Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
9 mai 2024
Recomandări
Prin proiectul AfterLand, arta și știința își unesc forțele pentru schimbare în bine, în Delta Dunării
(Arte vizuale)
O revolutie recenta in gandire apropie doua moduri de cunoastere si de raportare la lume, care au fost considerate separate, daca nu chiar opuse, de prea multa vreme: arta si stiinta. Daca cea din urma ne da o cale solida de intelegere a lumii din jurul nostru, aportul artei este acela de a ne invata cum sa ne pese, de a imagina un viitor mai bun, mai durabil, mai incluziv, un viitor pe care vrem sa il construim.
Proiectul de cercetare artistica AfterLand isi doreste sa sublinieze importanta conlucrarii acestor doua sfere, concentrandu-se pe sustenabilitatea ecologica si sociala a Deltei Dunarii, unul dintre spatiile europene cele mai profund definite de ideea de confluenta. Prin intermediul unei cercetari, a unei expozitii artistice si a unui simpozion, proiectul va lucra la consolidarea dialogului dintre disciplinele artistice, stiintifice si umaniste, pornind de la premisa ca abordarile transdisciplinare care includ arta pot atinge probleme complexe intr-o maniera integrativa, necesara si mult mai dificil de realizat intr-o paradigma axata pe specializare si excludere categorica.

Avand o dimensiune internationala, proiectul porneste de la Delta Dunarii pentru a identifica modurile in care arta si stiinta pot colabora pentru a creste sustenabilitatea sociala si ecologica a zonelor de tip delta din intreaga lume. Miza nu este doar conservarea si protejarea acestor spatii, ci si raportarea la ele ca la niste pepiniere pentru consolidarea unei gandiri holistice, in care oamenii de stiinta si artistii isi pot canaliza impreuna abilitatile.

In acest spirit, AfterLand va reuni lucrari ale unor artisti internationali care sunt deja specializati in creatia interdisciplinara asociata ecologiei apei, intr-o expozitie cu vernisajul pe data de 4 iunie, gazduita la Rezidenta9 din Bucuresti. Pentru mare parte din ei acest proiect va fi prima oara cand vor fi participat la un proiect cultural din Romania si vor fi expusi la noi in tara. Prin urmare, acest proiect va fi o premiera pentru ei, dar si pentru vizitatorii din Bucuresti, care vor avea o ocazie unica de a-i cunoaste si de a le vedea creatiile artistice, pana pe 26 iunie.

Venind din Spania, Clara Boj si Diego Diaz isi folosesc practica artistica pentru a vorbi despre modul in care noile tehnologii umplu spatiile publice urbane si aduc in proiectul AfterLand experienta lor ca participanti in Mar Menor, intr-o cercetare interdisciplinara aplecata asupra lagunei spaniole, un spatiu cu o biodiversitate unica si aflat intr-o stare de deteriorare semnificativa, avand astfel multe in comun cu Delta Dunarii. Mark IJzerman este un artist olandez, castigator al bursei Starts4water in anul 2022, a carui practica este concentrata pe evolutia planetei in aceasta era profund marcata de activitatea umana. Sébastien Robert (Franta/Olanda) calatoreste in jurul lumii inregistrand sunete amenintate cu disparitia, fie din pricina globalizarii, a schimbarilor climatice, sau a oricarui alt impact uman. Floriama Candea, din Romania, propune lucrari care exploreaza relatiile dintre specii, dintre natural si artificial - atat dintre om si natura, cat si dintre om si tehnologii, speculand asupra unui viitor sustenabil. Robertina Sebjanic vine din Slovenia, fiind unul dintre cei mai importanti actori europeni in proiecte culturale de ecologie a apei. Nu in ultimul rand, proiectele artistice ale Ioanei Vreme Moser (Romania/Germania) sunt la confluenta dintre comentariul socio-economic, electronica si stiinta, incluzand cercetari asupra unor computere fluidice.

Proiectul va include si o mica excursie de cercetare in Delta Dunarii, intre 5 si 8 iunie, in cadrul careia echipa proiectului va vizita laboratoarele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare din Delta Dunarii, la Tulcea, pentru a capata o viziune de ansamblu asupra cercetarii la nivel local si pentru a pune bazele unor eventuale colaborari si schimburi de informatii in viitor.

In incheierea proiectului, o serie de specialisti la nivel european in dezvoltarea structurala a proiectelor de arta, stiinta si tehnologie vor avea un schimb de idei si de practici cu artistii invitati, in cadrul unui simpozion, care va avea loc pe data de 9 iunie, tot la Rezidenta9. Masa rotunda va reuni astfel reprezentanti ai Quo Artis, o organizatie internationala cu sediul in Spania, dedicata promovarii legaturilor dintre arta, stiinte, tehnologie si ecologie, Artshare - o organizatie din Portugalia dedicata dezvoltarii de procese, produse si servicii care imbina practicile artistice si tehnologia si Obsolete Studio, o organizatie din Franta dedicata transdisciplinaritatii, prin initiative educationale si proiecte de cercetare interdisciplinare.

Proiectul AfterLand sustine implicarea artistilor in proiecte de cercetare, ca element esential si mijloc puternic de abordare a unor subiecte sensibile, oferind o platforma pentru a stimula reflectia asupra comportamentului uman si a modului in care acesta poate avea un impact asupra societatii si a mediului inconjurator. De asemenea, proiectul vine in completarea peisajului deja destul de bogat de cercetari totodata artistice si stiintifice din Romania, aplecandu-se in premiera asupra ecologiei apei si a spatiului Deltei Dunarii.

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe site-ul https://qolony.eu/en/ si pe Facebook si Instagram.

Afterland este organizat de Asociatia Qolony -Colonia pentru arta si stiinta si este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), de Institutul Francez din Romania si de Ambasada Regatului Tarilor de Jos.
Parteneri: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea, Quo Artis (ES),  Artshare (PT), Obsolete Studio (FR).


Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.



.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate