Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Curs de caligrafie la Institutul Cervantes din București
(Arte vizuale)
Luna aprilie vine cu un proiect inedit in desfasuratorul programelor derulate de Institututul Cervantes din Bucuresti. Este vorba despre un curs de caligrafie, destinat cursantilor cu varste peste 16 ani, desfasurat de Biblioteca Luis Rosales a Institututlui in parteneriat cu Academia de Caligrafie.
Cursul reuneste patru sesiuni – pe 8, 10, 15 si 18 aprilie, de la ora 18.30 – si are loc la sediul institutiei, din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Participarea celor interesati, se face prin achitarea unui onorariu, care include kitul necesar desfasurarii cursului (detalii despre inscriere: https://bit.ly/3VyqEU8 sau la adresa cultbuc@cervantes.es).

La finalul celor patru sesiuni, cursantii vor primi de la Academia de Caligrafie si Institutul Cervantes din Bucuresti o diploma, precum si posibilitatea de a-si vedea lucrarile expuse intr-o expozitie vernisata anul acesta in saptamana in care cititorii din intreaga lume serbeaza Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor.

De asemenea, desfasurarea cursului de caligrafie va fi acompaniata de conferinta cu tema „Renasterea elegantei scrisului de mana: din cancelariile papale la pupitrul caligrafului”, organizata de asemenea in saptamana cu Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor 2024.
 
La cursul de Cancellaresca vom studia si practica literele minuscule si majuscule, vom invata sa utilizam instrumente moderne care ne amintesc de vechile pene sau tocuri de scris, vom analiza anatomia literelor italice, vom afla care sunt secretele unui scris armonios estetic si vom afla cum se organizeaza o pagina cu text astfel incat fiecare exercitiu sa ne aduca mai aproape de performantele maestrilor renascentisti.
Izvorata din cautarea de frumos din perioada Renasterii, scrierea Cancellaresca sau Caligrafia Italica a imbogatit documentele din cancelariile papale si s-a raspandit apoi in scrierile curente ale caligrafilor, scriitorilor, artistilor sau creatorilor de litere pentru tipar. O scriere eleganta, supla, armonioasa, cu o curgere fireasca a gestului pe foaie, Cancellaresca are ecouri pana in zilele noastre, regasindu-se in tehnicile de caligrafie ale scrierii cursive actuale
”, a declarat Carmen Nistor, fondatoarea Academiei de Caligrafie.

Carmen Nistor, lectorul cursului, este caligraf, artist, pedagog in domeniul caligrafiei si scrisului cursiv, doctor in arte vizuale, avand ca subiect permanent de studiu forma, sensul si rolul literelor. În propriile lucrari, exploreaza limitele semnelor scrise, pe care le provoaca sa depaseasca starea si conditia lor, extragandu-le din spatiul opresiv traditional pentru a le imbogati multidimensional. A fondat Academia de Caligrafie din pasiune pentru litere, carti, scris, educatie si pentru a revitaliza arta scrierii cu instrumente traditionale sau moderne.
Carmen Nistor preda cursuri de caligrafie istorica, scriere cursiva sau istoria evolutiei caligrafiei pentru pasionati din Romania, dar si din strainatate. De-a lungul anilor, a colaborat ca lector cu MVHS Münchner Volkshochschule Germania si Art Classes Malta, dar si cu Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Universitatea Petrol si Gaze Ploiesti – Departamentul de Pregatire a Personalului Pedagogic sau Muzeul National al Literaturii Romane si Institutul Artmark de Management al Artei. De asemenea, Carmen Nistor documenteaza si elaboreaza partea teoretica si practica a capitolelor dedicate tehnicilor caligrafice si evolutiei caligrafiei in Abecedarul Caligrafic – proiectul editorial al Academiei de Caligrafie.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate