Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Deschiderea expoziției „Revendicând pământul”, la Muzeul Național al Țăranului Român
(Arte vizuale)
Muzeul National de Istorie a Romaniei, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va invita astazi, 9 mai 2024, ora 17.00, la Sala Media a MNTR, la vernisajul expozitiei Revendicand pamantul, realizata in cadrul proiectului cultural „Traditie in lut – in siajul artistilor ceramisti”, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National.
In cadrul expozitiei am urmarit aducerea in prim plan, pentru publicul profan, dar si pentru specialisti, a unor tipuri ceramice pastrate din neolitic pana in prezent, cu schimbarile inerente ale ornamenticii si, mai mult sau mai putin, ale formelor. Prezentarea noastra incepe cu ceramica din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si ajunge pana aproape de prezent.

Expozitia este structurata pe mari regiuni geografice, istorice si etnografice (Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Transilvania, Crisana, Banat, Moldova), punandu-se in valoare diversitatea ceramicii traditionale specifice fiecarei zone.

Cand spunem ceramica, ne gandim la vasele din argila, de diferite tipuri: ulcioare, cani, blide, strachini, farfurii, gazornite, castronoaie etc. Vor fi expuse, de asemenea, si alte piese, de tipul cahlelor sau tiglelor, manufacturate in cadrul unor mici ateliere sau fabricute, care astazi nu mai exista. In cadrul expozitiei sunt prezentate si jucarii sau forme ceramice in miniatura? pusculite, clopotei, fluiere, martisoare, ulcioare, farfurii etc.

Proiectul isi propune valorificarea tandemului colectii particulare – colectii muzeale, dar si readucerea in atentia publicului a unei lumi pe cale de disparitie, prin etalarea unor asemenea opere de arta de factura populara, care exprima specificul zonelor etnografice si geografice romanesti. Multe dintre aceste piese sunt unicat si nu au mai fost expuse pana acum.

Expozitia de la Muzeul National al Taranului Roman contine piese remarcabile, din centre consacrate, cum sunt cele de la Vladesti si Horezu, provenite de la colectionari renumiti, precum Barbu Slatineanu, alaturi de o parte din colectia „Sergiu Sorin Popescu”. Aceasta din urma, cuprinde peste 1100 de piese, incluzand si ceramica de secol XIX (sau chiar mai veche), ce provine din centre ceramice de pe tot teritoriul Romaniei.

Partenerii Muzeului National de Istorie a Romaniei in cadrul Proiectului „TRADITIE IN LUT – IN SIAJUL ARTI?TILOR CERAMI?TI”, implementat in perioada februarie – noiembrie 2024, sunt: Muzeul National al Taranului Roman (MNTR), Muzeul Judetean Teleorman (MJT), Muzeul Judetean Buzau (MJB), Muzeul Municipal „Octavian Mosescu” din Ramnicu Sarat (MMRS) si Unity in Values Interconfessional Association (UIV).

Expozitia va putea fi vizitata la Sala Media, in perioada 9 – 26 mai 2024, de miercuri pana duminica, intre orele 10:00 – 18:00.

.



Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate