Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Premieră la Teatrelli, de Ziua Internațională a Dansului: Lost Movement - un performance de Nana Biakova
(Arte vizuale)
Ziua Internationala a Dansului (29 aprilie) aduce in premiera la Teatrelli un performance realizat de coregrafa si artista interdisciplinara Nana Biakova, invitata speciala din Ucraina. Lost Movement isi are radacinile in Japonia, unde artista a trait timp de trei ani si are ca sursa de inspiratie realitatea razboiului din Ucraina – o realitate a corpurilor si obiectelor incremenite in fata violentei.
Spectacolul imbina miscarea, arta vizuala si proiectiile video, pentru a le transforma apoi intr-o experienta poetica si inovatoare, de care iubitorii de dans sunt invitati sa se bucure pe 29 aprilie, de la ora 19:00.

Biletele sunt disponibile pe: https://eventbook.ro/theater/bilete-lost-movement.

Din 2016, Nana Biakova s-a dedicat explorarii si practicii dansului Butoh - o forma avangardista de dans japonez, care a aparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, numit adesea ,,dansul celor morti." Explorand aceasta forma profunda de arta, Nana a lucrat de-a lungul timpului cu maestri Butoh din Japonia, studiind complexitatea dansului, in special la Keio University Art Archive din Tokyo.

Pentru a crea LOST MOVEMENT, artista s-a intors in Nikolaevul sau natal - un oras-port definit de miscare si care incearca sa-si gaseasca ritmul, condamnat acum la un fel de incremenire fortata, fara viata maritima sau zumzetul vietii cotidiene de acum cativa ani. In Nikolaevul de azi, obiectele raman incremenite sau temporar nefolosite: fie ca sunt vapoare, macarale, poduri mobile sau obiecte din apartamentul Nanei - ramas gol in timpul unui razboi care pare ca nu se mai termina.

Nana Biakova - Lost Movement

Experienta mea in dans provine din filozofia japoneza a miscarii experimentale si de avangarda, care poate arata complet diferit de ceea ce inseamna dansul contemporan in Europa. Cea mai importanta lectie pe care am invatat-o studiind dansul Butoh este faptul ca, in vremuri de criza si incertitudine, este esential sa te misti. Vei descoperi mai multe lucruri importante atunci cand te afli in miscare, decat atunci cand stai pe loc.’’, subliniaza artista Nana Biakova.

La finalul performance-ului prezentat in premiera pe 29 aprilie, in cadrul programului creart / Teatrelli „Spectacole independente in premiera”, spectatorii vor putea intra in dialog cu artista ucraineana. La discutie va participa si coregraful Cosmin Manolescu, directorul Fundatiei Gabriela Tudor.

Nana Biakova - video performance
Nana Biakova

Performance-ul Lost Movement a fost creat in Ucraina, in cadrul programului Antonin Artaud Fellowship, un program fondat la Kyiv in 2022 de Proto Produkciia si Opera Aperta Laboratory - initiativa pe termen lung care are misiunea de a revigora artele performative in Ucraina. Productia este prezentata in cadrul programului Fellowship Antonin Artaud si este co-organizata de Fundatia Gabriela Tudor din Bucuresti, cu suportul financiar al programului House of Europe.

Repetitii Nana Biakova

///

TEATRELLI este un proiect al Centrului de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti - CREART. Ca spatiu cultural alternativ dedicat artelor spectacolului, Teatrelli a devenit, din perspectiva strategiei curatoriale, un laborator artistic in dialog cu public, dedicat productiilor inovatoare de teatru si dans, unor serii de performance-uri work in progress, precum si dezbaterilor culturale. Structura modulara a salii permite ca fiecare nou spectacol sa isi modifice conceptul spatiului, invitand spectatorii sa descopere noi modalitati de a experimenta si a recepta teatrul.

www.teatrelli.com | https://www.facebook.com/teatrelli | www.instagram.com/teatrelli/


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate