul de regizori francezi care a cucerit publicul in 2011, cu „Intouchables”, revin pe marile ecrane cu o comedie de actualitate: „Un an dificil”. Plasata in lumea supraconsumului, a supraindatorarii si a crizei climatice, filmul urmareste doi tipi plini de datorii, care ajung intr-un grup de activisti de mediu atrasi de berea si snacksurile gratuite. |
Distribuit de Independenta Film, din 5 aprilie in cinematografe.
„Un an dificil” / „Une année difficile”, urmareste povestea a doi straini ce se intalnesc in circumstante cat se poate de nefericite: unul tocmai a furat un televizor, iar celalalt abia a supravietuit unei incercari stangace de sinucidere. Astfel, Albert (Pio Marmaï) si Bruno (Jonathan Cohen) leaga o prietenie in jurul unor probleme comune, ce-i duce atat spre un expert in reducerea datoriilor, dependent de jocuri de noroc (Mathieu Amalric), cat si in mijlocul unui grup de eco-activisti, condusi de determinata Valentine (Noémie Merlant).
„Inteligenta si amuzanta! O comedie sociopolitica care ne face sa radem, ne emotioneaza si, in acelasi timp, ne invita sa punem intrebari.” - Marie Claire
Scris si regizat de Éric Toledano si Olivier Nakache, in timpul pandemiei, „Un an dificil” / „Une année difficile” foloseste umorul pentru a ataca un subiect de actualitate: supraconsumul in contextul crizei climatice. Autorii isi ironizeaza personajele, dar totodata le si onoreaza, dramatizand adevarata dilema care se afla in centrul miscarii impotriva schimbarilor climatice si a rezistentei la aceasta - cand nu ai suficienti bani pentru a-ti plati facturile, cand te indatorezi din ce in ce mai mult in fiecare zi, cum poti sa te mai gandesti serios la viitor?
In documentarea subiectului, cei doi cineasti au colaborat atat cu activisti de mediu, cat si cu experti care ii sfatuiesc pe consumatorii compulsivii cum sa cumpere mai putin.
„In timpul pandemiei, scriam un film pe care l-am lasat deoparte, pentru ca aceasta imagine a lumii intregi pusa pe pauza, aceasta oprire totala a „masinariei”, de parca am fi fost pedepsiti, ne-a intrigat. Nu te mai misti, nu mai iesi, nu-ti vezi prietenii. Incepi sa te gandesti la tot felul de lucruri. Bine, am fi putut vorbi despre asta cu un psihiatru, dar ne-am gandit ca mai bine facem un film! Asta pentru ca atunci s-a creat o mantra politica si mediatica: „lumea de dupa”. Locul in care totul se va schimba, o lume care nu va mai functiona dupa aceleasi reguli. Ni s-a spus ca traficul aerian a ajuns la saturatie, ca pamantul respira, in sfarsit, ca animalele se intorc in orase... Toate aceste chestii, care, de fapt, au plecat la fel de repede precum au ajuns in realitatea noastra. Cand traim evenimente majore, exista experti care ne explica contextul in care ne aflam si artisti care interogheaza momentul. Am vrut sa facem un fel de comedie italiana, care sa deranjeze putin oamenii, sa agite lucrurile si sa puna intrebari. Care este intersectia dintre consumism si ecologie? Se pot intalni, vreodata, cei care sunt in imposibilitate de plata, cu cei care se straduiesc pentru minimalism? Intr-un mod foarte pragmatic, am vazut un videoclip de la Extinction Rebellion, cu tineri care impiedica clientii sa alerge spre vanzarile de Black Friday. O imagine aproape animalica a unei societati in care oamenii se imping unii pe altii intr-o directie sau alta. Nu un film de epoca, ci un film despre o epoca”, spune Eric Toledano, intr-un interviu acordat publicatiei online Cineuropa.org.
Programul „Un an dificil” in cinematografe aici: https://www.independentafilm.ro/project/un-an-dificil/
„Un an dificil” are premiera in cinematografe din 5 aprilie si este distribuit in Romania de Independenta Film, cu sprijinul Programului Europa Creativa - MEDIA al Uniunii Europene.
. | |
|
|