Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Expoziție personală Mihai Plătică la Gaep: o călătorie a luminii
(Arte vizuale)
17 mai – 29 iunie 2024
Vernisaj: vineri, 17 mai, 18:00 – 21:00.
Gaep: strada Giuseppe Garibaldi 8, Bucuresti.
Intitulata Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me!, dupa fraza folosita pentru a retine mai usor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM, expozitia prezinta aproape 40 de lucrari noi: fotografii si obiecte.
Gaep prezinta expozitia personala Mihai Platica: Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me! (17 mai – 29 iunie 2024), constand in aproape 40 de lucrari noi ce traseaza o calatorie a luminii, de la lumina reflectata de peisaje-oglinda pana la cea infrarosie si cea ultraviolet, surprinse prin tehnica fotografiei cu spectru complet. Intentia constanta a lui Platica de a examina atat frumusetea, cat si complexitatea lumii inconjuratoare e vizibila si in noile lucrari, care imbina cunoasterea stiintifica si interpretarea artistica intr-un demers de a face invizibilul vizibil. Aceasta este a doua expozitie personala a artistului la Gaep. Vernisajul va avea loc vineri, 17 mai, intre orele 18:00 si 21:00.

Mihai Platica isi construieste expozitia pornind de la povestea „Calculatoarelor Harvard” – talente matematice, observatoare pasionate de stele si, mai tarziu, absolvente de fizica si astronomie, toate femei, care au fost angajate sa studieze colectia de placi fotografice de sticla a Observatorului Harvard incepand cu anii 1880. Munca lor tenace de a examina, compara, clasifica si cataloga milioane de stele fotografiate pe placi de sticla ne-a oferit prima imagine completa a Universului vizibil. Circa 200 de femei au lucrat, pe parcursul unui secol, la Observatorul Harvard. Întreaga colectie a acestuia cuprinde acum peste 550.000 de negative pe placi de sticla si imagini spectrale.

Titlul Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me! reprezinta fraza folosita pentru a retine mai usor sistemul de clasificare a stelelor OBAFGKM, creat de Annie Jump Cannon la finalul secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea si inca utilizat de astronomi. Prin titlu si printr-o serie de lucrari din expozitie, bazate pe colectia, acum digitalizata, de placi fotografice de sticla, Mihai Platica aduce un omagiu direct primilor astronomi de la Harvard.

Cele aproape 40 de lucrari pot fi grupate in cinci arii de interes: spectroscopie, birefringenta, fotografie cu spectru complet, fotoelasticitate si peisaje-oglinda. Lumina este, de fapt, firul rosu al expozitiei. Dupa ce seteaza cadrul cu imaginile cerului de acum o suta de ani, Platica ne poarta intr-o calatorie tematica: lumina este descompusa in culorile sale componente cu ajutorul unei retele de difractie (spectroscopie) sau in doua raze refractate cu ajutorul unui calcit transparent (birefringenta/refractie dubla); intregul spectru de lumina, de la infrarosu la ultraviolet, este surprins de aparatul foto (fotografie cu spectru complet); lumina polarizata ajuta la observarea starilor de tensiune din materiale fotoelastice supuse unui stres (fotoelasticitate); lumina este reflectata de peisaje care functioneaza ca niste oglinzi.

Un spirit de explorare caracterizeaza acest corp nou de lucrari. Pentru multe dintre ele, continuand sa fotografieze cu aparate pe film si camere digitale vechi, artistul a folosit instrumente aditionale, precum bucati de calcit optic, retele de difractie, filtre pentru spectrul infrarosu si ultraviolet. Asa cum primii astronomi de la Harvard au valorificat inventiile din fotografie pentru a-si imbunatati culegerea de date, Platica experimenteaza cu diverse instrumente optice pentru a face invizibilul vizibil. Alteori, el se inspira din literatura SF: din povestirea Light of Other Days a lui Bob Shaw imprumuta ideea unei „sticle lente”, prin care lumina are nevoie de un an pentru a trece, pentru a crea un obiect de mari dimensiuni ce compartimenteaza spatiul expozitional.

Prin fotografii si obiecte, Oh, Be a Fine Girl/Guy, Kiss Me! reda un demers metodic de largire a perspectivei dincolo de ceea ce vedem ochiul liber si a curiozitatii dincolo de ceea ce ne este familiar.

Mihai Platica (nascut in 1983) a absolvit Fotografia la Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, orasul unde traieste si lucreaza in continuare. A participat in expozitia duo Suddenly Clear (cu Diana Poput) la Muzeul de Arta din Cluj-Napoca (2021) si in Departures From the Sphere, o expozitie de grup desfasurata in trei orase diferite, in cadrul proiectului de coproductie europeana Both Ways, parte din EuroScience Open Forum (ESOF2020, Trieste). Prima lui expozitie personala la Gaep a fost Alpher-Bethe-Gamow (2021). Axata pe fotografie si obiect/sculptura, practica lui Platica are la baza interesul sau fata de teorii stiintifice, natura materialitatii si istoria reprezentarii corpului.

(c) Mihai Platica, Photoelastic Stress Glass Plate Mountain 4, 2024, 34.5 x 40 cm; prin amabilitatea artistului si a galeriei Gaep


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate