Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Zilele Sculpturii București 2024. Unde Formele se Aliniază, Arta se dezvăluie!
(Arte vizuale)
Uniunea Artistilor Plastici din Romania, prin Filiala de Sculptura Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii, organizeaza pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul dedicat sculpturii contemporane Zilele Sculpturii Bucuresti. Evenimentul se desfasoara in perioada 11-28 aprilie, la Combinatul Fondului Plastic, si aduce in atentia publicului o varietate de expozitii, instalatii, ateliere si alte activitati axate pe sculptura si arta vizuala.
Evenimentul debuteaza joi, 11 aprilie 2024, incepand cu ora 18.30, cu vernisajul expozitiei de sculptura contemporana #syzygy, care va cuprinde lucrari remarcabile a 34 de artisti contemporani, prezentate in Galeria SENAT, Spatiul The Institute si curtea Combinatului Fondului Plastic, avandu-i curatori pe Réka Csapó Dup, Adriana Oprea si Horatiu Lipot. Alaturi de aceasta, publicul va avea ocazia sa descopere si expozitia semnata de Alexandru Ranga si curatoriata de Andrei Barbu la galeria IOMO.

Artistii sunt: Alina Aldea, Ioan Bolborea, Traian Chereches, Sergiu Chihaia, Florin Codre, Mihai Cosuletu, ?tefan Radu Cretu, Calin Dan, Valentin Duicu, Réka Csapó Dup, Darie Dup, Laszló Forray, Raluca Ghideanu, Emil Cristian Ghita, Teodor Graur, Albert Kaan, Aurora Király, Alexandru Marinete, Constantin Mirzea, Papuc Alexandru, Cosmin Paulescu, Ana Petrovici Popescu, Sever Petrovici Popescu, Maria Pop Timaru, Alexandru Ranga, Bogdan Rata, Elena Scutaru, Marcel Scutaru, Stefan Sergiu Siminic, George Tanase, Irina Tanase, Mihai Zgondoiu, Marian Zidaru, Victoria Zidaru.

#syzygy in sculptura reprezinta o abordare holistica a expresiei artistice, in care se acorda atentie deosebita relatiilor dintre diferitele elemente pentru a crea un intreg unitar si de impact. Artistii se straduiesc adesea sa atinga syzygy pentru a evoca un sentiment de completitudine si satisfactie estetica in experienta privitorului in fata sculpturii.

Acest concept (syzygy) a devenit un model de investigatie in abordarea practicii artistice, in care o uniune a contrariilor poate ajunge la o rezolvare incomoda, prin asta ajungand la mesaj, la catharsis. Practica din domeniul artelor vizuale utilizeaza materiale diferite care se opun unele altora, creand forme eterogene. Aceasta actiune transformatoare are ca rezultat un dezechilibru: din care rezulta forte opuse de energie si schimbari. Fara aceasta actiune, aceleasi structuri s-ar amesteca inevitabil in omogenitate. Astfel, la nivel material, rezistenta produce o claritate necesara - printr-o forta nevazuta. Aceeasi forta opusa este vitala pentru modurile de schimb interdisciplinare, spre un dinamism rezistent si colaborativ.
Extinzand aceasta idee, am putea vedea sizigia ca actiune intre artist si opera sau intre creator si creatie. Recunoscand acest lucru ca fiind un factor cheie al transformarii, rolul artistului ca producator poate fi redefinit ca facilitator, permitand materialelor sa contribuie la procesul de realizare. In fond Syzygya sau Consensus omnium este doar "o prejudecata miraculoasa si incomprehensibila", spune Réka Csapó Dup.

#syzygy - Una dintre problemele centrale ale functionalitatii LLM-urilor (”modele de limbaj gigant”), gresit numite IA-uri in acest stadiu, este cea a interpretarii banalului simbol #. Mai exact, oscilatia software-ului in interpretarea tonului intentionat, daca acesta este obiectiv sau cinic. In cazul ZSB-ului, ajuns la a patra editie, lucrurile sunt simple, vorbim de o continuitate si de ceva care, iata, leaga. Daca in editia anterioara propusa de Réka Csapó Dup, acesta re-situa in acelasi spatiu stari „afective”, acum continuarea grilajului de legatura se refera la conjunctia sau opozitia care introloca mai multe corpuri ceresti, ghidandu-ne stari si fiintari.
Accentul este pus, astfel, pe relatia dintre mai multe corpuri, de ceea ce se intampla intre ele si ceea ce se creeaza departe de marginile reperabile ale sistemului. Asta se manifesta intr-una dintre tendintele pronuntate domeniului artistic actual, rolul artistului de creator redefinit ca unul de facilitator. Vorbim de artisti, in multe cazuri de cupluri de artisti - ca astfel conjunctia sa fie completa - care adesea lucreaza mai putin cu obiectele si autonomia impusa a materialelor, cat cu economia generala a expozitiei, spune Horatiu Lipot.

Dupa deschiderea expozitiei de sculptura contemporana #syzygy, va avea loc si premierea castigatorilor concursului de modelaj Sculptori pentru Viitor, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman, concurs dedicat elevilor talentati de la liceele Dimitrie Paciurea si Nicolae Tonitza. La concurs au participat 10 elevi de la cele doua licee de profil si au avut ca tema modelarea unui portret. Tinerii sculptori si-au realizat lucrarile sub indrumarea lui Nicolae Stoica, profesor la Liceul Dimitrie Paciurea si a lui Cristian Pentelescu, profesor la Liceul Nicolae Tonitza. Lucrarile tinerilor artisti sunt jurizate de artistii Elena Scutaru, Alina Aldea si Istoc Ionel si vor fi expuse in curtea Combinatului Fondului Plastic, in fata Liceului Dimitrie Paciurea.

Programul evenimentului continua cu ateliere interactive, organizate in parteneriat cu Asociatia Forumul Artelor Vizuale. Astfel, in fiecare zi de sambata si duminica, publicul este invitat sa ia parte la atelierele Combinat Colorat, in cadrul carora vor fi prezentate si discutate filme de arta, dar si sa descopere si sa exploreze lumea fascinanta a fotografiei pinhole.

Weekendul 13-14 aprilie, incepand cu ora 15:00: Biografia Cuplurilor de Artisti prezinta povestile a doua cupluri de artisti - unul real, altul imaginar si felul in care partenerii se oglindesc unii pe ceilalti in situatii extreme, in care unul isi poate asuma munca si arta celuilalt. Moderator: Ioana Marinescu.

Weekendul 20-21 aprilie, incepand cu ora 15:00: Short Film Breaks prezinta 19 filme de scurtmetraj inscrise in competitia festivalului Short Film Breaks.

Weekendul 27-28 aprilie, incepand cu ora 15:00: Workshop Pinholeday#ZSB, la care trainerul Alexandru Patatics, invita publicul sa faca fotografie pinhole cu sculpturile din expozitie (obiecte volumetrice), fotografii ce vor fi procesate intr-o camera obscura instalata in locatie.

In data de 18 aprilie, cu ocazia Zilei Internationale a Monumentelor si Siturilor, in colaborare cu Institutul National al Patrimoniului, va avea loc masa rotunda intitulata Nevoia digitizarii 3D a monumentelor si siturilor. O recomandare obligatorie a Uniunii Europene, o dezbatere ce are ca scop aducerea in prim-plan a importantei protejarii si conservarii patrimoniului cultural national prin digitizare. Experti ai patrimoniul cultural, istorici, lectori universitari si privati se reunesc sub umbrela recomandarii obligatorii a Uniunii Europene, subliniind necesitatea si beneficiile digitizarii 3D a monumentelor si siturilor.

Ziua Internationala a Sculpturii - eveniment instituit de Centrul International al Sculpturii din Statele Unite ale Americii, ce se sarbatoreste anul acesta pe data de 27 aprilie, va fi marcata in cadrul evenimentului Zilele Sculpturii Bucuresti cu lansarea catalogului expozitiei #syzygy, alaturi de o degustare de vinuri oferita de Cramele Recas si alte surprize oferite de organizatori.

Va asteptam la Zilele Sculpturii Bucuresti - un eveniment care aduce impreuna arta, creativitatea si pasiunea pentru sculptura intr-o experienta de neuitat!

Evenimente conexe

In vederea colaborarii internationale ale evenimentelor organizate de Uniunea Artistilor Plastici din Romania, invitatii nostri - Fundatia BUNA din Bulgaria - vor face o scurta prezentare a Festivalului International de Arta Contemporana din Varna, unde asteapta si artisti din Romania. Prezentarea va avea loc in cadrul vernisajului expozitiei de sculptura contemporana #syzygy, incepand cu ora 19.00.

11 aprilie, OPEN DOORS va asteapta pentru a 7-a oara sa explorati o selectie diversa de lucrari de arta create de artisti locali si internationali.
PROGRAM: ateliere deschise 18:00-21:00 / expozitii 18:00-22:00 / Combinatul Fondului Plastic, Baiculesti 29

Programul expozitional OPEN DOORS 7:
Sector 1 Gallery, Garden of Forking Paths
Garden of Forking Paths reuneste 13 artisti emergenti ce apartin noii generatii, care lucreaza in diferite regiuni din Romania, dar si in Republica Moldova.
Nicodim Gallery, Moffat Takadiwa: Vestiges Of Colonialism
Vestiges of Colonialism, a treia expozitie personala cu Nicodim si prima la Bucuresti, se confrunta cu ceea ce Takadiwa considera a fi nevoia urgenta de a elimina ramasitele colonialismului in Africa si de a vindeca continentul de traumele pe care le-a lasat in urma.

ArtSafe, Beaver - "Gray Area"
UNAgaleria, CONEXIUNI 2.24
Expozitia de grafica si sculptura a studentilor de la Facultatea de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitatii Nationale de Arte „George Enescu” din Iasi. Proiectele expozitionale ale tinerilor artisti, realizate in parteneriat la Iasi si la Bucuresti, ofera noi dimensiuni ale creativitatii si relatiilor interumane, reflectate in dialogul expresiv si vibrant al tinerilor artisti.
Atelierele deschise publicului: Bianca Mann si Catalin Badarau // Victoria Zidaru // Marian Zidaru & more to be announced soon.

Eveniment creat de COMBINAT. Un proiect The Institute, prezentat de UniCredit Bank.

03-30 aprilie, Galeria Simeza, expozitie Costel Iacob „Scrinium Curiositatum”, curator Corina Gabriela Duma
Program expozitie: 12:00-18:00 // blv. General Gheorghe Magheru 20

26-28 aprilie, Expozitie de sculptura Centrul Cultural H.D.U., Intrarea Iulia Hasdeu nr. 3

Zilele Sculpturii Bucuresti isi doreste sa devina un eveniment de referinta pentru scena artei contemporane nationale si internationale. Prin expozitii, conferinte si dezbateri, ateliere si concursuri, cream premisele unei colaborari pentru patrimoniu – intre institutiile publice si organizatiile profesionale, intre public si creatorii de arta, intre artistii consacrati si generatiile emergente, si oferim o platforma de promovare internationala a sculpturii romanesti.

Expozitia #syzygy poate fi vizitata in fiecare zi intre orele 12:00 si 18:00. Intrarea este libera.

Un eveniment organizat de Uniunea Artistilor Plastici din Romania prin Filiala de Sculptura Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Sub egida International Sculpture Center/ #ISDAY

Parteneri: Combinatul Fondului Plastic, Institutul Cultural Roman, Institutul National al Patrimoniului, Galeria IOMO, Combinat.ro, The Institute, Cramele Recas

Parteneri culturali: Galeria SENAT, Asociatia Culturala H.D.U., Isaac Witkin Estate, Asociatia Forumul Artelor Vizuale, Short Film Breaks, Biografia Cuplurilor de Artisti, Arché, Fundatia BUNA - BG, Fundatia Triade, Ferma de Arta, DAR Development, Fundatia Maria, Doi Joi, SL-Jazzing


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate