Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
1 noiembrie 2024
1512 • Opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine a fost aratata pentru prima data publicului
1520 • Fernando Magellan descopera Stramtoarea Magellan
1599 • Intrarea triumfala în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul(1599-1600)
Recomandări
Începe Festivalul Filmului European 2024! 34 de filme sunt prezentate în premieră națională
(Cinema)
Institutul Cultural Roman da startul celei de-a 28-a editii FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafarul (fostul CinemaPro) cu filmul Lectiile Blagai / Blaga’s Lessons, in regia lui Stephan Komandarev, coproductie bulgaro-germana. Filmul a fost recompensat in 2023 cu Globul de cristal pentru cel mai bun film, Premiul pentru cea mai buna actrita si Premiul Juriului Ecumenic la Festivalul International de Film de la Karlovy Vary.
Festivalul va continua apoi la Cinema Elvire Popesco si Cinema Union (10-15 mai) si la Cinemateca Eforie (11-12 mai) in Bucuresti, dar si la Botosani (Cinema Unirea), intre 10-12 mai, la Targu Mures (Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia), intre 16-18 mai, la Sibiu (Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia si Forumul Democrat al Germanilor - Sala Oglinzilor), intre 17-19 mai, la Chitila (Parcul Valea Mangului), intre 17-19 mai, la Curtea de Arges (La Conac), intre 18-19 mai, la Brasov (Centrul Cultural Reduta), intre 24-26 mai si se va incheia la Chisinau (Cinema Odeon), pe 8 iunie.

La 35 de ani dupa 1989, amintirile momentelor de atunci tind sa devina istorie. Am convingerea ca unul dintre rolurile esentiale ale filmului este acela de a pastra memoria, de a urmari, prin obiectivul camerei, puterea transformativa a evenimentelor definitorii, cele care marcheaza crucial vremurile. Suntem la distanta de o intreaga generatie si le suntem datori celor ce vin dupa noi sa pastram aceasta istorie, nu doar in arhive si manuale, ci si in discursul cultural.
Cred ca suntem norocosi ca parteneriatul pretios pe care il avem cu institutele culturale si ambasadele europene ne ofera prilejul sa ducem acest discurs cinematografic, in afara de salile bucurestene, in alte sase orase din Romania care si-au manifestat dorinta de a gazdui Festivalul nostru: Brasov, Botosani, Chitila, Curtea de Arges, Sibiu si Targu Mures. Nu in ultimul rand, vom fi prezenti la Chisinau, ca semn de sprijin si recunoastere a parcursului european al Republicii Moldova.
De altfel, este un obiectiv pe care il voi urmari permanent in calitate de presedinte EUNIC – global (reteaua globala a institutelor si centrelor culturale din Europa) in mandatul pe care il voi prelua incepand de luna viitoare.” a declarat Liviu Jicman, presedintele Institutului Cultural Roman, in cadrul conferintei de presa de azi de la sediul ICR.

Liviu Jicman

La conferinta de presa dedicata lansarii noii editii FFE au mai participat: Catalin Olaru (directorul artistic al 28.FFE), Laurentiu Damian (Presedintele Uniunii Cineastilor din Romania), Laura Napolitano (Vicepresedinta EUNIC Romania / Directoarea Institutului Italian de Cultura) si Mihai Sofronea (regizor, ambasadorul onorific al acestei editii FFE).
Editia cu numarul 28 a FFE propune un program generos si variat, cu 39 de lungmetraje de fictiune, documentare si de animatie si 2 calupuri de scurtmetraje britanice si croate. Dintre acestea, 34 de filme sunt prezentate in premiera nationala.

In ultimii trei ani de FFE, cresterea a fost constanta: mai multe titluri selectate, mai multe filme premiate la festivalurile internationale care conteaza, un numar mai mare de spectatori. Dupa doi ani in care festivalul a oferit o panorama a varfurilor cinematografiei europene actuale, abordam acum si o latura mai apasat experimentala. „Intalnire la Minsk” e filmat in plan-secventa cu un iPhone si recreeaza prima intalnire a regizorului cu partenera lui. Daca vrem sa aflam de ce a fost cadorisit in Cahiers du cinéma cu sintagma laudativa „psihopatul din Minsk”, avem o sansa in data de 11 mai la Cinemateca Eforie. Tot acolo, proiectam doua filme ca o motocicleta cu atas: „Viver mal” si „Mal viver” ale lui João Canijo, acesta din urma laureat cu Ursul de Argint la Berlin. Desi n-au nevoie sa se sprijine unul pe celalalt pentru a sta in picioare, tabloul capata contur doar daca le privim in tandem, ceea ce nu inseamna ca peisajul devine complet. Un ultim exemplu, „Actiune directa”, un documentar observational cu o durata de peste 3 ore si jumatate, care n-a trecut neobservat anul acesta la Berlinale, unde a castigat marele premiu al sectiunii Encounters.”, a declarat Catalin Olaru, directorul artistic al FFE

Proiectiile de filme vor fi completate de dezbateri, sesiuni de Q&A cu echipele filmelor si intalniri cu invitatii speciali. Printre acestia se afla regizorul bielorus Nikita Lavretski, una dintre vocile sonore ale noului cinema din estul Europei, numit de Cahiers du Cinema drept cel mai interesant gagman al scenei invizibile din Belarus. Filmul lui, Intalnire la Minsk / A Date in Minsk, recompensat anul trecut cu premiul pentru cel mai bun film la Doc Lisboa, va fi proiectat sambata, 11 mai, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.


Si regizorii documentarului Maine ma duc / Tomorrow I Leave, Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel, impreuna cu protagonista acestuia, Maria Gliga, vor veni la Bucuresti la premiera filmului lor, organizata cu sprijinul Forumului Cultural Austriac si la intalnirea cu publicul cinefil, pe 13 mai, ora 20:00 la Cinema Union. Filmul, co-productie Austria-Romania, este un documentar despre sacrificiile pe care le face Maria pentru a trai o viata buna.


In Bucuresti, Festivalul se incheie pe 15 mai, cu Ziua Cinefemina. Aducem la lumina eforturile, talentul si creativitatea cineastelor, dedicand o zi exclusiv filmelor regizate de femei. Proiectiile vor fi precedate de o dezbatere reunind profesioniste din lumea filmului si experte din domenii conexe.

Continuam traditia de a avea un ambasador al Festivalului: un regizor roman care ne propune o cheie proprie de descifrare a Europei, prin intermediul cinematografiei. Anul acesta, ambasadorul este regizorul Mihai Sofronea, al carui cel mai recent film, Cautatorul de vant, a fost premiat in 2022 cu Premiul Fipresci la Festivalul de film de la Sofia.

Spot-ul editiei din 2024 este o pastila antiamnezie. Sa nu uitam unde eram acum 35 de ani, dupa Revolutie. Datorita noua, tuturor, s-au schimbat enorm de multe lucruri in Romania. Ni se pare ca nu, dar realitatea este alta”, a declarat Mihai Sofronea, regizorul spotului editiei 28.FFE.

Spotul acestei editii a FFE si alte detalii - pot fi gasite aici: www.ffe.ro.

In Bucuresti, biletele pentru filmele proiectate la Cinema Union, Cinemateca Eforie si Cinema Elvire Popesco pot fi achizitionate de la casele de bilete ale acestora sau online, de pe platforma Eventbook, iar pentru Sala Luceafarul, de la casa de bilete si online, de pe www.bilet.ro. In celelalte orase, accesul la proiectii este gratuit.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si EUNIC Romania, in parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele si institutele culturale europene.

Parteneri in organizarea editiilor locale: Institutul Francez din Romania, Ambasada Frantei in Romania si Arhiva Nationala de Filme – Cinemateca Romana (Bucuresti), Primaria Municipiului Botosani, Teatrul Mihai Eminescu si Cinema Unirea (Botosani), Primaria Orasului Chitila (Chitila), Consiliul Judetean Brasov si Centrul Cultural Reduta (Brasov), Asociatia Fresh Community (Curtea de Arges), Consiliul Judetean Sibiu, Filarmonica de Stat din Sibiu si Forumul Democrat al Germanilor din Romania (Sibiu), Consiliul Judetean Mures si Muzeul Judetean Mures – Sectia de Istorie (Targu Mures).

***


PROGRAM: Bucuresti, 9-15 mai

JOI 9 mai – Gala Festivalului Filmului European


Sala Luceafarul
19:00 Lectiile Blagai / Blaga’s Lessons – r: Stephan Komandarev / Bulgaria, Germania / 2023, 114’

VINERI 10 mai

Cinema Elvire Popesco
18:00 Clasa muncitoare ajunge in iad / Working class goes to hell / Radnicka klasa ide u pakao – r: Mladen Ðordevic / Serbia, Grecia, Bulgaria, Muntenegru, Croatia, Romania / 2023, 127’
20:30 Oamenii-sticla / Bottlemen / Flašaroši – r: Nemanja Vojinovic / Serbia, Slovenia / 2023, 83’ (doc.)

Cinema Union
18:00 Dida / Dyad / Diada – r: Yana Titova / Bulgaria / 2023, 89’
20:00 Animal – r: Sofia Exarchou / Grecia, Austria, Romania, Cipru, Bulgaria / 2023, 116’

SAMBATA 11 mai

Cinema Elvire Popesco
16:00 Vara ce vine / Summer to Come / Jövo nyár – r: György Mór Kárpáti / Ungaria / 2022, 73’
18:00 El Paraíso – r. Enrico Maria Artale / Italia / 2023, 106’
20:30 Cum sa faci sex* / How to have sex – r. Molly Manning Walker / Marea Britanie / 2023, 88’

Cinema Union
18:00 Camping du lac – r: Eléonore Saintagnan / Belgia, Franta / 2023, 70’
19:30 Sex – r: Dag Johan Haugerud / Norvegia / 2024, 125’

Cinemateca Eforie
16:00 Intalnire la Minsk* / A Date In Minsk / Svidanie v Minskie  – r. Nikita Lavretski / Bielorusia / 2022, 88’ (Q&A)
18:30 Actiune directa / Direct Action – r: Guillaume Cailleau, Ben Russell / Germania, Franta / 2024, 216’ (doc.)

DUMINICA 12 mai

Cinema Elvire Popesco
16:00 Ploua in casa / It's raining in the house / Il pleut dans la maison – r. Paloma Sermon-Daï / Belgia, Franta / 2023, 83’
18:00 Dincolo de granite / Crossing – r. Levan Akin / Suedia, Danemarca, Franta, Turcia, Georgia / 2024, 105’
20:30 Vise placute / Sweet Dreams – r. Ena Sendijarevic / Tarile de Jos, Suedia, Indonezia, Réunion / 2023, 102’

Cinema Union
17:30 Iman – r: Kyriacos Tofarides, Corinna Avraamidou / Cipru / 2022, 110’
20:00 Lasa-ma / Let Me Go / Laissez-moi – r: Maxime Rappaz / Elvetia, Franta, Belgia / 2023, 93’

Cinemateca Eforie
17:30 Grea viata / Bad Living / Mal viver – r: João Canijo / Portugalia, Franta / 2023, 127'
20:00 Viata grea / Living Bad / Viver mal – r: João Canijo / Portugalia, Franta / 2023, 124'

LUNI 13 mai

Cinema Elvire Popesco
18:30 Program de scurtmetraje croate / Shorts from Croatia – Croatia, 62’
20:00 In Ucraina / In Ukraine / W Ukrainie – r. Piotr Pawlus, Tomasz Wolski / Polonia, Germania / 2023, 83’ (doc.)

Cinema Union
18:00 Cucerirea timpului – Ágnes Keleti / Conquering Time – Ágnes Keleti / Aki legyozte az idot – Keleti Ágnes – r: Kata Oláh / Ungaria, Israel / 2022, 78’ (doc.)
20:00 Maine ma duc* / Tomorrow I Leave – r: Maria Lisa Pichler, Lukas Schöffel / Austria, Romania / 2024, 75’ (doc.) (Q&A)

MARTI 14 mai

Cinema Elvire Popesco
18:00 Program de scurtmetraje britanice / BAFTA Shorts – Marea Britanie, 114’
20:30 Cand va fi in sfarsit din nou asa cum nu a fost niciodata / When Will It Be Again Like It Never Was Before / Wann wird es endlich wieder so, wie es nie war – r. Sonja Heiss / Germania / 2023, 116’

Cinema Union
17:00 Invalid – r: Jonáš Karásek/ Slovacia / 2023 / 108'
19:30 Alive in Mo* – r: Grigore Bechet / Republica Moldova / 2024 / 100' (Q&A)

MIERCURI 15 mai

Cinema Elvire Popesco
18:00 Atlantic Bar – r. Fanny Molins / Franta / 2022, 77’ (doc.)
20:00 Cornul de secara / The Rye Horn / O corno  – r. Jaione Camborda / Spania, Belgia, Portugalia / 2023, 105’

Cinema Union
18:00 Transportul pierdut / Lost Transport / Verloren Transport – r: Saskia Diesing / Tarile de Jos, Luxemburg, Germania / 2022, 100’
20:00 Paradisul in flacari / Paradise is Burning / Paradiset Brinner – r: Mika Gustafson / Suedia, Danemarca, Finlanda, Italia / 2023, 108’

*Proiectie in prezenta invitatilor speciali (Q&A)
In eventualitatea in care vor interveni modificari in program, acestea vor fi anuntate pe:
www.ffe.ro si www.facebook.com/ffeRomania


.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate