Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Povești de rezistență. În căutarea unui loc în lume”
(Cinema)
Luna aprilie vine cu o noua serie de filme online in programul Institutului Cervantes. De data aceasta, este vorba despre o serie de patru filme documentare reunite sub motto-ul „Povesti de rezistenta: In cautarea unui loc in lume” – patru productii cinematografice care ne permit sa cunoastem oameni ale caror vieti sunt marcate de aventura, si nu intotdeauna in conotatia cea mai pozitiva a cuvantului.
Mai mult, regia acestor filme ne vorbeste despre locul din care pornesc si din care se dezvolta aceste povesti despre pierdere, dar si despre supravietuire si depasire a unor momente dificile.

Documentarele vor fi transmise cu acces gratuit si subtitrate in limba engleza pe canalul de VIMEO al institutiei, in fiecare zi de joi, incepand cu ora 11:00 dimineata (ora Romaniei), timp de 96 de ore.

Noua serie este realizata in parteneriat cu Festivalul DocsBarcelona, un eveniment care, de-a lungul unui sfert de secol, a pariat si sustinut creatiile cinematografice a caror tematica este realitatea, un festival martor (sau care depune marturie) la evolutia atat a genului, cat si a societatii si a tot ceea ce o priveste.

Propunem patru filme care contesta stereotipurile de gen si constructiile sociale care au sustinut patriarhatul capitalist timp de secole, in ton cu actuala recrudescenta a feminismului care a avut loc dupa #MeToo si cu modul in care noile tehnologii conecteaza oameni, experiente si situatii care pun sub semnul intrebarii modelele normative stabilite.
Cele patru personaje din filmele pe care le prezentam sunt, in cele din urma, oameni care locuiesc intr-un loc de rezistenta, care isi cauta locul in lume in afara naratiunii normative si a conventiilor sociale. Sunt personaje care ne reprezinta, pentru ca vin sa ne explice ceea ce nu am putut sau nu am vrut sa vedem in legatura cu o violenta sistemica sustinuta in timp si la care participam iremediabil. Fara indoiala, ceva din acesti protagonisti locuieste in fiecare dintre noi.
Astfel, prezentam, pe de o parte, doua filme care ofera spatiul privilegiat al cinematografiei femeilor care au refuzat sa-si supuna libertatea individuala legilor patriarhatului. Femei care s-au emancipat, depasind obstacole de nedescris, si care au decis sa fie ele insele mai presus de orice, chiar daca pretul platit a fost adesea singuratatea.
Pe de alta parte, prezentam doua filme care exploreaza modul in care o patriarhatul afecteaza si violenteaza si barbatii.
Sunt filme care ne deschid ochii asupra complexitatii violentei structurale in care traim si ne dezvaluie faptul ca, intr-un astfel de sistem opresiv, nimeni nu castiga sau pierde, ci mai degraba pierdem cu totii
”, a declarat Anna Petrus, director artistic al DocsBarcelona.

Program filme:
• 04.04 - 08.04 | La Chana, regia: Lucija Stojevic (Spania, 2017, 82 minute)
La Chana dezvaluie povestea unei dansatoare de flamenco mitice care a atins apogeul celebritatii pentru ca apoi sa se afunde in anonimat. Este vorba despre dansatoarea autodidacta Antonia Santiago Amador, cunoscuta sub numele de La Chana, cea care, intre 1960 si 1980, a fost una dintre cele mai mari vedete ale lumii flamenco, uimind prin stilul sau inovator, rapid si prin utilizarea inventiva a ritmului. Senzuala, vulnerabila, dar aparent invincibila, ea ne transpune in esenta pasiunii sale in momentul in care revine pe scena dupa o pauza de douazeci si cinci de ani.

• 11.04 - 15.04 | Los Bilbao, regia: Pedro Speroni (Argentina, 2022, 74 minute)
Documentarul spune povestea lui Iván Bilbao, care se intoarce acasa, in orasul Chascomús (Argentina), dupa cinci ani de inchisoare. Sotia sa, Yamila, si fetita sa, Luz, il asteapta. Camera de filmat a lui Pedro Speroni, aproape ca un personaj invizibil, se infiltreaza in aceasta familie care incearca sa se intoarca la normalitate si ne arata ca intoarcerea nu este deloc usoara.

• 18.04 - 22.04 | Light Falls Vertical, regia: Efthymia Zymvragaki (Spania-Germania-Italia- Olanda, 2022, 85 minute)
Efthymia Zymvragaki primeste o propunere de a relata fapte din partea unui barbat care marturiseste ca a fost abuzat; o pelicula menita a investiga viziunea violentei autorului. Cu meritul si de a fi avut curajul de a spune o poveste la persoana intai, lungmetrajul de debut al regizoarei elene abordeaza problema violentei care apasa atat de greu asupra societatii actuale, cu intentia de a trata aceasta tema dintr-o perspectiva complexa si intima.

• 25.04 - 29.04 | Querida Sara, regia: Patricia Franquesa (Spania-Serbia-Norvegia, 2021, 60 minute)
Documentarul este un portret emotionant al Sarei, prima femeie sofer de taxi din Afganistan. Regizoarea spaniola Patricia Franquesa surprinde forta unei femei puternice care trece de barierele unei societati patriarhale. Relatia dintre Patricia Franquesa, regizoarea acestui documentar, si Sara ne este propusa ca o poveste de prietenie al carei fir este legat de privirea din fata camerei de filmat, careia protagonista documentarului ii vorbeste in permanenta.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate