Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională | |
(Arte vizuale) |
Editia cu numarul 7 a Hoinar.Festival are ca tema centrala conceptul de Carnaval si va avea loc in perioada 10 - 14 mai 2024, reunind la Bucuresti 15 artisti de talie internationala care vor sustine 4 spectacole-incursiune, pe scenele Teatrului ACT si Ateneului Roman. |
Hoinar.Carnaval 2024 continua misiunea pe care festivalul si-a asumat-o inca din 2016, cea de a umaniza si demistifica muzica clasica, de a o aseza intr-un mod concret in mijlocul societatii si de a crea prin intermediul abordarilor inovatoare noi legaturi intre viata culturala si cea cotidiana.
„Explorand tainele si fascinatia mastilor de-a lungul timpului, invitam publicul sa se alature unui festival unic, unde simturile si emotiile sunt protagonistii. Intr-o incursiune captivanta in universul misterios al mastilor, vom dezvalui personaje si situatii ce reflecta realitatea noastra cotidiana. Am gandit toate evenimentele astfel incat sa asigure experienta unei calatorii interactive, care inlatura granitele dintre scena si public, oferind spectatorilor o conexiune autentica cu muzica. ”, a declarat despre editia a 7-a Florian Mitrea, fondatorul si directorul artistic al festivalului.
Florian Mitrea (c) Kate Mount
Evenimentul de deschidere va avea loc vineri 10 mai, de la ora 19:30, la Teatrul ACT. Songs of the Clown este o experienta care starneste reactii publicului si promite sa reconecteze spectatorii cu prezentul. Este un recital de lied, sustinut de pianista Daria Tudor si mezzosoprana Verena Tönjes, care preiau rolurile lui Pierrot si Arlechino creand o punte invizibila, dar solida, intre copilarie si maturitate. Programul muzical este incadrat de lecturi si proiectii video de Buster Keaton, Charlie Chaplin, Marcel Marceau si Emmett Kelly. Biletele au fost puse deja in vanzare: https://bit.ly/SongsOfTheClown.
„Nu sta in puterea noastra sa schimbam generatiile. Ba mai mult, as zice ca este de datoria noastra, a artistilor, sa ne adaptam. Dar trebuie sa facem toate acestea fara a compromite, prin adaptare, compozitia muzicala. Iar Songs of the Clown face exact asta: compozitorul transmite mesaje prin intermediul personajelor. De ce clovnul? Pentru ca este una dintre acele prezente care are abilitatea de a strapunge ziduri de protectie, care ne permite sa fim pe deplin sinceri si ne reconecteaza in mod placut la realitatea de care fugim frecvent. In fond si la urma urmei, unui clovn ii poti spune adevarul in orice situatie, pentru ca oricum nu-l va intelege.”, a spus Daria Tudor.
Daria Tudor (c) Damir Babacic
Castigatoare a premiului Best Young Artist of the Year la Festivalul International de pian Art of the Piano Cincinnati 2019, pianista Daria Tudor a debutat la varsta de 9 ani cu Orchestra de Camera Radio. De la anii de formare in Romania in care canta in toate regiunile tarii, la concerte in programe ale unor institutii de renume mondial ca Filarmonica din Berlin, Daria a dezvoltat o cariera internationala, remarcandu-se in aparitii in cadrul unor festivaluri precum Kissinger Sommer - Bad Kissingen, Festivalul International George Enescu - Bucuresti, Encuentro de Musica din Santander si ca solista a numeroase orchestre simfonice din Belgia, Italia si Romania.
Verena Tönjes (c) De-Da Productions
De origine germana, mezzosoprana Verena Tönjes este in prezent membra in compania permanenta a Staatstheater Mainz si a aparut in productii ale teatrelor de stat din Wiesbaden si Oldenburg. Activa si pe reputate scene de concert ca Filarmonica sau Konzerthaus din Berlin, Verena a sustinut partitura lucrarilor Aventures si Nouvelles aventures de Ligeti la Filarmonica din Köln si are o experienta variata in genul operei care include roluri de la Hänsel la Mrs Lovett (din musicalul Sweeney Todd).
Hoinar Festival editia 6
Hoinar Festival editia 6
Pe langa evenimentul de deschidere, programul festivalului va mai include anul acesta un spectacol dedicat copiilor cu varste intre 6 - 12 ani - A fost odata un pian (11 mai, ora 11:00, Teatrul ACT, bilete: https://bit.ly/AFostOdataUnPian), o adaptare muzical-dramatica a piesei Vocea umana, scrisa de Jean Cocteau (12 mai, ora 19:30, Teatrul ACT, bilete: https://bit.ly/VoceaUmana) si un concert-spectacol pe ritmuri de Johannes Brahms si Camille Saint-Saëns, cu participarea speciala a actritei Alexandrina Halic - Carnaval (14 mai, ora 19:00, Ateneul Roman, bilete: https://bit.ly/CarnavalHoinar).
Mai multe informatii si detalii despre evenimentelele din cadrul festivalului, precum si despre invitatii speciali care vor fi prezenti la Bucuresti in perioada 10 - 14 mai, vor fi anuntate in curand.
*** Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.
*** Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in co-productie cu Teatrul ACT si Filarmonica „George Enescu”.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
***
Ne puteti urmari si pe paginile de Facebook | Instagram
Mai multe informatii: www.festivalulhoinar.ro
. | |
|
|