În 2024 alegem filmul european! | |
(Cinema) |
Editia a 28-a Festivalului Filmului European va debuta la Bucuresti chiar de Ziua Europei, pe 9 mai si se va incheia la Chisinau, pe 8 iunie, in weekendul alegerilor europarlamentare. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si EUNIC Romania, in parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele si institutele culturale europene. |
In Bucuresti, Festivalul se desfasoara intre 9 – 15 mai, la Sala Luceafarul (Gala de deschidere, pe 9 mai), Cinema Elvire Popesco si Cinema Union (10 – 15 mai) si Cinemateca Eforie (11 – 12 mai).
Programul va continua astfel:
Botosani: 10 – 12 mai, Cinema Unirea,
Targu Mures: 16 – 18 mai, Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia
Sibiu: 17 – 19 mai, Gala – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia | Forumul Democrat al Germanilor din Sibiu, Sala Oglinzilor,
Chitila: 17 – 19 mai, Parcul Valea Mangului,
Curtea de Arges: 18 – 19 mai, La Conac,
Brasov: 24 – 26 mai, Centrul Cultural Reduta,
Chisinau: 6 – 8 iunie, Cinema Odeon.
„Cand armele vorbesc, muzele tac, spunea Cicero acum doua mii de ani. Noi va propunem sa nu ne lasam descurajati de perioada densa pe care o traversam si sa incurajam muzele sa se exprime. Mergeti la expozitii, la teatru, la concerte, la film! Impreuna cu partenerii nostri europeni, va invitam sa veniti la Festivalul Filmului European, sa vedeti filme care ne ajuta sa deslusim mai bine epoca in care traim, sau care, dimpotriva, ne fac s-o uitam pentru doua ore. Continuam traditia editiilor anterioare de a poposi in orase in care filmul european nu ajunge cu usurinta, dar noutatea este ca am inclus pe harta din 2024 a festivalului si Chisinaul. Este modul nostru de a celebra faptul ca Uniunea Europeana a decis, in decembrie 2023, sa deschida negocierile de aderare cu Republica Moldova, si de a omagia parcursul european al acesteia, in perspectiva de a fi din nou alaturi de Romania, ca state membre ale Uniunii.” a spus Liviu Jicman, presedinte al ICR, vicepresedinte al EUNIC (European Union National Institutes for Culture).
Anul acesta, FFE propune un program generos de 40 de filme de lungmetraj ( 34 in premiera nationala) si 2 selectii de scurtmetraje dintre acestea 16 filme fiind regizate de femei si 2 filme – coregizate de femei.
„Marcam 35 de ani de la Revolutie cu filme care vorbesc despre drepturi castigate.
Poate cel mai important, ne bucuram de libertate de miscare, insasi premisa documentarului austriac Maine ma duc, filmat in principal in Romania. Cornul de secara / The Rye Horn, castigatorul marelui premiu la festivalul de la San Sebastian, evoca libertatea de a dispune cum vrem de corpurile noastre. In sfarsit, Actiune directa / Direct Action, marele castigator al sectiunii Encounters de la Berlinale, e un monument inchinat libertatii de exprimare si de a protesta.
Asta nu inlatura insa perspectiva abuzurilor, cum aflam din Lectiile Blagai / Blaga’s Lessons, castigatorul marelui premiu la festivalul de la Karlovy Vary, sau a inechitatilor, care stau la baza lui Ploua in casa / Il pleut dans la maison, prezentat in premiera in sectiunea Semaine de la critique la editia din 2023 a Festivalului de la Cannes. Dar sa retinem motivele de bucurie: suntem liberi sa alegem ce continuturi consumam, liberi sa ne exprimam cum gasim de cuviinta in legatura cu ele, liberi sa visam.
Iar editia 2024 a Festivalului Filmului European confirma o realitate incontestabila si totodata un lux, unul care poate parea minor, dar nu mai putin un lux, daca il privim prin antiteza cu trecutul: avem liber la filme!”, a declarat Catalin Olaru, directorul artistic al FFE.
Programul complet va fi anuntat in curand. In Bucuresti, biletele vor putea fi achizitionate online, pe platforma Eventbook.ro si direct din cinematografe, iar in restul oraselor accesul este gratuit.
. | |
|
|